Nieuws

Het conflict om de Westelijke Sahara verkeert nog steeds in een impasse

Vorige maand stelde de Vrede en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie “diepbezorgd” te zijn over de “impasse van meer dan veertig jaar” in het conflict over de Westelijke Sahara. In 1975 droeg Spanje het bestuur van haar voormalige kolonie over aan Marokko en Mauritanië, maar al in 1976 riep het Polisario Front de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) uit, het begin van een lang conflict. Inmiddels erkennen 84 VN lidstaten de SADR, waaronder geen enkele EU lidstaat, terwijl Marokko al bijna 40 jaar spreekt over haar “zuidelijke provincies”. Hoewel het Internationale Hof van Justitie het zelfbeschikkingsrecht van de Sahrawi erkent, lijkt een oplossing van het conflict ver weg.

Overzicht politici Bulgarije

Voor het jaar 2015 is er weer een overzicht van de Bulgaarse regering, gouverneurs, burgermeesters en ambassadeurs. Het betreft 172 personen, waarvan 40 vrouwen. Het gehele overzicht is bijgevoegd.

Referendum helpt Poetin

Er komt op 6 april 2016 een referendum over de vraag: "Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?" De vraag naar nut, noodzaak of wenselijkheid van dit referendum is daarmee naar mijn mening een gepasseerd station. Er komt een referendum en dus moet er ook een inhoudelijk debat komen. Een debat over de vraag of de Europese Unie met haar buurlanden, in dit geval met Oekraïne, samenwerkingsverdragen mag sluiten. Niet meer en niet minder. Ik ben voorstander van dit verdrag, omdat ik het belangrijk vind dat we rond de Europese Unie een ring van bevriende landen hebben en omdat Oekraïne een onafhankelijk land is dat zelf deze keuze heeft gemaakt.

Dutch Good Growth Fund: meer dan alleen 'no harm': 'do good!'

De OS-woordvoerders en minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kwamen afgelopen woensdag te spreken over de effectiviteit van het Dutch Good Growth Fund (DGGF), een Nederlands fonds dat het midden- en klein bedrijf (MKB) financieel ondersteunt in ontwikkelingslanden. Aan bod kwam onder andere de onlangs gepresenteerde mid-term review van het fonds, waarover een groot deel van de Kamerleden de mate van investeringen in lokaal MKB, toejuichten.

FMS-debatten op de Afrikadag 2015

Iedere Afrikadag staan maatschappelijke thema’s die over de hele wereld tot discussie leiden centraal. Debatten vormen dan ook een belangrijk deel van het programma. Op de Afrikadag 2015 organiseren we vanuit de FMS maar liefst vijf grote debatten, waarvan sommige in het Nederlands en sommige in het Engels zullen worden gevoerd. De debatten hebben uiteenlopende thema’s: van het hoofdthema China en Afrika tot de gevolgen van een eventueel TTIP-akkoord. Lees snel verder voor een overzicht!

Future Leaders Training 2015 held in Amman

Between the 8th and 11th of October the European Forum for Democracy and Solidarity organized the first training weekend in the framework of the Future Leaders project. The training was attended by young representatives of social democratic and progressive political parties from Egypt, Jordan, Lebanon, Morocco, Palestine and Tunisia. It took place in Amman (Jordan) and focused on ideology, communication and campaigning. The Future Leaders training course is supported by the UK Labour Party through the Westminster Foundation. Our partner in Jordan, the Al Sindyan Institute provided great assistance in making the training possible, while the UK Labour Party and the Foundation Max van der Stoel (FMS) provided each one trainer to conduct the training.

Training voor kersverse vrouwelijke raadsleden van onze zusterpartij in Marokko

Afgelopen weekend (9-11 oktober) organiseerden wij in samenwerking met onze zusterpartij in Marokko, de Unified Socialist Party (PSU), een training voor vrouwelijke PSU-leden. 5 September werden er lokale en regionale verkiezingen gehouden in het land. De PSU deed mee in deze verkiezingen binnen een linkse coalitie. De partij vroeg een training aan voor vrouwen die gekozen waren als raadslid namens de PSU.

Lokale campagne training met enthousiaste Oekraïense jongeren

Afgelopen weekend organiseerden wij een training in Oekraïne, met de New Social Democratic Platform, een jongerenbeweging van onze partner daar, de Institute for Democracy and Social Progress. FMS trainers Thijs ’t Hart en Marjolein Nieuwdorp kregen een groep jongeren voor zich die – soms ondanks vele uren reizen om bij de training te kunnen zijn – zich met ontzettend veel enthousiasme en energie stortten op de materie.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl