Nieuws

Ukraine war looms over French Presidential elections

As France prepares for the run-off presidential elections on Sunday, April 24, the war in Ukraine appears to have re-shuffled the cards between centrist candidate Emmanuel Macron and far-right candidate Marine le Pen. Macron, incumbent president, has been the big favorite in the lead-up to the first round of elections, held last Sunday, April 10. However, the far-right and -left took 58% of the vote at these polls. The effects of the Ukraine war on purchasing power in France seem to affect voting behavior significantly, boosting Le Pen’s electoral campaign.

Autocratische leiders in Servië en Hongarije boeken grote verkiezingsoverwinning

De pro-Europese, democratische partijen in Oost-Europa hebben een tegenslag te verwerken, nadat in zowel Hongarije als Servië de zittende autocratische machten een grote verkiezingsoverwinning boekten. Op zondag 3 april werden er in beiden landen parlementsverkiezingen georganiseerd. Daarnaast vonden er in Servië ook presidentiële en lokale verkiezingen plaats. De verkiezingen worden gekenmerkt door een ongelijk speelveld tussen de machthebbers Orbán (Hongarije) en Vučić (Servië), en de oppositie. In beide landen was de oppositie verenigd, maar wisten zij geen successen te behalen.

Droogte in de Hoorn van Afrika blijft onder de radar

Delen in de Hoorn van Afrika kampen met extreme droogte. De met de dag verergerende crisis krijgt vanwege de oorlog in Oekraïne niet de hoognodige aandacht. Nijpende voedseltekorten worden verergerd door de stijgende graanprijzen. Het ontbreekt de droge gebieden aan aandacht, financiële ondersteuning en een langetermijnvisie met betrekking tot klimaatadaptatie.

Inzamelactie voor Oekraïne: help mee!

Sinds 2012 werkt de Foundation Max van der Stoel (FMS) nauw samen met het Oekraïense SD-platform; een sociaaldemocratische jongerenorganisatie. Het netwerk van lokale activisten dat in tien jaar is opgebouwd, wordt op dit moment ingezet om de mensen die het het zwaarst hebben te ondersteunen, en concrete hulp te bieden aan iedereen die het nodig heeft; van de straten van Kyiv tot de schuilkelders van Kharkiv. Wij willen het SD-platform helpen.

Op zaterdag 9 april vindt er een grote inzamelingsactie plaats op verschillende locaties in het land, waarna deze spullen vervoerd zullen worden naar de Slowaaks-Oekraïense grens. Je kan op verschillende manieren deze actie ondersteunen, zie hier alle informatie!

OPGELET! 7 april om 20.30 uur: Politiek Café West-Papua

Foundation Max van der Stoel organiseert diverse keren per jaar een politiek café, om zo dieper in te gaan op een politiek conflict dat zich ergens ter wereld afspeelt. Op 20 januari vond de laatste editie plaats over de situatie in Ethiopië. Op 7 april om 20.30 uur organiseert Foundation Max van der Stoel een nieuw politiek café, dit keer over West-Papua. Tijdens het gesprek zullen verschillende experts in gaan op de vele aspecten van dit conflict.

De schuld van het Westen?

In deze gruwelijke oorlogstijd wordt het Westen vaak verweten schuldig te zijn aan de Russische aanval op Oekraïne. Het zou Rusland hebben geprovoceerd door steeds verder op te rukken naar haar grenzen. Ik betwijfel of dit zo is. Ik zou veeleer argumenteren dat het tegenovergestelde het geval is. Door (interne) zwakte en gebrek aan internationale “ambitie” heeft het Westen Rusland de gelegenheid gegeven om binnen te vallen.

Erdoğan presenteert een controversiële kieswet terwijl Turkije diplomatiek bemiddelt in Oekraïne

Terwijl de Turkse diplomatie op volle toeren draait en het land zich profileert op geopolitiek gebied, vinden er interessante ontwikkelingen plaats in de binnenlandse politiek. In de aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar heeft de regering-Erdoğan een controversiële kieswet ingediend die naar alle waarschijnlijkheid aangenomen zal worden. De wet is voordelig voor Erdoğan’s AK-partij en lijkt bedoelt te zijn om de verenigde oppositie te verdelen.

Burkina Faso: van hoop in de regio naar epicentrum van conflict

Op 23 januari vindt in Burkina Faso een staatsgreep plaats door de militaire groep Patriotic Movement for Safeguarding and Restoration (PMSR). De democratisch gekozen president Roch Kabore wordt afgezet; hij wordt niet langer in staat geacht de steeds slechter wordende veiligheidssituatie aan te pakken. Op TV verschijnt de leider van de PMSR, Paul Henri-Sandaogo Damiba, om aan te kondigen dat zij het landsbestuur vanaf hier zullen overnemen.

Sociaal-politieke gevolgen van klimaatverandering zichtbaar in de MENA

Hoewel de MENA verantwoordelijk is voor 3% van de totale uitstoot wereldwijd sinds 1850, is het een van de regio’s waar klimaatverandering het meest voelbaar zal worden in de komende decennia. De verwachting is dat de temperatuur zal stijgen met 2 tot 2,7 graden tussen 2040 en 2059 – en in sommige regio’s tot wel 3,3 graden. Voor de droge woestijngebieden in de MENA zal deze temperatuurstijging dramatisch kunnen uitpakken als er geen grote beleidsveranderingen plaatsvinden – zowel in de MENA als bij de grote vervuilers wereldwijd.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl