Nieuws

De Panama Papers: zes dingen die je moet weten

Twitter loopt over en de kranten staan er vol van: de Panama Papers. Meer dan elf miljoen documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca zijn gelekt en dat heeft de discussie over belastingontwijking weer nieuw leven ingeblazen. Zowel in Nederland als in de EU, klinkt een sterk geluid dat belastingontwijking moet worden aangepakt. Pierre Moscovici, de Eurocommissaris van Economische en Financiële Zaken, noemt de openbaringen in de Panama Papers een 'absoluut schandaal'. Wat zijn de Panama Papers? Hoe wordt belasting ontweken? Wie worden geraakt door belastingontwijking? Wat is de rol van Nederland hierin? Wat gebeurt er om belastingontwijking tegen te gaan? En bovendien, hoe nu verder?

Peacebuilding op afstand ten behoeve van de lieve vrede thuis

Conflicten hebben meer dan eens flinke nabranders in de landen waar zij woeden, maar ook ver daarbuiten. Dat een gewapend conflict beëindigd is, betekent nog niet dat de onderliggende spanningen opgelost zijn. Deze kunnen later weer naar boven komen. die onderliggende spanningen moeten worden weggenomen om langdurige vrede op de lange termijn te realiseren.

Roemenië - Nieuw beleid tegen armoede

Volgens gegevens van de Wereldbank is Roemenië het op één na armste land van de EU. De eerste plaats gaat naar Bulgarije. De oorzaken zijn bij velen bekend: een startpositie op achterstand ten opzichte van andere voormalige Oostbloklanden, veel corruptie en bestuurlijk onvermogen.

Burgerinitiatieven voor vrede in Zuid-Kaukasus

Als de reisgroep in een grijs verleden Tbilisi aandoet, leeft het niet zo, want de stad ligt nog 'gewoon' in de Sovjet-Unie. Maar wanneer ik najaar 2013 de presidentsverkiezingen in Azerbeidzjan mag waarnemen, weet ik het zeker: heel graag bezoek ik ook het derde land in deze regio van de Sub-Kaukasus. Die wens gaat in vervulling als ik word gevraagd om het Paasweekend in Armenië een FMS-training te helpen geven. En nog wel op mijn favoriete thema: Burgerinitiatieven.

Jongerentraining in Jordanië

Van 7-9 april organiseerden wij in samenwerking met onze lokale partner JCDC een training voor jongeren in Jordanië. Er vinden veel ontwikkelingen plaats in Jordanië. Zo gaan er parlementsverkiezingen plaatsvinden (exacte datum nog onbekend). Daarnaast is onlangs de eerste sociaaldemocratische partij – Jordanian Social Democratic Party (JSDP) – officieel geregistreerd. Gezien al deze ontwikkelingen vroeg de partner om een campagnetraining voor jongeren en vrouwen die of deel gaan nemen aan de verkiezingen namens de JSDP, of actief campagne gaan voeren.

Ukrainian Prime Minister Yatsenyuk resigns

On 10 April Prime Minister Arseniy Yatsenyuk announced his resignation. In a video address he said: “Having done everything to ensure stability and make a smooth transition of power possible, I decided to step down from the post of prime minister of Ukraine.” On Tuesday 12 April his request will be submitted to the Parliament.

Breekt Guinees president Alpha Condé eindelijk het patroon?

Op donderdag 31 maart organiseerde het African Studies Centre Leiden een lezing over president Alpha Condé van Guinee. Bram Posthumus, freelance journalist in West-Afrika en schrijver van het boek “Guinea: Masks, Music and Minerals”, vertelde gepassioneerd over het land en haar president en de FMS was hierbij aanwezig. Guinee leeft in een paradox. Het land is rijk aan mineralen, goud, diamanten en heeft de grootste bauxiet (waar aluminium van gemaakt wordt) reserves. Toch leefde in 2012 nog ruim 55% van het land onder de internationale armoedegrens. Het bezitten van deze waardevolle grondstoffen wordt zelfs vaker een vloek dan een zegen genoemd. Hoewel het land nog een lange weg te gaan heeft, lijkt Guinee onder het bewind van Condé, sprongen vooruit te maken.

Symposium “Bestaat een gerechtvaardigde oorlog?”

Op 1 april werd er in Paleis Kneuterdijk een symposium georganiseerd met als onderwerp “Bestaat een gerechtvaardigde oorlog?” Beschouwingen naar aanleiding van de rol van de Nederlandse rechter B.V.A. Röling in het Tokio-tribunaal. De belangstelling was groot en bijna elke stoel in de zaal voor 150 mensen was gevuld.

Campagneavond in De Balie: Het Oekraïne-referendum Festival

Normaliter wordt er gedanst op een zaterdagavond in Amsterdam, maar deze zaterdag niet. De grote zaal van De Balie in Amsterdam zat 2 april stampvol tijdens de interviews met de Nederlandse en Oekraïense ministers van Buitenlandse zaken Bert Koenders en Pavlo Klimkin. Ruim 250 belangstellenden waren naar De Balie gekomen om het Oekraïne-referendum Festival live mee te maken. Ook de pers was in grote getale aanwezig: van EenVandaag tot Deutsche Welle en verschillende Oekraïense zenders.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl