Na een diepe politieke crisis die de stabiliteit van Macedonië en de buurlanden onder druk zette, presenteert aankomend premier Zoran Zaev (Sociaaldemocratische Unie van Macedonië, SDSM) deze week zijn nieuwe kabinet. Het voorkomen van de escalatie – nadat gewelddadige protestanten het parlement bestormden en Zaev verwondden – was een belangrijke eerste stap. De volgende stap wordt minstens zo uitdagend: hervormingen doorvoeren die afrekenen met de corrupte politieke cultuur en een autoritair politiek systeem transformeren in een democratie, waarvan rechtstaat de basis is. Ondanks deze enorme uitdaging staan alle lichten op groen om de Erdoganisering van Macedonië om te zetten in Europeanisering.
Russen lijken weer meer te demonstreren. Hoe komt dat? Gaat het wel goed met Poetin? Zit hij nog even stevig in het zadel als bij zijn verkiezing in 2012? Of komen er steeds meer barstjes?
Twee maanden nadat Chafik Sarsar, het hoofd van de onafhankelijke verkiezingsautoriteit Instance Supérieure Indépendante pour les Élections (ISIE) 17 december 2017 als datum aankondigde voor lokale verkiezingen, zegde hij zijn mandaat op. Hij zei zijn ambt niet meer naar eer en geweten te kunnen uitvoeren, en dat hij onpartijdige en transparante verkiezingen niet kan garanderen. Tegelijkertijd zijn ook de vicepresident en een algemeen lid van ISIE vertrokken. Hun vertrek zegt veel over de fragiele situatie in Tunesië. Anders dan de aangekondigde verkiezingsdatum van 17 december doet vermoeden, die verwijst naar het begin van de Jasmijnrevolutie op 17 december 2010 met de zelfverbranding van Mohammed Bouazizi, is het democratiseringsproces voor Tunesië nog lang niet voltooid.
Op 19 mei vertrok de Amerikaanse President Trump op zijn eerste buitenlandse reis. Een dag later zette de Amerikaanse president al zijn handtekening onder een grote deal, namelijk een wapenovereenkomst met Saudi-Arabië: de VS zal voor 110 biljoen dollar onder andere tanks, helikopters, schepen, en een raketafweersysteem aan Saudi-Arabië leveren. De komende tien jaar komt daar nog eens voor 350 miljard dollar aan militair materieel bij.
Dat in Roemenië de geheime dienst een heel andere rol speelt dan in Nederland, hoeft geen verwondering te wekken. Het is dan ook onduidelijk welke rol de binnenlandse inlichtingendienst (SRI) speelt in Roemenië. Momenteel wordt in de pers gespeculeerd over de SRI als poppenspeler achter de schermen in een aantal recente politieke schandalen.
Wat doet Nederland om de Sustainable Development Goals (SDGs) te bereiken? Voor de allereerste keer schetste de zogenaamde ‘Dutch Diamond’ - de Rijksoverheid, het bedrijfsleven, financiële instellingen, het maatschappelijk middenveld, kennisinstellingen én jongeren - ieder voor zich én gezamenlijk een beeld van de Nederlandse uitvoering van de SDGs. Uit de rapportage blijkt dat er waardering is voor de Nederlandse inzet op een aantal thema’s, maar ook dat er grote zorgen zijn.
Op woensdag 7 juni gaat de Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies, geleid door Henk Nijboer (PvdA), van start met een onderzoek naar de werkwijze van trust- en belastingadvieskantoren bij het wegsluizen van particuliere vermogens via Nederland. De commissie is aangesteld naar aanleiding van onthullingen door de Panama Papers in 2016. Het is de eerste keer dat er een parlementaire ondervragingscommissie is ingesteld door de Tweede Kamer.
Last week Bosnia’s parliament failed to adopt an excise law. Adoption of the law was a condition for the country to receive more than 1 billion dollars in support from the IMF, the World Bank and other key lenders. The financial support was supposed to be used for economic reforms, such as investments infrastructure projects and the modernisation of the banking sector legislation.
In samenwerking met vereniging COVOR organiseerde de FMS in maart, april en mei in Rotterdam filmvertoningen gevolgd door paneldiscussies. Na afloop van de discussie kon iedereen op informele wijze met elkaar in gesprek gaan onder het genot van een pannenkoek (blini in het Russisch). Het thema van deze reeks was “Protesten in Rusland en Oekraïne: van het maatschappelijke naar het persoonlijke”. In totaal hebben ongeveer 100 personen deze reeks bezocht.
In het weekend van 29 april organiseerden wij een training in Tunesië voor onze zusterpartij Ettakatol. In Tunesië vinden eind 2017 lokale verkiezingen plaats. Ettakatol heeft tijdens de laatste parlementaire verkiezingen al haar zetels verloren. Haar ambitie is om in ieder geval op lokaal gebied weer een factor van belang te worden. Ettakatol heeft derhalve gevraagd om een campagnetraining.