On Sunday September 13th nationwide regional elections were held in Russia in 84 of the 85 regions of the country, including the disputed region of Crimea. More than 189.000 candidates were eligible for election by 59 million voters in 10,700 different elections and 70 referendums were held in 10 regions. In 21 regions Governors were elected. The Kostroma region was the only region where an opposition party openly critical of the Kremlin, the People’s Freedom Party (Parnas), participated in the elections. Preliminary results show that Vladimir Putin’s party United Russia won the elections. Independent watchdogs registered multiple violations during the elections, including fraud and pressure on independent observers.
Het vluchtelingenvraagstuk laat niemand koud, maar in feite is het een praktisch en oplosbaar probleem. Mensen opvangen en ervoor zorgen dat ze zonder grote ontberingen een veilig land kunnen bereiken? Dat moet gebeuren en dat kunnen we, want dat hebben we eerder bewezen tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren negentig van de vorige eeuw. Bovendien hebben wij ons daar met VN-verdragen gewoon toe verplicht. Het is de enorme schaal die ons heeft overvallen, maar wat doen we aan de oorzaak? Die ligt voor een groot deel in Syrië.
De binnenlandse hommeles eisen in Roemenië vaak meer aandacht op dan wat er in het buitenland gebeurt. De vluchtelingencrisis is een dankbaar onderwerp in de pers, maar de politiek reageert aarzelend. Roemenië ligt naast de route naar het beloofde Duitsland, want de vluchtelingen uit het Oosten trekken door buurlanden Servië en Hongarije verder naar Midden-Europa.
De OS woordvoerders in de Tweede Kamer, net terug van reces, trapten dinsdag 8 september af met een debat met minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) over de Post-2015 ontwikkelingsagenda (de Sustainable Development Goals- SDG’s). Volgende week zullen die worden aangenomen door de Verenigde Naties (VN) in New York. De nieuwe SDG-ontwikkelingsagenda moet er onder andere voor zorgen dat armoede vóór 2031 uitgebannen is. Maar waar Fair Politics natuurlijk extra in geïnteresseerd is: hoe hoog staat het belang van coherentie op de agenda van de minister, en welke boodschap zal zij hierover meenemen naar de VN-top?
De doodstraf is in Tanzania sinds 1994 niet meer uitgevoerd. Maar op 5 maart dit jaar zijn vier verdachten in Dar es Salaam ter dood veroordeeld voor de moord op een jonge albino vrouw in 2008. Een van de daders was haar echtgenoot. In Tanzania zijn er sinds 2000 zeker 151 albino’s aangevallen – waarvan er 76 zijn vermoord – vanuit de gedachte dat hun lichaamsdelen geluk en voorspoed brengen. Aantallen die in hoog tempo oplopen. President Jakaya Kikwete noemt de moorden op mensen met albinisme een ‘schande voor zijn land’ en roept op het geweld te stoppen. Niet geheel toevallig vindt zijn tegenoffensief plaats in een verkiezingsjaar.
In het weekend van 18 tot 20 september organiseerde Foundation Max van der Stoel (FMS), in samenwerking een kleine progressieve partij in Servië, Sociaal Democratische Unie (SDU), een training online-communicatie. FMS trainers Gritta Nottelman en Lodewijk Blijerveld verzorgden de training.
On the 3rd of August 2015, in the midst of the summer recess, the European Commission published its biannual policy report on Policy Coherence for Development. Fair Politics has scrutinized the report and will remark on some of its rather disappointing contents.
Goed nieuws voor TTIP - (Transatlantic Trade and Investment Partnership) critici: de Europese Commissie (EC) heeft een voorstel gepresenteerd om investeringsbescherming in het handels- en investeringsverdrag tussen de Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie (EU) – (het zogenaamde TTIP- verdrag) - te verbeteren. Een investeringshof zou in de toekomst de ISDS-clausule kunnen vervangen.
De democratische opmars in het West-Afrikaanse Burkina Faso lijkt tot een abrupt einde te zijn gekomen op 16 september jl., toen soldaten van het Resident voor Presidentiële Veiligheid (RSP) de gehele interim-regering gijzelden. Ondertussen zijn president Michel Kafando en premier Isaac Zida vrijgelaten en vindt er bemiddeling plaats door onder anderen Senegal en Benin. Vooralsnog is het echter onwaarschijnlijk dat de coup op korte termijn zal worden teruggedraaid. Wat betekent dit voor de situatie in Burkina Faso?
De Afrikadag van 2015, gehouden op zaterdag 7 november in het KIT in Amsterdam, staat in het teken van de invloed van nieuwe spelers op het Afrikaanse continent. Bij deze ‘’nieuwe spelers’’ zal men in de eerste plaats denken aan China. Maar op de achtergrond tonen ook landen als India, Turkije en Brazilië steeds meer interesse in Afrika in de vorm van investeringen en politiek. Daarnaast wordt het bedrijfsleven steeds actiever in Afrika en geldstromen van de diaspora in Europa zijn al groter dan het Europese ontwikkelingsbudget. Wat betekent dit voor ons huidige ontwikkelingsbeleid en de ‘’voorzichtig’’ opgebouwde democratieën in landen als Zuid-Afrika, Zambia en Tanzania?