Nieuws

Belarussen rukken zich los van president Loekasjenko

In de Republiek Belarus (Wit-Rusland) zijn er al weken protesten tegen president Alexandr Loekasjenko, die al 26 jaar aan de macht is. Democratische vrijheden en waarden komen niet in zijn vocabulaire voor. Tot dusver zijn er meer dan 300 mensen, onder meer één van zijn meest veelbelovende uitdager, Viktor Babariko, gearresteerd tijdens protesten tegen de opsluiting en uitsluiting van oppositiekandidaten. Deze kandidaten zijn uitgesloten tijdens de presidentsverkiezingen op 9 augustus. Mede door Loekasjenko’s coronabeleid en aanpak jegens oppositiekandidaten, activisten, journalisten, bloggers en vloggers brokkelt zijn steun in rap tempo af. Met harde hand probeert de president zijn macht te behouden.

Senegal: High employment aspirations and high unemployment rate

In Senegal, youngsters generally have very high employment aspirations. Becoming a lawyer, data scientist, or doctor are examples of answers of primary and secondary school students during our last interview in Dakar. At the same time, high unemployment rates of highly-educated individuals are prevailing, and the state aims to educate more young people (Boccanfuso et al. 2015: 2). Therefore, it seems as if the current education is not entirely in the interest of the labor market. With this assumable paradox, the question arises: what is the role of education? To understand this, we need to have a more significant understanding of the context of Senegal’s education and how it is affected.

In gesprek met experts over Climate Justice

Vorige week, maandag 29 juni, organiseerden we samen met onze Europese partner FEPS een expert meeting over ons nieuwe gezamenlijke onderzoek Climate Justice: African perspectives. Met een groep van zo’n 20 experts uit binnen- en buitenland bespraken we de prioriteiten als het gaat om eerlijk klimaatbeleid met betrekking tot Afrikaanse landen. Het was een hele nuttige en leerzame middag met zeer bruikbare input voor de rest van het onderzoek. Ook via deze weg willen we nogmaals alle deelnemers bedanken voor hun bijdragen!

Stap naar een eerlijk belastingbeleid

Sinds de financiële crisis werken landen steeds effectiever samen om belastingontwijking tegen te gaan. Inmiddels rijkt deze samenwerking tussen landen verder dan alleen de OESO-landen. 130 landen werken nu samen, binnen het Inclusive Framework, om belastingontwijking tegen te gaan. Onlangs (29 mei 2020) stuurde staatssecretaris Vijlbrief van Financiën de nieuwe Notitie Fiscaal Verdragsbeleid 2020 (NFV) naar de Tweede Kamer. De NFV zet de Nederlandse onderhandelingsinzet bij bilaterale belastingverdragen uiteen. Positief is dat er meer aandacht is voor de positie van ontwikkelingslanden in dit soort verdragen, maar alsnog is een kritische blik vereist.

Migratiebeleid vanuit arbeidsperspectief

Met de verkiezingen over minder dan 9 maanden, zijn de meeste politieke partijen druk bezig met het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s. Zo ook de PvdA. Vanuit de Buitenlandcommissie is de notitie “Een PvdA-migratiebeleid vanuit ons arbeidsperspectief” geschreven en ingediend. Want migratie is van alle tijd en daarom moet er een eerlijk migratiebeleid komen gebaseerd op feiten en een aanpak per migrantencategorie die elke groep recht doet. Hoe moet volgens u het migratiebeleid van het volgende kabinet eruit zien?

Steun de FMS juist nu: maak mensen sterker en politiek eerlijker!

Beste lezer,
Hoe gaat het met u? De afgelopen maanden waren door het coronavirus voor iedereen uitzonderlijk en voor velen buitengewoon ingrijpend. Wellicht kreeg u in uw naaste omgeving te maken met een groot verlies of kwam uw inkomen op het spel te staan. Heel veel mensen werken al maanden vanuit huis. Ouders en grootouders zagen noodgedwongen hun kinderen en/of kleinkinderen niet. Ons leven is in ieder geval plotseling veranderd. Dat heeft grote impact op ons allen, maar mensen die het minder goed hebben, zijn extra zwaar getroffen. Daarom vraag ik uw steun voor het werk van de Foundation Max van der Stoel.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl