Het is vandaag precies 23 jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. Voor Europa leek het de aanzet om grenzen te vervagen en in te zetten op eensgezindheid en vrije mobilisatie. Verdeeldheid door fysieke muren leek verleden tijd te worden. Heden ten dage zijn de muren echter weer in opkomst Zo ook tussen Polen en Kaliningrad, waardoor de grenzen van het voormalige IJzeren Gordijn niet verdwijnen maar slechts lijken te verschuiven in deze tijd van hoge geopolitieke spanningen.
Vorige week, dinsdag 1 november, vlak voor het begin van de begrotingsbehandeling van de begroting voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, zette de Kamer een grote stap richting verantwoord ondernemen door bedrijven. ChristenUnie – samen met PvdA, GroenLinks, D66, SP en Volt – diende die dag de initiatiefwet “Wet verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen” in. Wat houdt dit wetsvoorstel in, en waarom is het zo’n belangrijke stap?
Komende zondag zullen politici, beleidsmakers, activisten en journalisten van over de hele wereld afreizen naar het Egyptische kustplaatsje Sharm el-Sheikh voor COP27. Dit jaar zal de internationale klimaattop voor het eerst sinds 2016 plaatsvinden in een (Noord-)Afrikaanse stad. De locatie stemt hoopvol dat de klimaatprioriteiten voor het Globale Zuiden, die zo vaak onderbelicht blijven in het klimaatdebat, dit jaar nadrukkelijker in de aandacht zullen staan. Toch is het de vraag of deze hoop niet tevergeefs zal blijken. Er zitten verschillende haken en ogen aan de keuze voor Egypte als gastland van COP27.
Mark Rutte bracht de afgelopen week, op maandag 24 en dinsdag 25 oktober, een bezoek aan Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Tijdens zijn bezoek lag de nadruk op het verstevigen van de banden met Israël, het Israëlische bedrijfsleven en de (relatief onmachtige) Palestijnse Autoriteit, terwijl Palestijnse mensenrechtenactivisten overgeslagen werden. Een bedenkelijk programma in een tijd waarin de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden verhardt en Palestijnse mensenrechtenorganisaties onder grote druk staan.
Op 7 juli vroeg de Tweede Kamer de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) om een spoedadvies te schrijven over de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne. Vandaag, 20 oktober, kwam de AIV met een aantal urgente aanbevelingen. De kern van het advies? De regering moet de Nederlandse betrokkenheid bij de strijd van Oekraïne “stelliger en uitgebreider communiceren”, zegt AIV-voorzitter Bert Koenders.
Nu de winter voor de deur staat, maken de Europese landen zich steeds meer zorgen over de vraag waar hun energie vandaan moet komen. Terwijl Hongarije, Servië en Turkije onderhandelen om de Russische gaskraan open te zetten, zijn andere landen in plaats daarvan afhankelijk van de reserves van hun buren. Vorige week werden de beschikbare reserves van Moldavië in Oekraïne afgesneden door Russische raketaanvallen. Het stelt Europa voor een moeilijke kwestie.
Op 28 september vond het notadebat over de nieuwe beleidsnota Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS) plaats. De publiekstribune zat vol met mensen uit het maatschappelijk middenveld. Ook vanuit de Kamer was er grote interesse voor dit debat was; elf Kamerfracties waren vertegenwoordigd. In het debat kwamen veel van de onderwerpen waar we ons als FMS voor inzetten aan bod, maar we zagen ook een minister die op veel vragen uit de Kamer geen volledig antwoord wist te geven.
Citizens of Kyiv and other cities in Ukraine woke up to the sound of loud explosions on Monday the 10th of October. It is the first time since June that the capital comes under attack. FMS spoke with Bogdan Ferens, who was in Kyiv on the morning of the strikes.
Inwoners van Kyiv en andere steden in Oekraïne werden maandag 10 oktober wakker geschud door luide explosies. Het is de eerste keer sinds juni dat de hoofdstad wordt aangevallen. De FMS sprak met Bogdan Ferens, die op de ochtend van de aanvallen in Kyiv was.
Voormalig president Luiz Inácio “Lula” da Silva heeft naar verwachting de eerste ronde van de Braziliaanse verkiezingen gewonnen. Lula versloeg hiermee Jair Bolsonaro, de zittende president, met dik vijf procentpunt verschil. Echter, de zege werd veel minder euforisch gevierd dan van tevoren geanticipeerd – aangezien Bolsonaro ruim beter scoorde dan alle peilingen tot dan toe aangaven. Voor de tweede ronde, op 30 oktober, zijn de kaarten daarom zeker nog niet geschud.