“Combating terrorism is a human right, a new right that I am adding to human rights in Egypt.” Met deze woorden verdedigt president Sisi van Egypte zijn repressieve beleid. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen verslechtert de situatie met de dag. Politieke activisten worden bedreigd, berecht en opgesloten. Een groot deel van hen hangt een jarenlange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf boven het hoofd. Sisi voert dit offensieve beleid om naar eigen zeggen het land tegen terrorisme te wapenen. De prijs die hiervoor betaald wordt is hoog, te hoog. De vrijheid van meningsuiting, vereniging en informatie worden keer op keer ingeperkt en elke oppositie wordt de kop ingedrukt.
Op 16 januari werd Oliver Ivanović, de belangrijkste Servische oppositieleider in Kosovo, voor zijn kantoor doodgeschoten. In tegenstelling tot berichtgeving in sommige media heeft deze moord hoogstwaarschijnlijk niets te maken met etnische verdeeldheid in Kosovo. Drie maanden geleden maakte ik onderdeel uit van een kleine delegatie van het European Forum die Kosovo bezocht en spraken we Ivanović op zijn kantoor over de uitdagingen voor Kosovo in de aanloop naar de lokale verkiezingen. Hoe kan een dergelijke moord plaatsvinden in een de facto EU-protectoraat waar Europese militairen, rechters en ambtenaren de veiligheid moeten waarborgen en helpen met de opbouw van democratie en rechtstaat?
Het zonnige Rabat en Bouznika waren van 19 tot en met 21 januari het decor van het vierde partijcongres van de Unified Socialist Party (Parti Socialiste Unifié, PSU). Een belangrijk congres, aangezien er werd gestemd over de koers van de partij en het leiderschap van Nabila Mounib, de enige vrouwelijke partijleider in de Arabische wereld. De Foundation Max van der Stoel organiseert al een kleine tien jaar trainingen voor activisten en politici van deze linkse en progressieve Marokkaanse partij.
Aanstaande vrijdag 26 januari zal in het Humanity House in Den Haag om 20:00 een politiek café plaatsvinden naar aanleiding van de politieke situatie in de Democratische Republiek Congo. We zullen het o.a. hebben over de vraag wat de (on)zin van verkiezingen zijn.
“It is better to lead from behind and to put others in front, especially when you celebrate victory when nice things occur. You take the front line when there is danger. Then people will appreciate your leadership.” – Nelson Mandela
Het leukste event van de FMS staat voor de deur! Op zaterdag 14 april vindt de jaarlijkse Afrikadag weer plaats, in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Met zo’n 1500 bezoekers, sprekers en vrijwilligers is dit het grootste publieksevenement over Afrika en internationale samenwerking in Nederland. Dit jaar staat de Afrikadag in het teken van verandering en de kracht van activisme en burgerinitiatieven hierin. Naast de vele debatten, speeches en workshops van nationale en internationale organisaties, is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning en vermaak tijdens het uitgebreide cultuurprogramma, met films, literatuur, kunst en muziek. Als klap op de vuurpijl vindt ’s avonds de zesde editie van “Africa at Night” plaats, de afterparty van de Afrikadag voor alle vrijwilligers, bezoekers en sprekers.
Op 21 november 2017 was het groot feest in Zimbabwe, want na 37 jaar was het land bevrijd van het ‘mugabisme’. President Robert Mugabe trad tegen zijn wil af en zag daarmee de droom van zijn echtgenote Grace Mugabe om president te worden in duigen vallen. Ondanks zijn aftreden gaat er na het feestvieren een golf van onzekerheid over het land. De 75-jarige Emmerson Mnangagwa volgde hem op als president en ziet zichzelf als een echte democraat die het land drastisch wilt hervormen. Velen twijfelen echter aan de democratische aardverschuiving die hij belooft.
Officieel eindigde het mandaat van de Congolese president Joseph Kabila in december 2016. Hij trad echter niet af. Overal in het land gingen Congolezen de straat op om hiertegen te protesteren. Daarvóór protesteerde het volk tegen het feit dat Kabila aan de grondwet wilde sleutelen zodat hij zichzelf voor een derde, ongrondwettelijke termijn kon kandideren. Bij elk protest treedt Kabila’s bewind hard op, met tientallen doden en honderden politieke gevangen als gevolg.
Politiek activisme en studenten zijn een geijkte combinatie. In veel landen en tijdperken is de studententijd het moment waarop mensen zich politiek en maatschappelijk beginnen te roeren. Soms direct ook meteen het laatst. Terwijl in Nederland menigeen nostalgisch terugkijkt naar 1968 en verzucht dat de huidige studenten niet meer te bewegen zijn tot engagement, ligt het probleem in Wit-Rusland ingewikkelder. De waardering voor activisme is anders en de prijs beduidend hoger.
Op woensdag 22 en donderdag 23 november behandelde de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BuHa/OS) de begroting. Een vuurdoop voor de kersverse minister Kaag en voor veel Kamerleden. Met extra veel belangstelling volgden we de zeven Kamerleden die in het kader van ‘Adopteer een SDG’ één of twee Sustainable Development Goals (SDGs) adopteerden. Conclusie: de campagne is inmiddels een heus begrip in de Tweede Kamer.