Nieuws

Programma Afrikadag 2016 bekend. Bestel nu je kaarten!

Op zaterdag 5 november is het zover: de Afrikadag 2016. Hét event over Afrika en internationale samenwerking. Op deze dag staat het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam in het teken van “Europa en Afrika”. De Afrikaanse hoofdgast is niemand minder dan de succesvolle en inspirerende ondernemer Ashish J. Thakkar, oprichter en CEO van de Mara Group. Verder met onder andere: Diederik Samsom, Amma Asante, Lola Sánchez Caldentey, Badi, Ayaan Abukar, Stientje van Veldhoven, Roelof van Laar, Eric Smaling, Rik Grashoff, Alberta Opoku, Judith Sargentini, Josh Maiyo, Alphonse Muambi, Vamba Sherif, Babah Tarawally, Ton Dietz en nog vele anderen!

Update Westelijke Balkan

De landen van de Westelijke Balkan hebben belangrijke stappen gezet in het EU integratieproces: Slovenië (2004) en Kroatië (2013) zijn EU-lid terwijl Albanië, Macedonië, Montenegro en Servië kandidaat-lid zijn. Bosnië-Herzegovina en Kosovo, waar de oorlogen de diepste wonden hebben achtergelaten, hopen zich op korte termijn bij de laatste groep aan te sluiten. Hoe staan de landen er politiek voor? Wat heeft EU integratie de landen gebracht in termen van vrede, stabiliteit, rechtstaat en democratie? Ondanks dat de EU zelf voor grote uitdagingen staat, zoals de Brexit, migratiecrisis en opkomst van populistische partijen die aan de basiswaarden van de EU schudden, moet het toetredingsperspectief een belangrijke impuls zijn voor hervormingen die de economische en politieke situatie zullen verbeteren en een leegloop van hoogopgeleide jongeren zullen tegenhouden.

Festival “Ukraine 25 years independent”

Last Saturday, 24 September, the Dutch-Ukrainian community in the Netherlands celebrated 25 years of Ukraine’s independence at the MeetingDistrict in Nieuwegein near Utrecht. It turned out to be a really special event, which brought together culture, art, presentations, discussions, modern interpretation of traditional cuisine and even a mini ornithological exhibition. The organizers (Platform Cooperation Netherlands-Ukraine Foundation SPSN-O, Brand New Ukraine Foundation, “Oekraïners in Nederland” Foundation, Taras Sjevtsjenko Foundation, Stichting Spoetnik and Roesalka Dancing and Singing Group) welcomed more than 130 visitors, including a guest of honor, the spouse of the Ukrainian Ambassador Olexander Horin, Natalia Tymoshenko.

Algemene Politieke Beschouwingen: Ontwikkelingslanden komen er bekaaid vanaf

Traditiegetrouw presenteerde het Nederlandse kabinet op de derde dinsdag van september de plannen voor het komende jaar. Direct na Prinsjesdag, op 20 en 21 september, debatteerde de fractieleiders van de politieke partijen in de Tweede Kamer over de hoofdlijnen van de Miljoenennota en de Rijksbegroting tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Zorg en migratie kwamen uitgebreid aan de orde, maar er ging relatief weinig aandacht uit naar internationale samenwerking. Fair Politics, het lobbyprogramma van de FMS, maakte de balans op voor ontwikkelingslanden, en is teleurgesteld.

Verkiezingswaarneming: De magie van Mongolië

Het zal je maar meezitten. Begin juni word ik door Buitenlandse Zaken uitgenodigd om mee te doen aan het waarnemen van de nieuwe parlementsverkiezingen in het verre Oosterse land. Tweeënhalf jaar geleden mocht ik nog meedoen aan een OVSE-missie in Azerbeidzjan en tot nu toe waren de tussenliggende periodes langer geweest. Na het waarnemen van de eerste democratische verkiezingen van Zuid-Afrika in 1994 was ik in een waarneem-pool van belangstellenden terechtgekomen. Bij tijd en wijle komt er een uitnodiging en bij positieve reactie word je voorgedragen bij de EU of de OVSE en dan is het van geen-nieuws-is-slecht-nieuws. Maar dit keer was het dus wel bingo.

De toekomst van Europese ontwikkelingssamenwerking

Sinds 2000 is de relatie tussen de Europese Unie en de zogeheten ACP-landen vastgelegd in het Cotonou-verdrag. Het verdrag is een samenwerking tussen de EU en 79 landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, het Caribische gebied en de Stille Oceaan – de voormalige koloniën van de Europese lidstaten –en vormt het fundament van de Europese ontwikkelingssamenwerking. Het Cotonou-verdrag loopt af in 2020 en hoewel de onderhandelingen over een dergelijk opvolging officieel pas in 2018 van start gaan, zijn verschillende partijen al begonnen met het inventariseren van de mogelijke opvolgers van het verdrag.

Ashish J. Thakkar op de Afrikadag!

Op zaterdag 5 november mogen wij Ashish J. Thakkar - vluchteling, schoolverlater, ondernemer, filantroop, toekomstig astronaut, vierde generatie Afrikaan én oprichter van de Mara Group en Mara Foundation (aldus hemzelf) - verwelkomen op de Afrikadag. De Mara Group is actief in 22 landen verspreid over Afrika. In zijn boek “The Lion Awakes: Adventures in Africa’s Economic Miracle” gaat Thakkar dieper in op het verbazingwekkende en ongekende economisch ontwaken van Afrika. Naast het hoofdthema van dit jaar, de relatie tussen Europa en Afrika, zal Thakkar het dan ook hebben over “Africa on the rise”. Europa moet meer de kansen en mogelijkheden zien in Afrika, er moet sprake zijn van een partnerschap in plaats van alleen een hulprelatie. Thakkar is dan ook de aangewezen persoon om meer te vertellen over de relatie tussen Europa en Afrika en “Africa on the rise”.

Trainingen in Moldavië en Georgië

Afgelopen weekend hadden we o.a. een training in Moldavië en een training in Georgië. In Moldavië was de training onderdeel van een groter project, waarbij we in meerdere landen seminars houden over de (verloren?) link tussen politieke partijen en het maatschappelijk middenveld. In Georgië was de training vooral gericht op de komende parlementsverkiezingen van 8 oktober.

De Sustainable Development Goals: kans voor ‘eigen bodem’

Op 1 juli jl. gaf Nederland het EU-voorzitterschapsstokje over aan Slowakije. De Sustainable Development Goals (SDG’s) – de 17 mondiale doelen die een einde moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering – stonden zowel voor de Nederlanders, als nu voor de Slowaken, op de voorzitterschapsagenda. Echter, Slowakije heeft wel een andere kijk op de SDG’s. Linde-Kee van Stokkum (FMS) ging namens ‘Ready for Change’ naar Bratislava, en ondervond wat die verschillen zijn.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl