Nieuws

Vacature voor stage 'Dialogue' 2016

We zijn nog op zoek naar 1 stagiair(e) voor de stageplek ‘Dialogue’ in de periode februari-juni 2016. Als stagiair(e) assisteer je bij de inhoudelijke en logistieke organisatie van diverse workshops en debatten. Zo ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor organisatie van een workshop over een actuele situatie in Afrika of een debat over de mensenrechten in Rusland. Hierbij help jij de insteek bepalen en zoek je geschikte partners en sprekers.

Minister Ploumen aan tafel met de Afrikaanse diaspora tijdens Afropolitan diner

In de nasleep van de Afrikadag 2015, waar de Afrikaanse diaspora ook volop aanwezig was, ging de discussie verder tijdens het Afropolitan diner in het partijkantoor van de PvdA in Amsterdam. Een vertrouwde plek voor de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen, die samen met zo’n 30 leden van de Afrikaanse diaspora in gesprek ging over het huidige ontwikkelingsbeleid en meer. Opiniemaker Kiza Magendane was het gezicht achter het initiatief en heeft deze versie van het Afropolitan diner in samenwerking met de Foundation Max van der Stoel mogelijk gemaakt. De avond verliep heerlijk Afrikaans: met een broeierige temperatuur in de kantine en eten dat binnenkwam toen het gesprek allang op dreef was.

Afrikadag 2015 groot succes!

De Afrikadag en "Africa at Night" waren weer een groot succes! Dank aan alle partners, deelnemende organisaties, sprekers, vrijwilligers, artiesten, kunstenaars en bezoekers voor jullie bijdrage aan deze Afrikadag en "Africa at Night"! Een sfeerverslag en foto's van een geweldige dag en afterparty volgen snel. Tot volgend jaar!

Nog minder dan een week tot de Afrikadag 2015!

Aanstaande zaterdag is het al zover: dan vindt de Afrikadag 2015 plaats! Ben je van plan om te komen, dan heb je nog enkele dagen de tijd om je toegangskaart te bestellen. Lees snel verder voor een overzicht van de belangrijkste informatie over deze editie van dé dag over Afrika en internationale samenwerking.

Civil society onder druk in de OVSE-regio

Vorige maand vond in Warschau de jaarlijkse Human Dimension Implemention Meeting van de OVSE plaats. Hier komen delegaties van OVSE-landen samen om te praten over onderwerpen als fundamentele vrijheden, tolerantie en juridische en democratische randvoorwaarden voor het respecteren van mensenrechten. Dat verklaart dat de gangen bevolkt worden door NGO’s en andere maatschappelijke vertegenwoordigers die bij de officiële delegaties hun verhaal kwijt willen. De side-events van deze conferentie zijn elk jaar weer een indrukwekkend overzicht van wat er in de OVSE-regio gebeurt op het gebied van mensenrechten.

Roemenië: Nieuwe belastingregels sorteren nog niet het beoogde effect

Traditioneel begint de zittende regeringscoalitie in de aanloop naar de verkiezingen aan een sinterklaasfase, waarin gemeenteraden van gelijke gezindte worden verwend met extra budgetten. Aan de uitgavenkant is dat ook dit jaar nog mogelijk, aangezien de regering beschikt over een ‘reservefonds’, waarin theoretisch geld voor calamiteiten wordt vrijgehouden. In de praktijk vormt dit fonds de basis voor het kopen van politieke steun. Immers, al die gul bedeelde partijgenoten in de provincie zorgen bij de verkiezingen weer voor de nodig stemmen.

Turkije ’s aankomende verkiezingen vinden plaats in een gespannen sfeer

Op 1 november worden er in Turkije vervroegde verkiezingen gehouden, nadat de AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) er na de laatste parlementsverkiezingen niet in slaagde om een coalitieregering te vormen. De AKP wil graag een meerderheid van de zetels behalen, om zo opnieuw alleen te kunnen regeren. Kiezers in het buitenland hebben al gestemd, met een opkomst van 45%. Rondom de verkiezingen hangt een gespannen sfeer, vanwege voortdurende onrust in het zuidoosten van het land, duizenden missende namen op stemlijsten en aanvallen op kritische media.

Het conflict om de Westelijke Sahara verkeert nog steeds in een impasse

Vorige maand stelde de Vrede en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie “diepbezorgd” te zijn over de “impasse van meer dan veertig jaar” in het conflict over de Westelijke Sahara. In 1975 droeg Spanje het bestuur van haar voormalige kolonie over aan Marokko en Mauritanië, maar al in 1976 riep het Polisario Front de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR) uit, het begin van een lang conflict. Inmiddels erkennen 84 VN lidstaten de SADR, waaronder geen enkele EU lidstaat, terwijl Marokko al bijna 40 jaar spreekt over haar “zuidelijke provincies”. Hoewel het Internationale Hof van Justitie het zelfbeschikkingsrecht van de Sahrawi erkent, lijkt een oplossing van het conflict ver weg.

Overzicht politici Bulgarije

Voor het jaar 2015 is er weer een overzicht van de Bulgaarse regering, gouverneurs, burgermeesters en ambassadeurs. Het betreft 172 personen, waarvan 40 vrouwen. Het gehele overzicht is bijgevoegd.

Referendum helpt Poetin

Er komt op 6 april 2016 een referendum over de vraag: "Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?" De vraag naar nut, noodzaak of wenselijkheid van dit referendum is daarmee naar mijn mening een gepasseerd station. Er komt een referendum en dus moet er ook een inhoudelijk debat komen. Een debat over de vraag of de Europese Unie met haar buurlanden, in dit geval met Oekraïne, samenwerkingsverdragen mag sluiten. Niet meer en niet minder. Ik ben voorstander van dit verdrag, omdat ik het belangrijk vind dat we rond de Europese Unie een ring van bevriende landen hebben en omdat Oekraïne een onafhankelijk land is dat zelf deze keuze heeft gemaakt.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl