Nieuws

Interview met nieuwe directeur Kido Koenig: "Bij de FMS kunnen we echt een verschil maken"

Per 1 november is Kido Koenig de nieuwe directeur van de Foundation Max van der Stoel! Hij neemt het stokje over van Arjen Berkvens, die directeur van de FMS is geweest sinds de oprichting in 2013 en nu aan de slag gaat met een nieuwe functie. Kido heeft ruime ervaring in het bedrijfsleven en heeft zich daarnaast veelvuldig ingezet in het publieke leven. In het bijzonder voor de FMS, als trainer en gespreksleider. In dit interview stelt Kido zich voor aan de vrienden en partners van de FMS!

Sancties in de naam van vrouwenrechten?

De afgelopen twee weken werd Iran opgeschud door massale protesten. De directe aanleiding voor deze protesten was de dood van de 22-jarige Masha Amini, die voorafgaand aan haar overlijden werd gearresteerd door de zogenaamde moraalpolitie vanwege het niet dragen van “ingetogen kleding”. De Iraanse autoriteiten stellen dat Amini stierf door een hartaanval, maar de betogers houden de moraalpolitie verantwoordelijk voor haar dood. Ooggetuigen claimen dat Amini door de politie werd mishandeld voordat ze overleed.

Pakistan staat onder water: hoop op doorbraak tijdens klimaattop

Pakistan werd dit moessonseizoen geteisterd door extreme regenval. Inmiddels staat een derde van het land onder water. In dit opiniestuk worden de situatie en de gevolgen voor Pakistan beschreven, wordt bediscussieerd wat de rol van Nederland en westerse landen zou moeten zijn bij het herstel van Pakistan, en wordt er een oproep gedaan aan Nederland om actie te ondernemen voor eerlijke compensatie van ontwikkelingslanden, tijdens de aankomende klimaattop die op 6 november in Egypte begint.

Sterke Kamer tijdens debat over nieuwe nota ontwikkelingssamenwerking

Gisteren vond in de Tweede Kamer het – langverwachte, want al een keer uitgesteld – debat plaats over de nieuwe beleidsnota voor ontwikkelingssamenwerking, “Doen waar Nederland goed in is”. Tijdens het debat zagen we een sterke Kamer die heel veel punten inbracht die wij als FMS en Building Change hadden aangestipt, maar ook een zwakke minister die op veel vragen niet direct antwoord had.

Grillige Italiaanse politieke conjunctuur duurt voort met winst Giorgia Meloni, EU uit bezorgdheid

In Italië heeft de radicaal-rechtse, post-fascistische partij Fratelli d’Italia (FdI) van Giorgia Meloni de parlementsverkiezingen gewonnen met 26% van de stemmen. Meloni is daarmee hard op weg om Italië’s eerste vrouwelijke premier te worden. In de komende tijd zal zij pogen een coalitie te vormen met bondgenoten aan de verre rechterflank – Matteo Salvini’s “Lega” en Silvio Berlusconi’s “Forza Italia”. De uitslag past naadloos in het grillige Italiaanse patroon gedurende verkiezingen in de afgelopen decennia, waar verschillende populistische partijen stuivertje wisselen rond de politieke macht. Tegelijkertijd kijken Europese waarnemers met grote bezorgdheid naar Rome en de mogelijke destabilisatie van de EU door de snelle opkomst van Meloni.

“It showed that there are people who are not afraid”: Impressions from EuroPride 2022 in Belgrade

Despite earlier announcements by the Serbian government of a ban, on Saturday 17 September thousands walked through Belgrade in the first EuroPride march ever in the Western Balkans. Despite the attempts at stirring trouble, the historic parade took place without major incidents as part of EuroPride activities all week in the Serbian capital. FMS gathered impressions from people who attended.

Schijnreferenda en reservisten – Poetins krampachtige poging tot ommekeer

In de door Rusland bezette regio's Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia en Kherson zijn referenda aangekondigd om zich in de nabije toekomst bij de Russische Federatie aan te sluiten. De annexatie-referenda gaan niet alleen voorbij aan de soevereiniteit van de Oekraïense staat, maar zijn tegelijkertijd vooral bedoeld om verdere mobilisatie van troepen te legitimeren. Rusland organiseert de schijnreferenda van 23 tot 27 september. Aangezien de bevolking die Oekraïne steunt in februari en maart grotendeels is vertrokken, staat de uitslag al vast. Vladimir Poetin kan zich dus binnenkort vastklampen aan het narratief dat de Oekraïense tegenaanval op "Russisch grondgebied" plaatsvindt, en verdere mobilisatie aankondigen. De voormalige Russische president Dmitri Medvedev, Poetins kompaan, liep hierop vooruit door op Telegram te verklaren dat "het binnenvallen van Russisch grondgebied een misdaad is waarbij alle troepen kunnen worden ingezet voor zelfverdediging."

De vier bomen herdenking: waar heden en verleden elkaar treffen

Afgelopen vrijdag 16 september vond opnieuw de jaarlijkse vier bomen herdenking in Eindhoven plaats. Bij deze herdenking worden vier oppositieleden herdacht die zijn verdwenen in Belarus in 1999 en 2000. Heden ten dage is het nog ongewis wat er met Anatoly Krasovsky, Viktor Gonchar, Yuri Zakharenko en Dmitry Zavadsky is gebeurd. Hoewel dit al meer dan twee decennia geleden heeft plaatsgevonden, blijft de herdenking onveranderd actueel. De repressie van het regime-Lukashenka tegen politieke oppositie van alle aard gaat steeds onverminderd door en is sterk geïntensiveerd na de frauduleuze verkiezingen van 2020, daaropvolgende protesten, en de Russische inval in Oekraïne. De nijpende situatie van politieke activisten in Belarus blijft daarom onze aandacht vragen.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl