Nieuws

Burgerinitiatieven voor vrede in Zuid-Kaukasus

Als de reisgroep in een grijs verleden Tbilisi aandoet, leeft het niet zo, want de stad ligt nog 'gewoon' in de Sovjet-Unie. Maar wanneer ik najaar 2013 de presidentsverkiezingen in Azerbeidzjan mag waarnemen, weet ik het zeker: heel graag bezoek ik ook het derde land in deze regio van de Sub-Kaukasus. Die wens gaat in vervulling als ik word gevraagd om het Paasweekend in Armenië een FMS-training te helpen geven. En nog wel op mijn favoriete thema: Burgerinitiatieven.

Jongerentraining in Jordanië

Van 7-9 april organiseerden wij in samenwerking met onze lokale partner JCDC een training voor jongeren in Jordanië. Er vinden veel ontwikkelingen plaats in Jordanië. Zo gaan er parlementsverkiezingen plaatsvinden (exacte datum nog onbekend). Daarnaast is onlangs de eerste sociaaldemocratische partij – Jordanian Social Democratic Party (JSDP) – officieel geregistreerd. Gezien al deze ontwikkelingen vroeg de partner om een campagnetraining voor jongeren en vrouwen die of deel gaan nemen aan de verkiezingen namens de JSDP, of actief campagne gaan voeren.

Ukrainian Prime Minister Yatsenyuk resigns

On 10 April Prime Minister Arseniy Yatsenyuk announced his resignation. In a video address he said: “Having done everything to ensure stability and make a smooth transition of power possible, I decided to step down from the post of prime minister of Ukraine.” On Tuesday 12 April his request will be submitted to the Parliament.

Breekt Guinees president Alpha Condé eindelijk het patroon?

Op donderdag 31 maart organiseerde het African Studies Centre Leiden een lezing over president Alpha Condé van Guinee. Bram Posthumus, freelance journalist in West-Afrika en schrijver van het boek “Guinea: Masks, Music and Minerals”, vertelde gepassioneerd over het land en haar president en de FMS was hierbij aanwezig. Guinee leeft in een paradox. Het land is rijk aan mineralen, goud, diamanten en heeft de grootste bauxiet (waar aluminium van gemaakt wordt) reserves. Toch leefde in 2012 nog ruim 55% van het land onder de internationale armoedegrens. Het bezitten van deze waardevolle grondstoffen wordt zelfs vaker een vloek dan een zegen genoemd. Hoewel het land nog een lange weg te gaan heeft, lijkt Guinee onder het bewind van Condé, sprongen vooruit te maken.

Symposium “Bestaat een gerechtvaardigde oorlog?”

Op 1 april werd er in Paleis Kneuterdijk een symposium georganiseerd met als onderwerp “Bestaat een gerechtvaardigde oorlog?” Beschouwingen naar aanleiding van de rol van de Nederlandse rechter B.V.A. Röling in het Tokio-tribunaal. De belangstelling was groot en bijna elke stoel in de zaal voor 150 mensen was gevuld.

Campagneavond in De Balie: Het Oekraïne-referendum Festival

Normaliter wordt er gedanst op een zaterdagavond in Amsterdam, maar deze zaterdag niet. De grote zaal van De Balie in Amsterdam zat 2 april stampvol tijdens de interviews met de Nederlandse en Oekraïense ministers van Buitenlandse zaken Bert Koenders en Pavlo Klimkin. Ruim 250 belangstellenden waren naar De Balie gekomen om het Oekraïne-referendum Festival live mee te maken. Ook de pers was in grote getale aanwezig: van EenVandaag tot Deutsche Welle en verschillende Oekraïense zenders.

Possible ceasefire after four days of heavy fighting in Nagorno-Karabakh

On April 5th a ceasefire was reached between Azerbaijan and separatist forces in the Nagorno-Karabakh region. On April 2nd intense fighting broke out in the Armenian populated Nagorno-Karabakh enclave inside Azerbaijan. Although this is not the first violation of the truce, signed in 1994 by both Armenia and Azerbaijan, it looked like a full-scale war with tanks and drones marking a significant difference from the previous gunfire incidents over the years.

Campagnetraining Macedonië: op naar verkiezingen!

In het Paasweekend organiseerden we in samenwerking met onze Macedonische partner Progress Institute for Social Democracy een campagnetraining in Ohrid voor 25 jongeren van de Sociaal Democratische Unie (SDSM). De campaigners uit heel het land kwamen bijeen als voorbereiding op de landelijke verkiezingen die voor 5 juni zijn gepland. Na twee jaar van politieke impasse – boycot van het parlement en corruptieschandalen – is er bij eerlijke verkiezingen weer hoop op verandering door het versterken van de rechtstaat en fundamentele rechten. De overgangsregering moet er op toezien dat de verkiezingen eerlijk verlopen. Cruciaal daarbij zijn het opschonen van de kiezerslijst waar in het verleden mee gemanipuleerd is (het land heeft 2,1 miljoen inwoners en maar liefst 2,8 miljoen stemgerechtigden). SDSM kan voor het eerst sinds 2004 uit de oppositiebanken kan klimmen.
Reden te meer om deze campagne goed beslagen ten ijs te komen.

“You do not need to be afraid of us – Ukrainians”

Volodymyr Yavorkyy, member of the board and former director of the Ukrainian Helsinki Union for Human Rights agreed to answer a few questions about the planned Dutch referendum on the Association Treaty between Ukraine and the EU.

‘It is interesting and unique that a country will ask its people to think about this issue’, he said when asked him what was his first reaction about it. ‘It can disseminate a lot of positive information about Ukraine, foster new partnerships. Unfortunately the government does not have a long-term strategy to promote Ukraine, so this Referendum forces everybody think about this’.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl