Nieuws

Festival “Ukraine 25 years independent”

Last Saturday, 24 September, the Dutch-Ukrainian community in the Netherlands celebrated 25 years of Ukraine’s independence at the MeetingDistrict in Nieuwegein near Utrecht. It turned out to be a really special event, which brought together culture, art, presentations, discussions, modern interpretation of traditional cuisine and even a mini ornithological exhibition. The organizers (Platform Cooperation Netherlands-Ukraine Foundation SPSN-O, Brand New Ukraine Foundation, “Oekraïners in Nederland” Foundation, Taras Sjevtsjenko Foundation, Stichting Spoetnik and Roesalka Dancing and Singing Group) welcomed more than 130 visitors, including a guest of honor, the spouse of the Ukrainian Ambassador Olexander Horin, Natalia Tymoshenko.

Algemene Politieke Beschouwingen: Ontwikkelingslanden komen er bekaaid vanaf

Traditiegetrouw presenteerde het Nederlandse kabinet op de derde dinsdag van september de plannen voor het komende jaar. Direct na Prinsjesdag, op 20 en 21 september, debatteerde de fractieleiders van de politieke partijen in de Tweede Kamer over de hoofdlijnen van de Miljoenennota en de Rijksbegroting tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Zorg en migratie kwamen uitgebreid aan de orde, maar er ging relatief weinig aandacht uit naar internationale samenwerking. Fair Politics, het lobbyprogramma van de FMS, maakte de balans op voor ontwikkelingslanden, en is teleurgesteld.

Verkiezingswaarneming: De magie van Mongolië

Het zal je maar meezitten. Begin juni word ik door Buitenlandse Zaken uitgenodigd om mee te doen aan het waarnemen van de nieuwe parlementsverkiezingen in het verre Oosterse land. Tweeënhalf jaar geleden mocht ik nog meedoen aan een OVSE-missie in Azerbeidzjan en tot nu toe waren de tussenliggende periodes langer geweest. Na het waarnemen van de eerste democratische verkiezingen van Zuid-Afrika in 1994 was ik in een waarneem-pool van belangstellenden terechtgekomen. Bij tijd en wijle komt er een uitnodiging en bij positieve reactie word je voorgedragen bij de EU of de OVSE en dan is het van geen-nieuws-is-slecht-nieuws. Maar dit keer was het dus wel bingo.

De toekomst van Europese ontwikkelingssamenwerking

Sinds 2000 is de relatie tussen de Europese Unie en de zogeheten ACP-landen vastgelegd in het Cotonou-verdrag. Het verdrag is een samenwerking tussen de EU en 79 landen in Afrika ten zuiden van de Sahara, het Caribische gebied en de Stille Oceaan – de voormalige koloniën van de Europese lidstaten –en vormt het fundament van de Europese ontwikkelingssamenwerking. Het Cotonou-verdrag loopt af in 2020 en hoewel de onderhandelingen over een dergelijk opvolging officieel pas in 2018 van start gaan, zijn verschillende partijen al begonnen met het inventariseren van de mogelijke opvolgers van het verdrag.

Ashish J. Thakkar op de Afrikadag!

Op zaterdag 5 november mogen wij Ashish J. Thakkar - vluchteling, schoolverlater, ondernemer, filantroop, toekomstig astronaut, vierde generatie Afrikaan én oprichter van de Mara Group en Mara Foundation (aldus hemzelf) - verwelkomen op de Afrikadag. De Mara Group is actief in 22 landen verspreid over Afrika. In zijn boek “The Lion Awakes: Adventures in Africa’s Economic Miracle” gaat Thakkar dieper in op het verbazingwekkende en ongekende economisch ontwaken van Afrika. Naast het hoofdthema van dit jaar, de relatie tussen Europa en Afrika, zal Thakkar het dan ook hebben over “Africa on the rise”. Europa moet meer de kansen en mogelijkheden zien in Afrika, er moet sprake zijn van een partnerschap in plaats van alleen een hulprelatie. Thakkar is dan ook de aangewezen persoon om meer te vertellen over de relatie tussen Europa en Afrika en “Africa on the rise”.

Trainingen in Moldavië en Georgië

Afgelopen weekend hadden we o.a. een training in Moldavië en een training in Georgië. In Moldavië was de training onderdeel van een groter project, waarbij we in meerdere landen seminars houden over de (verloren?) link tussen politieke partijen en het maatschappelijk middenveld. In Georgië was de training vooral gericht op de komende parlementsverkiezingen van 8 oktober.

De Sustainable Development Goals: kans voor ‘eigen bodem’

Op 1 juli jl. gaf Nederland het EU-voorzitterschapsstokje over aan Slowakije. De Sustainable Development Goals (SDG’s) – de 17 mondiale doelen die een einde moeten maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering – stonden zowel voor de Nederlanders, als nu voor de Slowaken, op de voorzitterschapsagenda. Echter, Slowakije heeft wel een andere kijk op de SDG’s. Linde-Kee van Stokkum (FMS) ging namens ‘Ready for Change’ naar Bratislava, en ondervond wat die verschillen zijn.

'Dirty Diesel' via Nederland naar Afrika

Vanuit Nederland wordt diesel met giftige stoffen geëxporteerd naar met name West- Afrikaanse landen. Deze diesel bevat tot meer dan 300 keer zoveel zwavel dan de Nederlandse limiet toestaat. Dit brengt de Zwitserse NGO Public Eye in hun rapport naar buiten na drie jaar lang onderzoek. Schone en kwalitatief goede olie wordt vanuit Afrikaanse landen naar Nederland gebracht en veelal in het ARA gebied (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) gemengd met giftige stoffen en zo verwerkt tot zwaar vervuilende brandstoffen om een maximale winst te behalen.

Training in Macedonië: op naar verkiezingen

Afgelopen weekend reisden FMS-trainers Thijs ’t Hart en Bas Batelaan naar Macedonië af om een training te verzorgen over de relatie tussen politieke partijen en sociale bewegingen. Met steun van Foundation for European Progressive Studies (FEPS) organiseert de FMS in samenwerking met haar lokale partners dit jaar 14 trainingen in EU nabuurschapslanden over dit thema. Deze trainingen en een Training of Trainers (ToT) zullen leiden tot de publicatie van een nieuw handboek met als het centrale thema “Bridging the gap between politics and (civil) society”.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl