Na meer dan tien jaar heeft Marina besloten ons te verlaten voor een baan bij het Ministerie van Defensie. Wij kunnen haar natuurlijk niet laten gaan zonder haar te vragen hoe zij het de afgelopen 10,5 jaar hier bij ons gevonden heeft.
Last Saturday, the 22nd of February, presidential elections were held in Togo. Despite many protests, current president Faure Eyadéma was re-elected, continuing the already 53-year rule of the Eyadéma family. Although the run up to the elections was quite chaotic, the election day was relatively calm. However, noticeable was the fact that 500 civil society observers lost their accreditation, as they were accused of interfering in the electoral process. This was in addition to 9000 observers from the Episcopal Council for Justice and Peace who were also not allowed to monitor the votes. The elections served as a good chance to update our knowledge on this country in West-Africa. We were therefore happy to speak with Kwassi Patrick Dadzie, general coordinator of Togo Focus, on the political situation in his country.
Het is zover! Het programma van de Afrikadag 2020 is bekend en de kaartverkoop is van start! Met ‘Climate Justice’ als thema vind dé dag over Afrika en internationale samenwerking op 4 april ook dit jaar in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam plaats.
Are EU responses focusing on tackling the ‘root causes’ of migration effective? Are they sufficient? And how can we improve those migration policies? Last Tuesday, 18 February, we presented our newest report Migration: African perspectives. This report, in cooperation with our partner Foundation for European Progressive Studies (FEPS), shows how crucial it is to include African perspectives when discussing migration policies. As was mentioned during the presentation in Brussels: “We should not talk about Africans, but speak with them”.
De afgelopen maand is er veel gebeurd in de Tunesische politiek. Zo presenteerde voorgedragen premier Habib Jemli na maandenlange discussies begin januari zijn kabinet dat vervolgens op 10 januari door het parlement werd afgewezen. Daarna, op 20 januari, werd Elyes Fakhfakh door President Kais Saied voorgedragen als nieuwe premier aan wie het nu is om binnen één maand een nieuw kabinet te vormen dat wel in staat is om het vertrouwen van het parlement te winnen.
Climate change is an issue about people. The African continent alone hosts 1.2 billion of those people most affected by the climate crisis. Yet, voices from the communities most at risk are highly underrepresented, both in the media and climate change research. Countless stories are ready to be told by African entrepreneurs, youth activists, women, farmers, families, and many more.
Al sinds oktober woeden er hevige protesten in Irak. Daar kwam bij dat begin januari de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider Muhandis in Bagdad door de VS geliquideerd werden. Deze gebeurtenissen hebben hoogstwaarschijnlijk grote gevolgen voor Irak en de regio. Daarom was het een goed moment om hierover met politici, deskundigen en leden van de Irakese diaspora in gesprek te gaan! In een goed gevulde zaal in het Muntgebouw Utrecht vond op 23 januari onder leiding van moderator Kido Koenig het Politiek Café over Irak plaats. Een zeer interessante avond met een mooi muzikaal intermezzo en een actief publiek waarin vanuit verschillende perspectieven naar de situatie en de toekomst van Irak werd gekeken.
In antwoord op de motie Stoffer/Verhoeven die het kabinet verzoekt om een Ruslandstrategie, stuurde minister Blok in december een brief aan de Tweede Kamer. De brief bevestigt min of meer de strategie die het kabinet in 2015 al richting Rusland aannam, en ziet in principe geen reden om hier sterk van af te wijken. De nadruk ligt op ’druk en dialoog’ die in combinatie worden aangewend om Rusland te dwingen tot ‘respect voor de internationale rechtsorde en de Europese veiligheidsordening.’ De strategie lijkt vooral gericht op tijdig en adequaat reageren op acties die het Kremlin onderneemt. Maar het zou goed zijn verder te kijken, en op zoek te gaan naar een meer proactieve langetermijnvisie.
Dit is een van de belangrijkste conclusies in het vandaag verschenen rapport van Oxfam Novib “Time to Care”: het aantal miljardairs is in de laatste tien jaar verdubbeld, maar tegelijkertijd betalen de superrijken en multinationals steeds minder belasting. Geen wonder dat de ongelijkheid in de wereld is toegenomen. Ruim 2.000 miljardairs op de wereld zijn samen rijker dan 60% van de wereldbevolking, 4,6 miljard mensen. En helaas speelt Nederland hier als belastingparadijs een kwalijke rol in.