Mijn naam is Anique en ik loop sinds februari stage bij de FMS waar ik de functie van ‘research & advocacy’ vervul. Ik heb de bachelor Algemene Sociale Wetenschappen afgerond en ben onlangs afgestudeerd als MSc. in Political Science: Nationalism, Ethnic Conflict and Development. Naast mijn studies stopte ik veel uur in vrijwilligerswerk, o.a. bij Edukans. Mijn interesse in ontwikkelingswerk, politiek en beleid leek ik heel goed te kunnen vervullen in een stage bij de FMS en daarom heb ik gesolliciteerd.
Wat doet FMS nou precies? Waar zijn jullie actief? Wie zijn jullie partners? Vanaf deze week zullen wij al deze vragen en meer beantwoorden in ons nieuwe initiatief: 'Land van de Week'. Elke week zullen wij een van de landen waarin wij actief zijn in de spotlight zetten en uitlichten wat wij daar doen door middel van filmpjes, leuke feitjes en verhalen van onze projecten! Deze week gaan wij van start met Oekraïne.
Inmiddels hebben vrijwel alle Afrikaanse landen te maken met COVID-19. De situatie is en blijft dynamisch, en we zien hoe het virus overal grote gevolgen met zich meebrengt, niet alleen voor de gezondheidszorg maar ook op politiek, sociaaleconomisch en financieel gebied. Er heerst bovenal nog veel onduidelijkheid over de aard, omvang en duur van de coronacrisis.
Toen half maart de noodtoestand werd afgekondigd en de president per militaire verordening ging regeren (want dat was nu eenmaal de term), werd menig Roemeen het benauwd. Men was het erover eens dat strenge maatregelen alleen zouden helpen als ze stevig gehandhaafd zouden worden. Nu de noodtoestand op 15 mei afloopt, houdt men zijn hart vast.
Belastingontwijking van multinationals staat momenteel volop in de schijnwerpers. Zo kondigde onlangs Booking.com aan een beroep te doen op noodsteun van de Nederlandse staat, terwijl het tot voor kort miljardenwinsten maakte en daar weinig belasting over betaalde. Een politiek en maatschappelijk debat dat natuurlijk al langer speelt. Vandaar ook het verzoek vanuit de Tweede Kamer (naar aanleiding van motie Omtzigt) om de Adviescommissie Belastingheffing Multinationals onderzoek te laten doen naar hoe Nederland de belastingheffing van multinationals eerlijker vorm kan geven. Hieruit ontstond het rapport ‘Op weg naar balans in de vennootschapsbelasting’ met verschillende aanbevelingen en adviezen. Positief is dat er een duidelijke oproep aan Nederland in zit om ons internationaal constructief in te zetten om belastingontwijking echt aan te pakken. Wel is het jammer dat er maar geringe aandacht is voor de rol van Nederland als belastingparadijs in het rapport.
Op donderdag 24 april sprak de FMS met PvdA Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul – woordvoerder Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – over de internationale bestrijding van het coronavirus en gevolgen hiervan op landen in Afrika (en andere ontwikkelingslanden). Wat is de rol van Nederland hierin?
Samen met de leden van branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking, Partos, pleit Foundation Max van der Stoel voor het vrijmaken van 1% van het noodpakket voor internationale aanpak van het coronavirus en het ongemoeid laten van de OS-begroting.
Het lijkt erop dat EU en haar buurlanden niet te lang de democratie in quarantaine moet houden, want op 30 maart nam de Hongaarse parlement de coronaviruswet aan. Een omstreden wet die bedoeld is om de coronacrisis het hoofd te bieden. Deze wet kent geen einddatum voor de noodtoestand. Premier Orban heeft hierdoor een blanco check ontvangen. Op basis van deze wet krijgt Orban veel macht in handen. Álle bestaande wetten in Hongarije kunnen momenteel naar zijn inzicht tijdelijk buiten werking worden gesteld of genegeerd. Daarnaast kan de regering-Orban zelf bepalen hoe lang de noodtoestand van kracht moet blijven. Hierdoor zijn verkiezingen en referenda zolang de noodtoestand voortduurt, niet mogelijk. De ‘wet-Orban’ vormt ook een risico voor journalisten omdat ze beschuldigd worden van het verspreiden van ‘fake news’. De vrijheid van meningsuiting komt hierdoor in het geding. Servië en Montenegro lijken ook de coronacrisis te misbruiken om de mediavrijheid in te perken. Dit vormt een groot probleem voor de democratische rechtsstaat en vrijheden.
Het liveblog van de FMS over corona in Afrika is nu online!
In een gezamenlijk statement pleiten 51 Nederlandse ontwikkelings- mensenrechten- en noodhulporganisaties ervoor dat steun aan ontwikkelingslanden en aan maatschappelijke organisaties in die landen onderdeel zou moeten zijn van de noodmaatregelen die het kabinet neemt. Ook Foundation Max van der Stoel ondertekende de oproep.