"Only God, who appointed me, will remove me - not the MDC, not the British. Only God will remove me!" Met die woorden verwierp Robert Mugabe in 2008 de resultaten van de democratische verkiezingen van dat jaar. Had hij het bij het verkeerde eind? Afgelopen woensdag nam het leger van Zimbabwe de macht in het land over. Hiermee lijkt er een einde te komen aan het tijdperk Mugabe.
In het weekend van 10 tot 12 november organiseerde Foundation Max van der Stoel (FMS) in samenwerking met het Servische Center of Modern Skills (CMV) een gendertraining voor drie sociaaldemocratische partijen in Servië: Democratische Partij (DS), Sociaal Democratische Unie (SDU) en Liga van Sociaaldemocraten uit Vojvodina (LSV). FMS trainers Jamila Aanzi en Sonja Lokar reisden naar provincie Vojvodina af om de training te verzorgen.
Tijdens de SDG Impact Summit op 25 september 2017 lanceerden we samen met Partos en Woord en Daad, de actie ‘Adopteer een SDG’. Verschillende Tweede Kamerleden adopteren één of twee Sustainable Development Goals (SDGs). Voor een periode van zes maanden, verbinden ze deze Doelen zichtbaar en concreet aan hun politieke werk. Hierbij worden ze proactief gemonitord door een breed scala van maatschappelijke organisaties die werkzaam zijn op de thema’s van de SDGs. De actie is ondertussen alweer anderhalve maand bezig. Hoe staat het er mee?
Donderdag 26 oktober gingen de Kenianen opnieuw naar de stembus om hun stem uit te brengen op de presidentskandidaat van hun voorkeur. De nieuwe resultaten zijn weinig verrassend: zittend president Uhuru Kenyatta (Jubilee Party of Kenya) won met 98.2 procent van de stemmen. Opnieuw brak politiek geweld uit.
Ook dit jaar weer organiseert de FMS de Afrikadag, een landelijke bijeenkomst over Afrika en internationale samenwerking. Met meer dan 1.000 bezoekers, 200 sprekers en zo'n 100 vrijwilligers is de Afrikadag hét grootste evenement op het gebied van Afrika en internationale samenwerking in Nederland. De FMS zoekt twee stagiair(e)s voor de organisatie van de Afrikadag, die plaatsvindt op zaterdag 14 april 2018.
Op 10 oktober was het eindelijk zo ver. 208 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017, presenteerden VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie het nieuwe regeerakkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’. Hoe zit het met de toekomst van ontwikkelingssamenwerking? Na jaren van bezuinigingen op het ontwikkelingssamenwerkingsbudget, komt er nu weer geld bij. Maar liefst 1.75 miljard extra. Maar is dat wel echt zo?
Dat het lastig kan zijn om machtsverhoudingen in een kleine transitieland te veranderen bewijst Montenegro. Met 700.000 inwoners en lage opkomst bij de verkiezingen weet de regerende Democratische Partij van Socialisten (DPS) al sinds 1991 haar macht te handhaven. Een relatief groot deel van de gezinnen is afhankelijk van een baan bij een (semi-) overheidsinstantie en dat speelt DPS in de kaart. Dat verzet tegen DPS je duur kan komen te staan ondervond onze zusterpartij, Sociaal Democratische Partij (SDP). De partij splitste op en ging van 10 naar 6% in de landelijke verkiezingen. Met de lokale verkiezingen in de hoofdstad Podgorica op komst probeert de partij zich te herpakken.
On Thursday 19 October the publication of European Forum for Democracy and Solidarity (EF), “Mapping The Western Balkans And The State Of Democracies In Transition: A Social Democratic Perspective”, was presented in the European Parliament. The publication aims to analyse the transformation of Western Balkans in recent years, the state of social democracy and social democratic parties, and the role of external actors in the region.
Op 18 oktober organiseerde de FMS een Politiek Café over de demonstraties in het Marokkaanse Rif-gebied. Nadat een vishandelaar uit Al Hoceima in een vuilniswagen verpletterd werd, gingen de mensen er massaal de straat op om te protesteren tegen corruptie, discriminatie en economische malaise. Sindsdien houdt de onrust in de Rif de gemoederen bezig. Ongeveer 80 personen kwamen naar Casa Sofia in Amsterdam Nieuw-West om te horen wat PSU-partijvoorzitter Nabila Mounib, schrijfster Sietske de Boer, journaliste Nadia Ezzeroili en de oprichter van Rif Alert!, Fouad El Haji, hierover te zeggen hebben. Het publiek nam actief deel aan de discussie, die door Naeeda Aurangzeb in goede banen werd geleid. Hieronder lees je hoe de avond verliep!
Op 18 oktober organiseerde de FMS een politiek café waarbij de protesten in het Marokkaanse Rifgebied centraal stonden. Schrijfster en Marokko-deskundige Sietske de Boer leidde de avond in. Later heeft zij ons benaderd met de vraag of wij een petitie van de Marokkaanse schrijver Abdellatif Laâbi onder de aandacht willen brengen. De oorspronkelijke Franse tekst van de verklaring heeft zij in het Nederlands vertaald en de vertaling lees je hier. De FMS neemt over deze petitie geen standpunt in.