Nieuws

Oppositie wint in Libanese verkiezingen, maar status quo dreigt aan te houden

Afgelopen zondag, 15 mei, werden er in Libanon parlementsverkiezingen georganiseerd. Er werd lang naar uitgekeken in het door crises geraakte land. Een economische depressie veroorzaakt door politiek wanbeleid, de coronavirus pandemie en de havenexplosie in Beirut in augustus 2020 hebben het land aan de afgrond gebracht. Meer dan zeventig procent van de Libanese inwoners leven inmiddels onder armoedegrens.

Turkey sentences human rights activist Kavala to life in prison

On 25 April, in Turkey, human rights activist and philanthropist Osman Kavala has been sentenced to life in prison for his role in anti-government protests. The case raises enormous concerns over the independence of Turkish courts and is expected to damage Turkey’s relations with Western countries and rights organizations – as the European Court of Human Rights (ECHR) commenced an infringement procedure against Turkey. Since 2019, Ankara has refused to abide by various ECHR rulings.

Gedeelde belangen, maar geen wederzijds profijt

Stel je voor... iemand in jouw omgeving maakt zich hard voor het voorkomen van dierenleed en stopt met vlees eten, maar koopt wel maandelijks een nieuwe bontjas. Of iemand die je kent voert wereldwijd actie voor betere klimaatplannen, maar vliegt om dat te doen wel elke week de hele wereld over. Waarschijnlijk zouden jij en ik verbaasd reageren. We zouden uitleggen dat hun acties bijdragen aan het probleem dat ze proberen op te lossen. Waar dit incoherente gedrag in onze directe omgeving meteen opvalt, is dat daarbuiten lang niet altijd het geval. Zo is incoherentie binnen het Nederlandse beleid voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) al jaren de normaalste zaak van Nederland.

Ukraine war looms over French Presidential elections

As France prepares for the run-off presidential elections on Sunday, April 24, the war in Ukraine appears to have re-shuffled the cards between centrist candidate Emmanuel Macron and far-right candidate Marine le Pen. Macron, incumbent president, has been the big favorite in the lead-up to the first round of elections, held last Sunday, April 10. However, the far-right and -left took 58% of the vote at these polls. The effects of the Ukraine war on purchasing power in France seem to affect voting behavior significantly, boosting Le Pen’s electoral campaign.

Autocratische leiders in Servië en Hongarije boeken grote verkiezingsoverwinning

De pro-Europese, democratische partijen in Oost-Europa hebben een tegenslag te verwerken, nadat in zowel Hongarije als Servië de zittende autocratische machten een grote verkiezingsoverwinning boekten. Op zondag 3 april werden er in beiden landen parlementsverkiezingen georganiseerd. Daarnaast vonden er in Servië ook presidentiële en lokale verkiezingen plaats. De verkiezingen worden gekenmerkt door een ongelijk speelveld tussen de machthebbers Orbán (Hongarije) en Vučić (Servië), en de oppositie. In beide landen was de oppositie verenigd, maar wisten zij geen successen te behalen.

Droogte in de Hoorn van Afrika blijft onder de radar

Delen in de Hoorn van Afrika kampen met extreme droogte. De met de dag verergerende crisis krijgt vanwege de oorlog in Oekraïne niet de hoognodige aandacht. Nijpende voedseltekorten worden verergerd door de stijgende graanprijzen. Het ontbreekt de droge gebieden aan aandacht, financiële ondersteuning en een langetermijnvisie met betrekking tot klimaatadaptatie.

Inzamelactie voor Oekraïne: help mee!

Sinds 2012 werkt de Foundation Max van der Stoel (FMS) nauw samen met het Oekraïense SD-platform; een sociaaldemocratische jongerenorganisatie. Het netwerk van lokale activisten dat in tien jaar is opgebouwd, wordt op dit moment ingezet om de mensen die het het zwaarst hebben te ondersteunen, en concrete hulp te bieden aan iedereen die het nodig heeft; van de straten van Kyiv tot de schuilkelders van Kharkiv. Wij willen het SD-platform helpen.

Op zaterdag 9 april vindt er een grote inzamelingsactie plaats op verschillende locaties in het land, waarna deze spullen vervoerd zullen worden naar de Slowaaks-Oekraïense grens. Je kan op verschillende manieren deze actie ondersteunen, zie hier alle informatie!

OPGELET! 7 april om 20.30 uur: Politiek Café West-Papua

Foundation Max van der Stoel organiseert diverse keren per jaar een politiek café, om zo dieper in te gaan op een politiek conflict dat zich ergens ter wereld afspeelt. Op 20 januari vond de laatste editie plaats over de situatie in Ethiopië. Op 7 april om 20.30 uur organiseert Foundation Max van der Stoel een nieuw politiek café, dit keer over West-Papua. Tijdens het gesprek zullen verschillende experts in gaan op de vele aspecten van dit conflict.

De schuld van het Westen?

In deze gruwelijke oorlogstijd wordt het Westen vaak verweten schuldig te zijn aan de Russische aanval op Oekraïne. Het zou Rusland hebben geprovoceerd door steeds verder op te rukken naar haar grenzen. Ik betwijfel of dit zo is. Ik zou veeleer argumenteren dat het tegenovergestelde het geval is. Door (interne) zwakte en gebrek aan internationale “ambitie” heeft het Westen Rusland de gelegenheid gegeven om binnen te vallen.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl