Nieuws

COP21: real change or diplomatic success?

On November 30th , the 21st yearly United Nations (UN) climate conference was opened in Paris: the so-called COP21 (Conference of Parties). It means that all parties that signed the UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change), the climate agreement of the UN, took part in the conference. On December 12 – surprisingly quick - a new binding climate treaty was signed by the 195 present parties.

Moeizame presidentsverkiezingen in de Centraal Afrikaanse Republiek

Op de valreep van het nieuwe jaar, op 30 december 2015, vonden er presidentsverkiezingen plaats in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Na een periode van uitstel wegens aanhoudend geweld en organisatorische problemen mocht de bevolking van CAR dan eindelijk zijn stem uitbrengen voor een nieuwe president. Volgens VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon zijn de verkiezingen een ‘historisch moment’ voor het land. Ondanks dat de verkiezingen allesbehalve efficiënt en nauwkeurig verliepen, spreekt de Secretaris-Generaal terecht van een overwinning en is er de hoop dat de verkiezing daadwerkelijk verandering brengt in CAR.

Eerlijk werk voor duurzame ontwikkeling: Van Laar (PvdA) en Kerstens (PvdA) dienen initiatiefnota in

‘Eerlijk werk is een voorwaarde voor een fatsoenlijk bestaan’. Helaas worden er nog te vaak fundamentele arbeidsvoorwaarden geschonden. Dit moet beter, en Nederland kan hier een voortrekkersrol in nemen. Dat is de strekking van de initiatiefnota ‘Eerlijk werk wereldwijd’ die PvdA-Kamerleden Van Laar en Kerstens twee weken geleden indienden. Ook draagt de strijd tegen mensonterende arbeidspraktijken bij aan het realiseren van de post-2015 Millenniumdoelen (SDG’s).

Ready for Change officieel van start

Afgelopen week kwamen ruim 70 mensen bijeen in Dudok, om met elkaar het project ‘Ready for Change’ af te trappen. Er waren speeches en pitches over het belang van een coherente implementatie-agenda van de Global Goals (Are YOU ready to change?), maar ook ontmoetingen via een World Café waar de global goals centraal stonden. Deze kick-off is de eerste stap om Nederland SDG-proof te maken, het doel van het Ready for Change dat de organisatoren Partos, Woord en Daad en de FMS voor ogen hebben.

Sfeerverslag 'Festival van de Gelijkheid'

Op woensdag 9 en donderdag 10 december reisden de twee FMS-stagiaires af naar onze zuiderburen, naar Gent om precies te zijn. Daar organiseerde Curieus voor de derde maal het Festival van de Gelijkheid, een driedaags evenement in de Vooruit. De naam impliceert een sociaaldemocratische geschiedenis, en dat is ook het geval. Coöperatie Vooruit werd meer dan een eeuw geleden opgericht om de belangen van arbeiders te verenigen en te verdedigen. Toen het gebouw in de jaren tachtig in verval raakte, begonnen jongeren een lobby om het om te toveren tot een artistiek podium. Deze functie vervult de Vooruit vandaag de dag nog steeds.

Een nieuwe mijlpaal in de China-Afrika relaties

Groot nieuws dit weekend vanuit Johannesburg, Zuid-Afrika tijdens de China-Afrika top: de Chinese president Xi Jinping belooft 60 miljard dollar in het Afrikaanse continent te investeren. Een gigantisch bedrag, wat verspreid zal worden over de komende drie jaar. De top werd georganiseerd door de Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC). Een samenwerkingsverband dat vijftien jaar geleden is opgericht, en waar China, vijftig Afrikaanse staten en de commissie van de Afrikaanse Unie bij aangesloten zijn. Het doel van afgelopen weekend, en van de FOCAC in het algemeen, is de relatie tussen China en Afrika te versterken. Al vanaf het begin van de Chinese invloed in Afrika gonst het in de westerse media van de kritiek en vooroordelen. De grote vraag is hoe Afrika de 60 miljard geïnvesteerd zal zien, en of China als nieuwe speler in de internationale samenwerking niet langer te onderschatten is.

Roemenië: Een technocratenkabinet tegen corruptie

In een land met systemische, historische corruptie en weinig binnenlandse prikkels om iets te veranderen is het moeilijk om optimistisch te blijven. De republiek Moldavië is op dit moment in een dergelijke situatie. Maar buurland Roemenië, sinds 2007 EU-lid, maakt dit najaar opnieuw ontwikkelingen door die optimistisch stemmen.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl