Nieuws

Eerlijk werk voor duurzame ontwikkeling: Van Laar (PvdA) en Kerstens (PvdA) dienen initiatiefnota in

‘Eerlijk werk is een voorwaarde voor een fatsoenlijk bestaan’. Helaas worden er nog te vaak fundamentele arbeidsvoorwaarden geschonden. Dit moet beter, en Nederland kan hier een voortrekkersrol in nemen. Dat is de strekking van de initiatiefnota ‘Eerlijk werk wereldwijd’ die PvdA-Kamerleden Van Laar en Kerstens twee weken geleden indienden. Ook draagt de strijd tegen mensonterende arbeidspraktijken bij aan het realiseren van de post-2015 Millenniumdoelen (SDG’s).

Ready for Change officieel van start

Afgelopen week kwamen ruim 70 mensen bijeen in Dudok, om met elkaar het project ‘Ready for Change’ af te trappen. Er waren speeches en pitches over het belang van een coherente implementatie-agenda van de Global Goals (Are YOU ready to change?), maar ook ontmoetingen via een World Café waar de global goals centraal stonden. Deze kick-off is de eerste stap om Nederland SDG-proof te maken, het doel van het Ready for Change dat de organisatoren Partos, Woord en Daad en de FMS voor ogen hebben.

Sfeerverslag 'Festival van de Gelijkheid'

Op woensdag 9 en donderdag 10 december reisden de twee FMS-stagiaires af naar onze zuiderburen, naar Gent om precies te zijn. Daar organiseerde Curieus voor de derde maal het Festival van de Gelijkheid, een driedaags evenement in de Vooruit. De naam impliceert een sociaaldemocratische geschiedenis, en dat is ook het geval. Coöperatie Vooruit werd meer dan een eeuw geleden opgericht om de belangen van arbeiders te verenigen en te verdedigen. Toen het gebouw in de jaren tachtig in verval raakte, begonnen jongeren een lobby om het om te toveren tot een artistiek podium. Deze functie vervult de Vooruit vandaag de dag nog steeds.

Een nieuwe mijlpaal in de China-Afrika relaties

Groot nieuws dit weekend vanuit Johannesburg, Zuid-Afrika tijdens de China-Afrika top: de Chinese president Xi Jinping belooft 60 miljard dollar in het Afrikaanse continent te investeren. Een gigantisch bedrag, wat verspreid zal worden over de komende drie jaar. De top werd georganiseerd door de Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC). Een samenwerkingsverband dat vijftien jaar geleden is opgericht, en waar China, vijftig Afrikaanse staten en de commissie van de Afrikaanse Unie bij aangesloten zijn. Het doel van afgelopen weekend, en van de FOCAC in het algemeen, is de relatie tussen China en Afrika te versterken. Al vanaf het begin van de Chinese invloed in Afrika gonst het in de westerse media van de kritiek en vooroordelen. De grote vraag is hoe Afrika de 60 miljard geïnvesteerd zal zien, en of China als nieuwe speler in de internationale samenwerking niet langer te onderschatten is.

Roemenië: Een technocratenkabinet tegen corruptie

In een land met systemische, historische corruptie en weinig binnenlandse prikkels om iets te veranderen is het moeilijk om optimistisch te blijven. De republiek Moldavië is op dit moment in een dergelijke situatie. Maar buurland Roemenië, sinds 2007 EU-lid, maakt dit najaar opnieuw ontwikkelingen door die optimistisch stemmen.

Politieke verbroedering na aanslagen in Libanon en Parijs

Deze maand is de wereld weer opgeschrikt door grootschalige aanslagen op burgerdoelwitten. In Beiroet werden op 12 november twee aanslagen gepleegd, waarbij 43 doden en meer dan 240 gewonden vielen. Aangenomen wordt dat een Hezbollahziekenhuis het oorspronkelijke doelwit was, maar dat dit door de terroristen te gevaarlijk werd bevonden. In Parijs kwamen op 13 november 129 burgers om bij meerdere aanslagen. Beide aanslagen werden al snel opgeëist door Islamitische Staat (IS). Overheden in zowel Europa als het Midden-Oosten worstelen ondertussen al jaren met de vraag hoe IS bestreden moet worden. Tot op heden is er echter wereldwijd sprake van verdeeldheid over de aanpak. Kunnen deze aanslagen daar verandering in brengen?

De effectiviteit van een woord: openlijke solidariteit of stille diplomatie?

‘Ik heb één tip voor Amnesty,’ stelde de voormalige Wit-Russische presidentskandidaat Andrei Sannikov vorig jaar voor een volle zaal in Amsterdam: ‘maak jullie groetenkaarten lichter.’ Sannikov moest in 2010 zijn kandidaatstelling voor de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland met gevangenisstraf bekopen. In die tijd kreeg hij kaarten uit de hele wereld die hem en zijn medegevangenen hoop gaven. Zijn grote angst was dat hij ze bij één van zijn overplaatsingen achter moest laten. Vandaar zijn oproep die waardevolle kaarten lichter te maken.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl