Nieuws

European Forum expert meeting in Belgrade

On Saturday 31 May the Foundation for European Progressive Studies (FEPS) and the European Forum for Democracy and Solidarity held an expert meeting about the legitimacy of the EU and increasing civil engagement in order to revitalize the EU enlargement process. Researchers, academics and political foundations met in the Serbian capital of Belgrade to discuss these topics as part of the research program ‘Enhancing democracy pre and post EU accession - Citizens’ Europe’.

Beleidscoherentie in nieuwe definitie voor ontwikkelingssamenwerking

Afgelopen week hield de Tweede Kamer een hoorzitting over de nieuwe ODA-definitie (ODA=Official Development Assistance). Aanleiding was het rapport van het IBO (interdepartementaal beleidsonderzoek) ‘Naar een nieuwe definitie van ontwikkelingssamenwerking’. In de reactie op dit rapport kondigde minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan dat zij zich wil inzetten voor modernisering van de ODA-definitie.

Nieuwe president Malawi: “ik kan het niet alleen”

De presidentsverkiezingen in Malawi vonden oorspronkelijk plaats op 20 mei, maar zijn vanwege een onrustig verloop met twee dagen verlengt. Desalniettemin hield de onrust aan. De Malawi Electoral Commission (MEC) had “geen haast” met het openbaren van de uitslag, en wilde eerst alle klachten en ongeregeldheden onderzoeken. Op 31 mei werd bekend dat de 74 jarige Peter Mutharika als winnaar uit de bus is gekomen.

3 vragen aan…Manon Stravens

In deze rubriek stellen we 3 vragen aan iemand die verbonden is aan de Foundation Max van der Stoel. Deze keer is Manon Stravens aan het woord! Zij sprak een column uit tijdens het Politiek Café “Nederland in Mali”.

Column Manon Stravens van het Politiek Café "Nederland in Mali"

Tijdens het Politiek Café "Nederland in Mali" droeg Manon Stravens een column voor over haar ervaringen in Mali. Ze werkte 4 jaar voor ICCO in Bamako. In die tijd schreef ze column voor onder andere Vice Versa. Deze zijn gebundeld in het boek Bamako Bonjour! Over heethoofden, hulp en humor in crisistijd. Dit is de column die ze 26 mei in Arnhem voordroeg.

Aangrijpen of ingrijpen?

Mali. Haast voor de VN haar goedkeuring hadden gegeven was Opération Serval al van start gegaan in begin 2013. De Franse interventie in Mali, nu ruim een jaar geleden begonnen en nog altijd gaande, kan toch vooral worden opgevat als charmeoffensief om soutien te winnen voor alles wat Frans is de komende decennia op het continent—in de trant van ‘vergeet-niet-dat-wij-degenen-waren-die-jullie-kwamen-helpen-toen-jullie-om-hulp-vroegen’. Een zeer wijs en rationeel besluit van de Fransen, in lijn met historische verantwoordelijkheid en belangen. Bovendien, Afrika is een van de weinige regio’s ter wereld waar het alleen maar beter kan gaan.

Privatisering in Europa: in uw, of andermans belang?

In de EU is er een sterke aandacht voor privatisering van publieke sectoren. Al sinds de jaren 90 zijn nutssectoren zoals energie, post, spoor, telefonie, of drinkwater geprivatiseerd met de gedachte dat concurrentie wel zou zorgen voor beste kwaliteit en efficiëntie voor de laatste prijs. Maar willen bedrijven in de praktijk wel met elkaar concurreren voor de laagste prijs en beste kwaliteit? En in hoeverre werkt agressief management het korte-termijn winst-denken in de hand?

“Vertrouwen van de Malinese bevolking is cruciaal”

Op donderdag 26 mei organiseerde de FMS het Politiek Café “Nederland in Mali.” De avond stond in het teken van de missie van de Nederlandse militairen en politietrainers in Mali. Wat voor haken en ogen zitten er aan de missie? Waarom Mali? En wat zijn de vooruitzichten? Een verslag van een avond vol debat, discussie, en muziek.

Stop belastingontwijking in Europa

De Europese Verkiezingen stonden in het teken van de discussie over meer of minder Europa. Uit antwoorden van politieke partijen op een vragenlijst die Tax Justice Nederland (waar de FMS lid van is) rondstuurde, blijkt echter dat de meeste partijen het over één ding eens zijn: belastingontwijking is bij uitstek een onderwerp dat een Europese aanpak vereist. De EU kan in de komende jaren dan ook daadwerkelijk een verschil maken.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl