Nieuws

Na 30 jaar eindelijk vernieuwing aan het hoofd van Oeganda?

Gisteren, op 18 februari, mocht de Ugandese bevolking weer naar de stembus voor de presidentsverkiezingen. In 1996 werden in Oeganda voor het eerst open presidentsverkiezingen gehouden. President Yoweri Museveni werd tijdens deze verkiezingen verkozen, al is hij al sinds 1986 aan de macht. Museveni is sindsdien niet meer van zijn presidentiële troon gestoten. Tijdens deze verkiezingen worden de posities van de president, de parlementszetels en lokale raadszetels vastgesteld. In totaal worden er 2000 nieuwe politieke functies gevuld. Er werd van tevoren gezegd dat dit hele belangrijke verkiezingen gingen worden. Het aantal kiezers ligt tussen de 12,5 en 15 miljoen en het aantal kandidaten en campagnegeld is nog nooit zo hoog geweest. De eerste peilingen duiden erop dat president Museveni zijn 30-jarige presidentschap weer gaat verlengen.

Ukraine coalition party quits after confidence motion

On 17 February the Batkivshchyna party of Yulia Tymoshenko pulled out of the ruling coalition in Ukraine after Prime Minister Arseny Yatsenyuk survived a no-confidence vote in parliament just a day before. Despite having survived the motion the PM will have a difficult time as he has lost the President’s trust and the crisis-hit coalition will need a new boost. On 18 February Yatsenyuk called for a reshuffle in the coalition and spoke to various political groups to form new allies, including the populist Radical party.

Eerlijk Europees beleid: doet de EU genoeg?

In augustus 2015 publiceerde de Europese Commissie haar tweejaarlijkse voortgangsrapportage over het realiseren van eerlijk Europees beleid richting ontwikkelingslanden. Onder leiding van de Rapporteur voor Eerlijk Beleid, Cristian Dan Preda, werkt het Europees Parlement momenteel aan een officiële reactie op dit rapport.

FMS Got Talent!

Op zaterdag 6 februari ging het FMS Talent Project 2016 van start. Een project om internationaal georiënteerde jonge mensen te betrekken bij internationale vraagstukken, de Europese politiek in het algemeen en het werk van de FMS. Daarnaast krijgen de FMS Talents praktische politieke en communautaire vaardigheden geleerd, die ze in hun latere carrière nog vaak kunnen gebruiken. Zo stond deze eerste bijeenkomst in het teken van debatteren. Met 25 gemotiveerde jongeren gingen we afgelopen zaterdag aan de slag.

Stem VÓÓR op 6 april!

Op woensdag 6 april vindt het Oekraïne referendum plaats. Op deze dag wordt er door de Nederlandse bevolking besloten of er een samenwerkingsverdrag komt tussen de Europese Unie en Oekraïne. Het verdrag kent verschillende voordelen voor zowel Nederland als de EU. Op zaterdagavond 2 april organiseert de FMS in De Balie te Amsterdam een avond in het kader van de campagne voor dit referendum. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is onze hoofdgast. De avond zal worden geleid door Andrew Makkinga, de onder andere in gesprek zal gaan met de bekende ex-profvoetballer van Oekraïense afkomst Evgeniy Levchenko. De FMS zal campagne voeren voor dit verdrag. Waarom vinden wij het zo belangrijk om ‘ja’ te stemmen op 6 april?

WE are Ready for Change: Nederland Global Goals-proof?

Ruim 70 mensen die zich vanuit kennisinstellingen, Buitenlandse Zaken, NGO’s, enkele miieu-organisaties en (sociale) ondernemers met de Global Goals bezighouden, kwamen donderdag 21 januari bijeen om bijgepraat te worden over hoe die Global Goals verwezenlijkt kunnen worden, welke rol ze daarbij kunnen spelen en welke verantwoordelijkheid Nederland en de Europese Unie (EU) daarin hebben.

Hebben we over vijf jaar een autocraat in de Europese Unie?

Het zijn politiek roerige tijden in Servië. De republiek, die op dit moment wordt bestuurd door de Servische Progressieve Partij (SNS) van Aleksandar Vučić, heeft de eerste hoofdstukken van de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie geopend. Tegelijkertijd is de binnenlandse politieke situatie minder stabiel: Vučić is van mening dat de oppositie zijn regering tegenwerkt, en heeft daarom begin dit jaar gevraagd om vervroegde verkiezingen. Wat zijn de recente ontwikkelingen?

COP21: real change or diplomatic success?

On November 30th , the 21st yearly United Nations (UN) climate conference was opened in Paris: the so-called COP21 (Conference of Parties). It means that all parties that signed the UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change), the climate agreement of the UN, took part in the conference. On December 12 – surprisingly quick - a new binding climate treaty was signed by the 195 present parties.

Moeizame presidentsverkiezingen in de Centraal Afrikaanse Republiek

Op de valreep van het nieuwe jaar, op 30 december 2015, vonden er presidentsverkiezingen plaats in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Na een periode van uitstel wegens aanhoudend geweld en organisatorische problemen mocht de bevolking van CAR dan eindelijk zijn stem uitbrengen voor een nieuwe president. Volgens VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon zijn de verkiezingen een ‘historisch moment’ voor het land. Ondanks dat de verkiezingen allesbehalve efficiënt en nauwkeurig verliepen, spreekt de Secretaris-Generaal terecht van een overwinning en is er de hoop dat de verkiezing daadwerkelijk verandering brengt in CAR.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl