Op donderdag 24 april sprak de FMS met PvdA Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul – woordvoerder Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking – over de internationale bestrijding van het coronavirus en gevolgen hiervan op landen in Afrika (en andere ontwikkelingslanden). Wat is de rol van Nederland hierin?
Al sinds oktober woeden er hevige protesten in Irak. Daar kwam bij dat begin januari de Iraanse generaal Soleimani en de Iraakse militieleider Muhandis in Bagdad door de VS geliquideerd werden. Deze gebeurtenissen hebben hoogstwaarschijnlijk grote gevolgen voor Irak en de regio. Daarom was het een goed moment om hierover met politici, deskundigen en leden van de Irakese diaspora in gesprek te gaan! In een goed gevulde zaal in het Muntgebouw Utrecht vond op 23 januari onder leiding van moderator Kido Koenig het Politiek Café over Irak plaats. Een zeer interessante avond met een mooi muzikaal intermezzo en een actief publiek waarin vanuit verschillende perspectieven naar de situatie en de toekomst van Irak werd gekeken.
We can’t be all that we can be, but we can become what we want to be.” Dit was een van de opvallende uitspraken tijdens Hague Talks over vrouwelijk leiderschap en mensenrechten van woensdag 18 september. Vrouwen krijgen steeds meer aandacht en een belangrijkere rol bij het verbeteren van mensenrechten zowel in Europa als in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en dit evenement is daar het resultaat van. Op de woensdagavond kwamen geleid door moderator Sahar Shirzad, achtereenvolgens drie vrouwen uit de MENA-regio (Midden-Oosten en Noord-Afrika) aan het woord met een persoonlijk verhaal over hun ervaringen met betrekking tot de verbetering van mensenrechten. Concrete antwoorden op de vraag hoe vrouwelijk leiderschap bijdraagt tot de verbetering van mensenrechten, werden niet gegeven, in plaats daarvan vertelden de drie vrouwen hun (levens)-verhaal.
Last week, on September 6, Clingendael organized the debate “Refugees in Lebanon: despair or perspective?” at Humanity House in the Hague, to present and discuss their recently published report on the issue of refugee protection in Lebanon. Relevant as the topic is, a small FMS delegation also attended this event. After a short introduction by the Institute’s general director Monika Sie, moderator Saskia Baas, head of the Durable Solutions Platform in Amman, introduced the two authors of the report, Clingendael senior research fellow Ana Uzelac and research fellow Jos Meester. What followed was a discussion of the report by its authors and the moderator.
De status van Jeruzalem is een van de meest omstreden onderwerpen in internationale betrekkingen. Verschillende politieke en juridische definities maken uitspraken over de soevereiniteit over Jeruzalem lastig. De beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de situatie volgens veel analisten daarom ook niet verbeterd. De aankondiging dat de Amerikaanse ambassade verhuist van Tel Aviv naar Jeruzalem, waarmee Washington Jeruzalem officieel erkent als de Israëlische hoofdstad, deed veel stof opwaaien. Israël lijkt tevreden, de Palestijnen zijn woedend en de internationale gemeenschap is ontdaan. Maar hoe zwaar weegt deze beslissing? De meeste gebeurtenissen vinden niet plaats in een vacuüm. Ze passen in een historisch proces. Hoe zit dit voor de erkenning van Jeruzalem?
Op 9 maart organiseerde de FMS een Politiek Café in Studio/K in Amsterdam over mensenrechten aan de randen van Europa. Buitenlandwoordvoerder van de PvdA, Michiel Servaes, en Europarlementariër Kati Piri gingen in gesprek met diverse mensenrechtenactivisten en woordvoerders van minderheden.
Het vluchtelingenvraagstuk laat niemand koud, maar in feite is het een praktisch en oplosbaar probleem. Mensen opvangen en ervoor zorgen dat ze zonder grote ontberingen een veilig land kunnen bereiken? Dat moet gebeuren en dat kunnen we, want dat hebben we eerder bewezen tijdens het uiteenvallen van Joegoslavië in de jaren negentig van de vorige eeuw. Bovendien hebben wij ons daar met VN-verdragen gewoon toe verplicht. Het is de enorme schaal die ons heeft overvallen, maar wat doen we aan de oorzaak? Die ligt voor een groot deel in Syrië.
Afgelopen zaterdag organiseerden de PvdA, FMS en de Eurodelegatie in Zwolle het Grote PvdA Midden-Oosten debat. Met sprekers uit binnen- en buitenland, meer dan 250 bezoekers en een breed scala aan onderwerpen werd het een bijzondere en interessante dag. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en PvdA partijleider Diederik Samsom zorgden met hun speeches voor een mooie opening en afsluiting.
Een maand geleden reisde ik met een groep maatschappelijk geïnteresseerde studenten af naar Palestina. Een reis georganiseerd door Millennium Travels, een reisorganisatie die door middel van ervaring in het buitenland, waarbij ‘de ontmoeting met de ander’ centraal staat, een bewustwording bij jongeren wil stimuleren. Wij gingen naar het bezette Palestina om zo een ander verhaal te horen dan het verhaal van Israël, wat je vaak in de Westerse media hoort.
Op zaterdag 28 maart organiseert de Foundation Max van der Stoel in samenwerking met de PvdA en de PvdA Eurodelegatie een groot publieksdebat over het Midden-Oosten. Bijgevoegd het programma!