Nieuws

FMS Got Talent!

Op zaterdag 6 februari ging het FMS Talent Project 2016 van start. Een project om internationaal georiënteerde jonge mensen te betrekken bij internationale vraagstukken, de Europese politiek in het algemeen en het werk van de FMS. Daarnaast krijgen de FMS Talents praktische politieke en communautaire vaardigheden geleerd, die ze in hun latere carrière nog vaak kunnen gebruiken. Zo stond deze eerste bijeenkomst in het teken van debatteren. Met 25 gemotiveerde jongeren gingen we afgelopen zaterdag aan de slag.

Stem VÓÓR op 6 april!

Op woensdag 6 april vindt het Oekraïne referendum plaats. Op deze dag wordt er door de Nederlandse bevolking besloten of er een samenwerkingsverdrag komt tussen de Europese Unie en Oekraïne. Het verdrag kent verschillende voordelen voor zowel Nederland als de EU. Op zaterdagavond 2 april organiseert de FMS in De Balie te Amsterdam een avond in het kader van de campagne voor dit referendum. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is onze hoofdgast. De avond zal worden geleid door Andrew Makkinga, de onder andere in gesprek zal gaan met de bekende ex-profvoetballer van Oekraïense afkomst Evgeniy Levchenko. De FMS zal campagne voeren voor dit verdrag. Waarom vinden wij het zo belangrijk om ‘ja’ te stemmen op 6 april?

WE are Ready for Change: Nederland Global Goals-proof?

Ruim 70 mensen die zich vanuit kennisinstellingen, Buitenlandse Zaken, NGO’s, enkele miieu-organisaties en (sociale) ondernemers met de Global Goals bezighouden, kwamen donderdag 21 januari bijeen om bijgepraat te worden over hoe die Global Goals verwezenlijkt kunnen worden, welke rol ze daarbij kunnen spelen en welke verantwoordelijkheid Nederland en de Europese Unie (EU) daarin hebben.

Hebben we over vijf jaar een autocraat in de Europese Unie?

Het zijn politiek roerige tijden in Servië. De republiek, die op dit moment wordt bestuurd door de Servische Progressieve Partij (SNS) van Aleksandar Vučić, heeft de eerste hoofdstukken van de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie geopend. Tegelijkertijd is de binnenlandse politieke situatie minder stabiel: Vučić is van mening dat de oppositie zijn regering tegenwerkt, en heeft daarom begin dit jaar gevraagd om vervroegde verkiezingen. Wat zijn de recente ontwikkelingen?

COP21: real change or diplomatic success?

On November 30th , the 21st yearly United Nations (UN) climate conference was opened in Paris: the so-called COP21 (Conference of Parties). It means that all parties that signed the UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change), the climate agreement of the UN, took part in the conference. On December 12 – surprisingly quick - a new binding climate treaty was signed by the 195 present parties.

Moeizame presidentsverkiezingen in de Centraal Afrikaanse Republiek

Op de valreep van het nieuwe jaar, op 30 december 2015, vonden er presidentsverkiezingen plaats in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Na een periode van uitstel wegens aanhoudend geweld en organisatorische problemen mocht de bevolking van CAR dan eindelijk zijn stem uitbrengen voor een nieuwe president. Volgens VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon zijn de verkiezingen een ‘historisch moment’ voor het land. Ondanks dat de verkiezingen allesbehalve efficiënt en nauwkeurig verliepen, spreekt de Secretaris-Generaal terecht van een overwinning en is er de hoop dat de verkiezing daadwerkelijk verandering brengt in CAR.

Eerlijk werk voor duurzame ontwikkeling: Van Laar (PvdA) en Kerstens (PvdA) dienen initiatiefnota in

‘Eerlijk werk is een voorwaarde voor een fatsoenlijk bestaan’. Helaas worden er nog te vaak fundamentele arbeidsvoorwaarden geschonden. Dit moet beter, en Nederland kan hier een voortrekkersrol in nemen. Dat is de strekking van de initiatiefnota ‘Eerlijk werk wereldwijd’ die PvdA-Kamerleden Van Laar en Kerstens twee weken geleden indienden. Ook draagt de strijd tegen mensonterende arbeidspraktijken bij aan het realiseren van de post-2015 Millenniumdoelen (SDG’s).

Ready for Change officieel van start

Afgelopen week kwamen ruim 70 mensen bijeen in Dudok, om met elkaar het project ‘Ready for Change’ af te trappen. Er waren speeches en pitches over het belang van een coherente implementatie-agenda van de Global Goals (Are YOU ready to change?), maar ook ontmoetingen via een World Café waar de global goals centraal stonden. Deze kick-off is de eerste stap om Nederland SDG-proof te maken, het doel van het Ready for Change dat de organisatoren Partos, Woord en Daad en de FMS voor ogen hebben.

Sfeerverslag 'Festival van de Gelijkheid'

Op woensdag 9 en donderdag 10 december reisden de twee FMS-stagiaires af naar onze zuiderburen, naar Gent om precies te zijn. Daar organiseerde Curieus voor de derde maal het Festival van de Gelijkheid, een driedaags evenement in de Vooruit. De naam impliceert een sociaaldemocratische geschiedenis, en dat is ook het geval. Coöperatie Vooruit werd meer dan een eeuw geleden opgericht om de belangen van arbeiders te verenigen en te verdedigen. Toen het gebouw in de jaren tachtig in verval raakte, begonnen jongeren een lobby om het om te toveren tot een artistiek podium. Deze functie vervult de Vooruit vandaag de dag nog steeds.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl