Nieuws

Politiek Café Irak; het verschuiven van poppen helpt niet, er moet een ander spel komen

Al sinds oktober woeden er hevige protesten in Irak. Daar kwam bij dat begin januari de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider Muhandis in Bagdad door de VS geliquideerd werden. Deze gebeurtenissen hebben hoogstwaarschijnlijk grote gevolgen voor Irak en de regio. Daarom was het een goed moment om hierover met politici, deskundigen en leden van de Irakese diaspora in gesprek te gaan! In een goed gevulde zaal in het Muntgebouw Utrecht vond op 23 januari onder leiding van moderator Kido Koenig het Politiek Café over Irak plaats. Een zeer interessante avond met een mooi muzikaal intermezzo en een actief publiek waarin vanuit verschillende perspectieven naar de situatie en de toekomst van Irak werd gekeken.

Een antwoord op Rusland

In antwoord op de motie Stoffer/Verhoeven die het kabinet verzoekt om een Ruslandstrategie, stuurde minister Blok in december een brief aan de Tweede Kamer. De brief bevestigt min of meer de strategie die het kabinet in 2015 al richting Rusland aannam, en ziet in principe geen reden om hier sterk van af te wijken. De nadruk ligt op ’druk en dialoog’ die in combinatie worden aangewend om Rusland te dwingen tot ‘respect voor de internationale rechtsorde en de Europese veiligheidsordening.’ De strategie lijkt vooral gericht op tijdig en adequaat reageren op acties die het Kremlin onderneemt. Maar het zou goed zijn verder te kijken, en op zoek te gaan naar een meer proactieve langetermijnvisie.

Rijken betalen steeds minder belasting: en waarom dat bijdraagt aan toenemende ongelijkheid

Dit is een van de belangrijkste conclusies in het vandaag verschenen rapport van Oxfam Novib “Time to Care”: het aantal miljardairs is in de laatste tien jaar verdubbeld, maar tegelijkertijd betalen de superrijken en multinationals steeds minder belasting. Geen wonder dat de ongelijkheid in de wereld is toegenomen. Ruim 2.000 miljardairs op de wereld zijn samen rijker dan 60% van de wereldbevolking, 4,6 miljard mensen. En helaas speelt Nederland hier als belastingparadijs een kwalijke rol in.

Danijel Tadic neemt na 10 jaar afscheid van de FMS

Na 10 jaar bij de FMS gewerkt te hebben besloot Danijel Tadic dat het tijd was voor een nieuw avontuur. Begin december begon hij met zijn nieuwe baan bij de Politie. We kunnen zijn vertrek natuurlijk niet zómaar voorbij laten gaan en dus hebben wij hem wat vragen gesteld over de voorbije 10 jaar.

December Klimaatmaand

Overstromingen in Oost-Afrika, de 25e UN Climate Change Conference (COP25), de presentatie van de European Green Deal in het Europees Parlement en Gretha Thunberg verkozen tot Time Person of the Year. Klimaatverandering was ‘hot’ deze maand. Wij praten je bij over wat er de laatste weken is gebeurd!

De SDG’s en het tegengaan van klimaatverandering, onterecht gescheiden

In de behandeling van de begroting Economische Zaken en Klimaat werd vorige week uitgebreid gesproken over de klimaatmaatregelen van Minister Wiebes. Opvallend is dat tijdens dit debat de in 2015 aangenomen Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN niet zijn genoemd. Deze 17 doelen, met een focus op economische, sociale én ecologische ontwikkelingsthema’s, moeten in 2030 zijn bereikt.

Toch is het buiten beschouwing blijven van de SDG’s binnen de klimaatmaatregelen niet geheel opvallend, want Nederland lijkt de ambities om klimaatverandering tegen te gaan volledig los te zien van de in de SDG-agenda gestelde ontwikkelingsdoelen. Dit is jammer, want het tegengaan van klimaatverandering is een belangrijk onderdeel van deze agenda. Zo is er een doel specifiek gericht op het tegengaan van klimaatverandering (SDG 13) en is het tegengaan van klimaatverandering van belang voor de gehele SDG-agenda. De grote maatschappelijke en economische gevolgen die klimaatverandering met zich meebrengt hebben een remmende werking op al die andere doelen. We moeten dus stoppen met klimaatmaatregelen en SDG’s los van elkaar te zien én te rapporteren.

Overwinning zittende president Roemenië

Klaus Iohannis krijgt een nieuw mandaat met twee derde van de stemmen in de tweede ronde van de Roemeense presidentsverkiezingen. Zijn tegenkandidaat, Viorica Dăncilă van de voormalig communisten, geeft voorlopig niet toe aan druk om af te treden als partijleider van de PSD.

The inheritance of 1989: a missed opportunity to grow together?

The autumn of this year offers a sad picture of Britain struggling with Brexit, Trump, Putin and Erdogan playing a cynical game with the Kurds in Syria and of the EU divided over the future of the enlargement process.

How different it was during the same period in 1989 when one communist regime after another collapsed and an European Community of 12 members was preparing for a leap forward after the planned completion of the Single Market. The European Commission was led by Jacques Delors, the French social democrat.

Power-sharing agreement in Sudan: what needs to be done?

Last Saturday, 23 November, we organised our Political Cafe in The Hague Humanity Hub about the new power-sharing agreement in Sudan. In cooperation with Africa in Motion and CEM, the Sudanese association in the Netherlands, and hosted by Milka Yemane, it was an interesting and informative afternoon. In addition to the political conversations, the audience also got a glimpse into the Sudanese culture through, among other things, a small exhibition of Sudanese artist Ahmed Magzoub and live music by the band Kush.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl