Nieuws

Former President of Serbia leaves Democratic Party

Former President of Serbia Boris Tadic announced on January 30 that he will resign as honorary president of the Democratic Party (DS) and that he will leave the party entirely, which is currently part of the opposition. Tadic said he decided to leave because of disagreements with the direction in which the Democrats were heading under the new leadership. "I decided to leave the party and resign as honorary president, because people who gave the DS a label as a corrupt and scandal-stained party are now coming back to the political bloc around the DS," Tadic said, referring to the Democrats’ potential coalition with the New Party (Nova Stranka) led by Zoran Zivkovic, a former member of the DS.

Anti-homowetten in Afrika en de rol van het Westen

Half januari besloot de Nigeriaanse President Goodluck Jonathan om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar te stellen. Degene die de wet overtreden zouden tot 14 jaar cel kunnen krijgen. Een paar weken daarvoor werden de anti-homowetten in Oeganda verzwaard: het parlement nam wetten aan die een levenslange gevangenisstraf stellen voor ‘homoseksuele handelingen’. In eerste instantie werd er nog gelobbyd voor de doodstraf, waardoor de wet spottend de ‘Kill the Gays’-wet werd genoemd. Amnesty International gaf in juni 2013 al aan dat het anti-homogeweld in Afrika op een "gevaarlijk niveau" beland is. In 38 landen in Afrika zijn er wetten tegen homofilie, en het lijken er alleen maar meer te worden: naast Nigeria en Oeganda zijn ook Burundi, Tanzania, en Kameroen wetten aan het opstellen.

Sotsji: Hete winterspelen voor een zware prijs

De keuze van het IOC, om een van de weinige subtropische badplaatsen die Rusland rijk is, te kiezen voor de Olympische winterspelen, is op z’n minst vreemd te noemen. Poetin heeft ongelimiteerd geld beschikbaar gesteld. Maar welke prijs betaalt men voor deze Olympische Spelen als het gaat om de kernwaarden van Spelen zelf: de menselijke waardigheid, mensenrechten en natuur?

25% vrouwen in het parlement

De verkiezingen in Irak zijn gepland voor 30 april 2014. Het opnieuw oplaaiende geweld in de Anbar provincie is een risico en zou tot uitstel kunnen leiden, maar vooralsnog gaat iedereen ervan uit dat het doorgaat. De huidige premier al-Maliki van de Dawa partij is na acht jaar toe aan zijn laatste termijn. Al-Maliki heeft er alles aan gedaan om ook een derde termijn mogelijk te maken, maar de grondwet is helder: 8 jaar is het maximaal aantal jaren en ook zijn eigen partij wil geen uitzondering maken. Ik was door de Foundation Max van der Stoel gevraagd om trainers op te leiden.

Is Turkije klaar voor de EU?

De combinatie Turkije en de Europese Unie is een moeilijke en dat is het eigenlijk ook altijd geweest. Waren de Europeanen reeds bang voor het Ottomaanse gevaar dat al in 1529 voor de poorten van Wenen lag en in 1683 de stad zelfs geruime tijd belegerde, ook nu is de verhouding nog steeds niet zoals gehoopt. Het frappante is dat Turkije al in 1952 lid van de NAVO werd, traditioneel gezien als het opstapje naar lidmaatschap van de Europese familie. Erg vreemd was dat lidmaatschap van de NAVO overigens niet: de organisatie wilde Turkije maar wat graag binnen de club halen om zodoende de Sovjetdreiging het hoofd te kunnen bieden. De strategische ligging van Turkije, de historische haat tussen de Turken en Russen, maar ook puur het feit dat er weer een groot land aan ‘onze’ westerse kant kwam te staan, waren voldoende redenen om Turkije zonder al te veel problemen toe te laten tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie.

Egypte drie jaar na de revolutie

Sinds de revolutie van 25 januari 2011 en de val van Hosni Moebarak is er veel gebeurd in Egypte. De Moslimbroederschap kwam na de eerste vrije verkiezingen aan de macht en een nieuwe grondwet werd aangenomen. Vervolgens werden de islamisten en president Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap na ruim een jaar afgezet door het leger, werd er een tijdelijke regering gevormd en weer een nieuwe grondwet aangenomen. Ondertussen zijn er duizenden mensen omgekomen, met name in protesten tussen het leger en aanhangers van de Broederschap. Zij eisen dat de afgezette president Morsi wordt vrijgelaten en veroordelen wat zij noemen de “legercoup”.

Report debate ‘Unrest in Ukraine’

In Ukraine, tensions between the people on the street and the current government are increasing every day. Demonstrations have turned deadly and hundreds have been injured as demonstrators clash with the `Berkut` the riot police. Currently, president Yanukovich is put under pressure by the outraged people, by the European Union, and even by the Russian president Putin. Even though the media have been reporting greatly on the unrest, many things remained unclear. Foundation Max van der Stoel figured it was time for a debate.

Policy Coherence for Development in the European Parliament: 2013 Report

Last week Mr. Charles Goerens (ALDE), Standing Rapporteur on Policy Coherence for Development (PCD) presented his report on PCD in the European Parliament. This draft report follows up after the ‘ 2013 Spotlight Report on PCD’ by CONCORD and the European Commission biennial progress report on PCD. How can the EU improve its policies regarding development and not take away with one hand, what they give with the other. What does Goerens address in this report and what is still missing?

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl