Nieuws

Nikolaj Statkevitsj: 'Als Wit-Rus ben ik gewend aan de isoleercel'

Nikolaj Statkevitsj is voorzitter van de sociaal-democratische partij ‘Narodnaja Gromada’ in Belarus. Onder het regime van Aleksandr Loekasjenko zat hij wegens zijn politieke activiteiten al eerder 8 jaar in verschillende gevangenissen en kampen. Enkele maanden vóór de presidentsverkiezingen van 2020 en de daaropvolgende massale protesten werd hij op klaarlichte dag ontvoerd door de geheime dienst KGB. Na anderhalf jaar voorarrest werd de oud-militair in december 2021 in een monsterproces tegen de oppositie opnieuw veroordeeld. Deze keer luidde het oordeel 14 jaar strafkamp.

Demonstratie voor de vrijlating van Nobelprijswinnaar en alle politieke gevangenen in Belarus

Mensenrechtenverdediger Ales Bialiatski is één van de drie winnaars van de Nobelprijs van de Vrede dit jaar. Maar aangezien hij sinds juli 2021 in Belarus gevangen zit zullen anderen in zijn naam zijn prijs in ontvangst moeten nemen. Op 25 november, de dag dat hij 500 dagen vast zat, organiseerden vereniging van Belarusen in Nederland MARA en mensenrechtenorganisatie Libereco een demonstratie voor de Belarusische ambassade in Den Haag voor de vrijlating van Ales Bialiatski en alle politieke gevangenen in Belarus.

Analyse COP27: Een verloren klimaatjaar ondanks historische doorbraak

“History was made today at #COP27” staat er trots op het twitteraccount van de klimaattop die de afgelopen 3 weken in Sharm-El-Sheikh werd gehouden. Op de slotdag van de COP27 spraken landen met elkaar af een fonds op te stellen voor loss and damage (schade en verlies veroorzaakt door klimaatverandering), iets waar al 30 jaar lang door ontwikkelingslanden voor gepleit wordt. Sprake van een doorbraak is er dus zeker, maar op andere vlakken kan de klimaattop gerust een teleurstelling genoemd worden.

‘Een gemiste kans’: Europarlementariër Lara Wolters over het WK in Qatar

Aan de vooravond van het WK voetbal 2022 in Qatar lopen de gemoederen hoog op. De keuze voor Qatar als gastland is doelwit van aanzwellende kritiek, onder andere vanwege de mensonterende arbeidsomstandigheden waarin arbeidsmigranten de WK-stadions bouwden. De FMS sprak met PvdA Europarlementariër Lara Wolters, die zich inzet voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden wereldwijd. We vroegen haar naar haar mening over de keuze van de FIFA voor Qatar en de rol van de Nederlandse regering en de KNVB.

Een haperende economie en politieke verlamming: Bulgarije in crisis

Toen op 2 oktober de vierde verkiezingen in achttien maanden tijd plaatsvonden in Bulgarije, was het vertrouwen in een politieke ommekeer in het land al zeer klein. De progressieve regering-Petkov werd weggestemd en de beruchte voormalig premier Boyko Borissov van de GERB-partij deed zijn herintrede als grootste partij in het land. Nu, dik twee maanden na de verkiezingen verloopt de Borissov-comeback cynisch gezien naar verwachting – coalitieonderhandelingen lopen stuk, en nieuwe verkiezingen in het voorjaar zijn waarschijnlijk. Borissov heeft nu ook aangegeven geen premier meer te willen worden.

FMS en andere maatschappelijke organisaties presenteren een actieplan tegen democratische achteruitgang

Op donderdag 10 november organiseerden maatschappelijke organisaties Foundation Max van der Stoel, PAX, Nederlands Helsinki Comité, Meer Democratie, Transparency International en anderen in Den Haag de conferentie Democratie onder druk (Democracy Under Threat). Ongeveer 150 activisten, ambtenaren en politici waren aanwezig. Ook internationale gasten uit Oekraïne, Belarus, Hongarije en de Westelijke Balkan leverden een bijdrage. Op het evenement werden de bedreigingen tegen de democratie besproken en werd een actieplan opgesteld hoe wij samen de democratie willen versterken en verdedigen.

Terugblik politiek café over de vluchtelingencrisis op Curaçao

Op 3 november organiseerde de FMS een poliek café om de aandacht te vestigen op de vluchtelingencrisis op Curacao. Een onderwerp dat onderbelicht blijft in de media, maar onverminderd relevant blijft. Samen met Ieteke Witteveen (Human Rights Defense Curaçao) , Dr. Natalie Dietrich Jones (SALISES) en Marieke Koekkoek (VOLT) besprak moderator Emiel Bongaerts (FMS) o.a. mensenrechtenschendingen en de Nederlandse rol in de kwestie. In dit artikel kan het politiek café worden teruggekeken.

De FMS zoekt 3 stagiairs vanaf februari 2023!

Ben jij op zoek naar een uitdagende stage? Maak jij je graag sterk voor democratie en mensenrechten? Of maak je je boos om klimaatverandering en uitbuiting van ontwikkelingslanden? Heb je interesse in de Europese Unie, Oost-Europa, de Westelijke Balkan, Afrika of het Midden-Oosten? Kom dan stage lopen bij de Foundation Max van der Stoel!

De Afrikaanse COP: is er nog hoop voor klimaatsolidariteit?

Een domper vlak voor het begin van de 27e klimaattop (COP27): het gaat slecht met het uitvoeren van de klimaatdoelen in Nederland. Dat was de conclusie van de Klimaat- en Energieverkenning 2022 van het PBL. En niet alleen voert het Kabinet haar plannen niet goed uit, de bestaande plannen zijn überhaupt niet genoeg om aan het Nederlandse klimaatdoel voor 2030 te kunnen voldoen. “Daardoor is de afstand tot het doel in het afgelopen jaar groter geworden, terwijl de tijd om het doel te halen korter wordt”, aldus het PBL.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl