Nieuws

Politieke verbroedering na aanslagen in Libanon en Parijs

Deze maand is de wereld weer opgeschrikt door grootschalige aanslagen op burgerdoelwitten. In Beiroet werden op 12 november twee aanslagen gepleegd, waarbij 43 doden en meer dan 240 gewonden vielen. Aangenomen wordt dat een Hezbollahziekenhuis het oorspronkelijke doelwit was, maar dat dit door de terroristen te gevaarlijk werd bevonden. In Parijs kwamen op 13 november 129 burgers om bij meerdere aanslagen. Beide aanslagen werden al snel opgeëist door Islamitische Staat (IS). Overheden in zowel Europa als het Midden-Oosten worstelen ondertussen al jaren met de vraag hoe IS bestreden moet worden. Tot op heden is er echter wereldwijd sprake van verdeeldheid over de aanpak. Kunnen deze aanslagen daar verandering in brengen?

De effectiviteit van een woord: openlijke solidariteit of stille diplomatie?

‘Ik heb één tip voor Amnesty,’ stelde de voormalige Wit-Russische presidentskandidaat Andrei Sannikov vorig jaar voor een volle zaal in Amsterdam: ‘maak jullie groetenkaarten lichter.’ Sannikov moest in 2010 zijn kandidaatstelling voor de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland met gevangenisstraf bekopen. In die tijd kreeg hij kaarten uit de hele wereld die hem en zijn medegevangenen hoop gaven. Zijn grote angst was dat hij ze bij één van zijn overplaatsingen achter moest laten. Vandaar zijn oproep die waardevolle kaarten lichter te maken.

Wie gaat de toekomst van standaarden in de wereld bepalen?

Het omstreden Transatlantic-Trade Investment Partnership (TTIP) verdrag is niet meer weg te denken uit de media en het politieke debat. Ook Fair Politics organiseerde tijdens de Afrikadag 2015 in het Koninklijk Instituut voor de tropen een interactieve workshop over de gevolgen van het verdrag dat tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) wordt gevormd. Wat zijn de gevolgen voor externe partijen zoals ontwikkelingslanden? Roos van Oss (SOMO) bekritiseerde in haar uitleg het belang van bedrijven dat in het verdrag voorop staat.

Is Nederland een belastingparadijs?

Op de Afrikadag, afgelopen 7 november in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam gingen verschillende woordvoerders met elkaar en andere experts in debat over belastingontwijking. Op de top, afgelopen zomer in Addis Abeba, over 'Financing for Development' - waar de financiering van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de komende vijftien jaar centraal stond - deden ontwikkelingslanden samen een oproep om belastingontwijking internationaal aan te pakken.

Geslaagde Afrikadag 2015! (sfeerverslag)

Op een erg warme 7 november stroomde het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) vanaf half 10 vol met bezoekers voor de Afrikadag. De opening was uitverkocht en enkele honderden bezoekers zochten dus snel een plekje in de Grote Zaal. Hier werden ze opgewacht door de Afrikaanse klanken van Forêt Sacrée Oubouibé.

Vacature voor stage 'Dialogue' 2016

We zijn nog op zoek naar 1 stagiair(e) voor de stageplek ‘Dialogue’ in de periode februari-juni 2016. Als stagiair(e) assisteer je bij de inhoudelijke en logistieke organisatie van diverse workshops en debatten. Zo ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor organisatie van een workshop over een actuele situatie in Afrika of een debat over de mensenrechten in Rusland. Hierbij help jij de insteek bepalen en zoek je geschikte partners en sprekers.

Minister Ploumen aan tafel met de Afrikaanse diaspora tijdens Afropolitan diner

In de nasleep van de Afrikadag 2015, waar de Afrikaanse diaspora ook volop aanwezig was, ging de discussie verder tijdens het Afropolitan diner in het partijkantoor van de PvdA in Amsterdam. Een vertrouwde plek voor de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen, die samen met zo’n 30 leden van de Afrikaanse diaspora in gesprek ging over het huidige ontwikkelingsbeleid en meer. Opiniemaker Kiza Magendane was het gezicht achter het initiatief en heeft deze versie van het Afropolitan diner in samenwerking met de Foundation Max van der Stoel mogelijk gemaakt. De avond verliep heerlijk Afrikaans: met een broeierige temperatuur in de kantine en eten dat binnenkwam toen het gesprek allang op dreef was.

Afrikadag 2015 groot succes!

De Afrikadag en "Africa at Night" waren weer een groot succes! Dank aan alle partners, deelnemende organisaties, sprekers, vrijwilligers, artiesten, kunstenaars en bezoekers voor jullie bijdrage aan deze Afrikadag en "Africa at Night"! Een sfeerverslag en foto's van een geweldige dag en afterparty volgen snel. Tot volgend jaar!

Nog minder dan een week tot de Afrikadag 2015!

Aanstaande zaterdag is het al zover: dan vindt de Afrikadag 2015 plaats! Ben je van plan om te komen, dan heb je nog enkele dagen de tijd om je toegangskaart te bestellen. Lees snel verder voor een overzicht van de belangrijkste informatie over deze editie van dé dag over Afrika en internationale samenwerking.

Civil society onder druk in de OVSE-regio

Vorige maand vond in Warschau de jaarlijkse Human Dimension Implemention Meeting van de OVSE plaats. Hier komen delegaties van OVSE-landen samen om te praten over onderwerpen als fundamentele vrijheden, tolerantie en juridische en democratische randvoorwaarden voor het respecteren van mensenrechten. Dat verklaart dat de gangen bevolkt worden door NGO’s en andere maatschappelijke vertegenwoordigers die bij de officiële delegaties hun verhaal kwijt willen. De side-events van deze conferentie zijn elk jaar weer een indrukwekkend overzicht van wat er in de OVSE-regio gebeurt op het gebied van mensenrechten.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl