Dat in Roemenië de geheime dienst een heel andere rol speelt dan in Nederland, hoeft geen verwondering te wekken. Het is dan ook onduidelijk welke rol de binnenlandse inlichtingendienst (SRI) speelt in Roemenië. Momenteel wordt in de pers gespeculeerd over de SRI als poppenspeler achter de schermen in een aantal recente politieke schandalen.
Wat doet Nederland om de Sustainable Development Goals (SDGs) te bereiken? Voor de allereerste keer schetste de zogenaamde ‘Dutch Diamond’ - de Rijksoverheid, het bedrijfsleven, financiële instellingen, het maatschappelijk middenveld, kennisinstellingen én jongeren - ieder voor zich én gezamenlijk een beeld van de Nederlandse uitvoering van de SDGs. Uit de rapportage blijkt dat er waardering is voor de Nederlandse inzet op een aantal thema’s, maar ook dat er grote zorgen zijn.
Op woensdag 7 juni gaat de Parlementaire ondervragingscommissie fiscale constructies, geleid door Henk Nijboer (PvdA), van start met een onderzoek naar de werkwijze van trust- en belastingadvieskantoren bij het wegsluizen van particuliere vermogens via Nederland. De commissie is aangesteld naar aanleiding van onthullingen door de Panama Papers in 2016. Het is de eerste keer dat er een parlementaire ondervragingscommissie is ingesteld door de Tweede Kamer.
Last week Bosnia’s parliament failed to adopt an excise law. Adoption of the law was a condition for the country to receive more than 1 billion dollars in support from the IMF, the World Bank and other key lenders. The financial support was supposed to be used for economic reforms, such as investments infrastructure projects and the modernisation of the banking sector legislation.
In samenwerking met vereniging COVOR organiseerde de FMS in maart, april en mei in Rotterdam filmvertoningen gevolgd door paneldiscussies. Na afloop van de discussie kon iedereen op informele wijze met elkaar in gesprek gaan onder het genot van een pannenkoek (blini in het Russisch). Het thema van deze reeks was “Protesten in Rusland en Oekraïne: van het maatschappelijke naar het persoonlijke”. In totaal hebben ongeveer 100 personen deze reeks bezocht.
In het weekend van 29 april organiseerden wij een training in Tunesië voor onze zusterpartij Ettakatol. In Tunesië vinden eind 2017 lokale verkiezingen plaats. Ettakatol heeft tijdens de laatste parlementaire verkiezingen al haar zetels verloren. Haar ambitie is om in ieder geval op lokaal gebied weer een factor van belang te worden. Ettakatol heeft derhalve gevraagd om een campagnetraining.
Wil jij na een paar jaar studeren je kennis van (internationale) politiek en/of ontwikkelingssamenwerking eindelijk in de praktijk te brengen? Dan is stage lopen bij de Foundation Max van der Stoel (FMS) wellicht iets voor jou!
After tumultuous weeks in Macedonian politics, the election of a new parliament speaker has led to more instability rather than a new government. During the announcement of the new speaker elected by a majority of 67 MPs in the 120 MP parliament, Zoran Zaev, leader of the new coalition and SDSM party, was attacked by protesters who stormed the Macedonian Parliament. Zaev was not the only victim, as the protesters attacked anyone from the opposition and ended up injuring at least many people among which: Zaev, the head of the DPA-movement for reforms; Zijadin Sela, Radmila Sekerinska, former social democratic prime minister and another MP. Just before the attack the new speaker Talat Xhaferi was elected by the parliament.
De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen is achter de rug. Emmanuel Macron (En Marche) en Marine Le Pen (Front National) hebben de meeste stemmen gekregen. Op zondag 7 mei gaan de Fransen nogmaals naar de stembus om te bepalen wie van deze twee de president wordt. Dit is al een revolutie te noemen. Het is voor het eerst sinds het begin van de Vijfde Republiek, in 1958, dat zowel de republikeinen als de socialisten de tweede ronde niet hebben gehaald. In het verleden wisselden deze twee partijen de macht steeds af. Maar wat betekent deze 'revolutie' voor Frankrijk, voor Europa en voor Afrika?
Met de hakken over de sloot (51,4%) slaagde President Erdoğan er op 16 April in om in een referendum meer macht naar zich toe te trekken en daarmee een voorlopige doodsklap aan de checks and balances in Turkije uit te delen. Met de voorgenomen grondwetswijzing concentreert de uitvoerende macht zich bij de president, benoemt hij rechters en kan de president drie termijnen van vijf jaar dienen. Dat 48,6% tegen de machtsconcentratie stemde biedt hoop voor democratie en rechtstaat in Turkije.