Nieuws

Third Future Leaders seminar held in Morocco

From 29 November to 1 December the European Forum, in cooperation with the Foundation Max van der Stoel (FMS), the UK Labour Party and the Unified Socialist Party in Morocco organized the third and final seminar of the Future Leaders Training. The young and promising future politicians came from social democratic and left progressive parties from Morocco, the Palestinian Territories, Tunisia, Egypt and Jordan.

European Forum adds South Africa to Country Updates list

This week the European Forum has published a new Country Update on the website on the country of South Africa. Visitors can now consult the website for a political report on South Africa, which elaborates on the April 2009 general elections, political parties as well as biographies of President Jacob Zuma, former Presidents Nelson Mandela and Thabo Mbeki and partyleaders Helen Zille and Mosiuoa Lekota. A few weeks ago the European Forum already published the country updates on Ghana, Mozambique, Kenya and Nigeria.

3 vragen aan... Olena Lukaniuk, directrice Institute for Democracy and Social Progress (IDSP)

De afgelopen week zijn de protesten in Oekraïne steeds prominenter op het Nederlandse nieuws gaan figureren. De protesten die begonnen met tien duizenden zijn uiteindelijk geëscaleerd tot honderden duizenden mensen die nu non-stop protesteren in de straten van Kiev en andere Oekraïnse steden. Wat begon als een pro-Europa protest – en tegen de keus van de regering om een associatieverdrag met de EU op het laatste moment toch niet te tekenen - lijkt uitgegroeid tot iets veel groters. We vroegen onze partner in Oekraïne, de Institute for Democracy and Social Progress (IDSP) om commentaar. Directrice van IDSP, Olena Lukaniuk, geeft antwoord.

Veel vragen bij begrotingsbehandeling Ontwikkelingssamenwerking

Afgelopen week debatteerde de Tweede Kamer over de begroting van minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Hoewel de naam ervan een andere verwachting schept, ging het debat niet zozeer over de cijfers. De Kamerleden keken vooral naar het beleid en de visie van de minister en vroegen haar om een aantal punten te heroverwegen.

‘Strafkolonie van Pussy Riot is voortzetting Goelag’

Interview met Arseny Roginski, directeur Russische mensenrechtenorganisatie Memorial

‘De vervolging van de Greenpeace-activisten is typisch voor het huidige Russische rechtssysteem: er worden veel te hoge straffen opgelegd voor een relatief klein vergrijp. Ik ben het niet altijd eens met de methoden van Greenpeace, maar ik onderschrijf hun ideeën. Een boete had ik kunnen begrijpen, maar deze straf druist in tegen iedere vorm van rechtvaardigheid, net zoals de straffen voor Pussy Riot en andere demonstranten.’

De Praagse en Arabische lente: het verschil

Oost-Europa is met succes gedemocratiseerd. Bijna alle landen van het voormalige Oostblok zijn nu een democratie en de meeste zijn inmiddels toegetreden tot de EU. De resterende landen minus Rusland, Oekraïne en Wit Rusland zullen ongetwijfeld nog volgen. In de Arabische wereld leek zich ook een democratiseringsgolf voor te doen maar daar is de vooruitgang in democratische richting minimaal en lijkt grotendeels te worden teruggedraaid. Wat maakt het verschil?

Azerbeidzjan doet het op zijn manier

Azerbeidzjan committeert zich noch voor nauwe aansluiting bij de EU, noch bij Rusland. Hiermee zet het een traditie voort van meer dan 100 jaar zoals beschreven in de roman Ali en Nino waar de jongens van het Keizerlijk Russisch Humanistisch Gymnasium in Bakoe niet weten of hun land bij Europa of bij Azië hoort. Andere tradities uit die tijd – die van een openlijk autoritair bestuur, die van geringe persvrijheid en die van corruptie – zijn in de jaren ‘70 van het Sovjetregime versterkt. Daarom was het ook uitgesloten dat het land in Vilnius associatie met de EU zou krijgen als Georgië.

Serbia: training for SDU Women Network

Between the 22nd and 24th of November Foundation Max van der Stoel (FMS) in cooperation with Social Democratic Union (SDU) organized a seminar for the SDU Women Network. FMS trainers Janny de Boer and Gritta Nottelman travelled to Kovačica (Serbia) to conduct the seminar.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl