Nieuws

Succesvolle MENA Academy in Tunesië

Afgelopen maand konden we, na bijna twee jaar stil gelegen te hebben, weer een fysieke MENA Academy organiseren. Vier dagen lang trainden we jongeren uit verschillende landen in het Midden Oosten en Noord Afrika. Dit zijn jongeren die door hun eigen partij gekozen zijn als veelbelovende kandidaten en wellicht de toekomstige leiders van hun partij of land!

Terugblik Politiek Café Ethiopië

Op 20 januari organiseerden we een online politiek café over Ethiopië, met het oog op de recente escalatie van het conflict (verwijzing naar Dorine’s artikel). Onze sprekers waren Lulessa Abadura van de Gurmuu Stichting; Habtom Yohannes, PhD kandidaat aan de Radboud Universiteit; Jan Abbink van Universiteit Leiden; en Weyni Tesfai, cultureel antropoloog en geschiedkundige op het gebied van Afrikastudies.

Straffeloosheid in DRC leidt tot grote humanitaire crisis: Internationale hulp is vereist

De coronacrisis heeft vele al heersende problemen in de wereld verergerd: Armoede en voedselonzekerheid namen in grote getale toe. De tijd is qua armoede op veel plaatsen teruggezet. Er blijven echter helaas ook crises buiten corona om. Een van de grootste crises die zich op dit moment wereldwijd afspeelt, vindt plaats in de Democratische Republiek Congo. Volgens de VN zijn 19,6 miljoen mensen in Congo in acute voedselonzekerheid, wat betekent dat mensen zo weinig toegang hebben tot voedsel dat hun leven in gevaar komt. 3,6 miljoen kinderen zijn zelfs acuut ondervoed en lopen dus een groot risico om te overlijden. Toch horen we hier weinig tot niets over. Hoe kan het dat één van de grootste humanitaire crises zo buiten beeld lijkt te blijven?

De oorlog in Jemen

De oorlog in Jemen duurt maar voort, na 7 jaar onrust. Het begon allemaal tijdens de Jemenitische Revolutie in 2011 en 2012, toen de regering van Ali Abdullah Saleh ten val werd gebracht. De historische wortels van het conflict gaan echter veel verder, terug naar de achtjarige burgeroorlog tussen republikeinse en royalistische troepen die begon in de septemberrevolutie van 1962.

Kerstbericht Bert Koenders

Beste FMS’ers, donateurs en sympathisanten,

Ik hoop dat jullie deze Kerstboodschap zoveel mogelijk in goede lichamelijke en psychische gezondheid mogen ontvangen. En ik wil jullie danken voor het enthousiasme waarmee jullie in het afgelopen jaar onze stichting hebben gesteund of hebben geparticipeerd in onze talloze activiteiten.

FMS zoekt stagiair(e) 'development'

Ben jij op zoek naar een stage voor voorjaar 2022? En ben je geïnteresseerd in internationale politiek? Kom dan stage lopen bij de FMS. Voor de periode februari t/m juni 2022 zijn we nog op zoek naar 1 stagiair(e)!

Suggesties voor het progressief oppositieakkoord

Vorige week werd het progressief oppositieakkoord van PvdA en GroenLinks gepresenteerd. Een ambitieus akkoord, met veel goede plannen, die cruciaal zijn voor een sociale en groene toekomst. Met deze 15 doelstellingen wordt hoog ingezet, maar ze zijn haalbaar als ze serieus worden genomen. Daarom denkt de Foundation Max van der Stoel graag mee over de verdere invulling ervan, vooral op het gebied van een ambitieus buitenlandbeleid.

Covid vergroot ongelijke behandeling van Afrika

Nederland is weer in ‘harde lockdown’. Nadat vorige week bekend werd dat de basisscholen een week eerder dicht moesten, waardoor de kerstvakantie een week eerder begint, werd afgelopen weekend bijna alles gesloten. Deze forse maatregel moet worden genomen om de verspreiding van de Omikronvariant van het coronavirus tegen te gaan. Extra wrang, omdat dit demissionaire kabinet zo bewijst wel de verspreiding van nieuwe varianten in te willen dammen, maar steken laat liggen bij het voorkomen ervan.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl