On the 19th of June our FMS political café: “The Philippines under Duterte: possible genocide?” took place in Humanity House in the Hague. Despite the warm weather there was a high turnout, with around eighty people very eager to learn more about the topic and share their opinions.
Woensdag 7 juni begon de parlementaire ondervragingscommissie aan haar twee weken durende onderzoek naar de werkwijze van trust- en belastingadvieskantoren bij het door –en wegsluizen van particuliere vermogens en kapitaal via Nederland. Aanleiding is de opmerkelijke rol van Nederland in de onthullingen van de Panama Papers in 2016. Iets dat niet op zich staat, in een veelvoud aan belastingschandalen kwam de Nederlandse rol aan bod, maar een echte krachtige aanpak van het probleem blijft tot nog toe uit.
On 11 June snap parliamentary elections in Kosovo took place, the third election since Kosovo declared independence in 2008
Denk jij er over na om te solliciteren voor één van de stages bij de FMS en wil je graag nog wat meer weten? Lees dan vooral de ervaringen van de huidige stagiaires!
Voor de allereerste keer schetsten de Rijksoverheid, het bedrijfsleven, financiële instellingen, het maatschappelijk middenveld, kennisinstellingen en jongeren ieder voor zich én gezamenlijk een beeld van de Nederlandse uitvoering van de SDGs. Naast waardering en zorgen over de Nederlandse inzet op een aantal thema’s, gaat deze rapportage ook in op de rol van ons eigen beleid en regelgeving in het behalen van de SDGs. José van de Water van Foundation Max van der Stoel (FMS), beargumenteert namens Building Change dat met toetsing van nieuw beleid en wetgeving aan de SDGs, we de eventuele negatieve gevolgen op duurzame ontwikkeling kunnen voorkomen en beleid zo juist kan bijdragen aan het behalen van de SDGs.
Eerder publiceerde we het bericht over de publicatie van de allereerste nationale SDG-rapportage, een gezamenlijke totstandkoming van de Rijksoverheid, het bedrijfsleven, financiële instellingen, het maatschappelijk middenveld, kennisinstellingen én jongeren. Op 29 mei organiseerde Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf (SGP) een hoorzitting voor de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over deze rapportage, waar de FMS ook een beduidende bijdrage aan geleverd heeft. Verschillende betrokkenen kregen de mogelijkheid om de resultaten van de rapportage toe te lichten en vragen te beantwoorden van de aanwezige Tweede Kamerleden.
Na een diepe politieke crisis die de stabiliteit van Macedonië en de buurlanden onder druk zette, presenteert aankomend premier Zoran Zaev (Sociaaldemocratische Unie van Macedonië, SDSM) deze week zijn nieuwe kabinet. Het voorkomen van de escalatie – nadat gewelddadige protestanten het parlement bestormden en Zaev verwondden – was een belangrijke eerste stap. De volgende stap wordt minstens zo uitdagend: hervormingen doorvoeren die afrekenen met de corrupte politieke cultuur en een autoritair politiek systeem transformeren in een democratie, waarvan rechtstaat de basis is. Ondanks deze enorme uitdaging staan alle lichten op groen om de Erdoganisering van Macedonië om te zetten in Europeanisering.
Russen lijken weer meer te demonstreren. Hoe komt dat? Gaat het wel goed met Poetin? Zit hij nog even stevig in het zadel als bij zijn verkiezing in 2012? Of komen er steeds meer barstjes?
Twee maanden nadat Chafik Sarsar, het hoofd van de onafhankelijke verkiezingsautoriteit Instance Supérieure Indépendante pour les Élections (ISIE) 17 december 2017 als datum aankondigde voor lokale verkiezingen, zegde hij zijn mandaat op. Hij zei zijn ambt niet meer naar eer en geweten te kunnen uitvoeren, en dat hij onpartijdige en transparante verkiezingen niet kan garanderen. Tegelijkertijd zijn ook de vicepresident en een algemeen lid van ISIE vertrokken. Hun vertrek zegt veel over de fragiele situatie in Tunesië. Anders dan de aangekondigde verkiezingsdatum van 17 december doet vermoeden, die verwijst naar het begin van de Jasmijnrevolutie op 17 december 2010 met de zelfverbranding van Mohammed Bouazizi, is het democratiseringsproces voor Tunesië nog lang niet voltooid.
Op 19 mei vertrok de Amerikaanse President Trump op zijn eerste buitenlandse reis. Een dag later zette de Amerikaanse president al zijn handtekening onder een grote deal, namelijk een wapenovereenkomst met Saudi-Arabië: de VS zal voor 110 biljoen dollar onder andere tanks, helikopters, schepen, en een raketafweersysteem aan Saudi-Arabië leveren. De komende tien jaar komt daar nog eens voor 350 miljard dollar aan militair materieel bij.