Het zonnige Rabat en Bouznika waren van 19 tot en met 21 januari het decor van het vierde partijcongres van de Unified Socialist Party (Parti Socialiste Unifié, PSU). Een belangrijk congres, aangezien er werd gestemd over de koers van de partij en het leiderschap van Nabila Mounib, de enige vrouwelijke partijleider in de Arabische wereld. De Foundation Max van der Stoel organiseert al een kleine tien jaar trainingen voor activisten en politici van deze linkse en progressieve Marokkaanse partij.
Tunesië, het grote en helaas enige voorbeeld van een succesvolle democratische transitie na de Arabische lente. Zes jaar na de revolutie die dictator Ben Ali tot aftreden dwong en twee jaar nadat het ‘Tunisia National Dialogue Quartet’ de Nobelprijs voor de Vrede won, heeft het land het moeilijk. De coalitie van nationale eenheid heeft de seculieren van Nidaa Tounes en de islamisten van Ennahda samen gebracht. Maar ondanks, of eerder dankzij, deze regering is het vertrouwen van de Tunesiërs in het systeem en in politieke partijen tot een dieptepunt gedaald.
De dood van een vishandelaar in Al Hoceima leidde tot felle protesten onder de bevolking van de Marokkaanse kustplaats. De protesten tegen corruptie, discriminatie en economische malaise in de Rif breidden zich snel uit. Ook in Nederland gingen er veel mensen de straat op. We zijn nu bijna een jaar verder. Is er veel veranderd sinds het begin van de protesten? Op 18 oktober gaan we erover in gesprek met Sietske de Boer (schrijfster van Het Volk van Abelkrim), Nadia Ezzeroili (Volkskrant-journalist), Fouad El Haji (oprichter Rif Alert) en Nabila Mounib (partijvoorzitter PSU). Wil jij ook meepraten? Kom dan naar ons Politiek Café over Marokko!
Tunisia’s Prime Minister and member of Nidaa Tounes, Youssef Chahed, named a new cabinet last Wednesday. He has the challenging task to overcome the division between Tunisia's main political parties.
On 20 July the police in Al-Hoceima, the North of Morocco, fired tear gas to disperse protesters and prevent them from marching in defiance of a government ban. Organisers from the Al-Hirak al-Shaabi (“Hirak”) movement went ahead with the protest, despite the authoritative warning. Al-Hoceima, the main port in the Northern Rif region, has been hit by unrest since fishmonger Mohsin Fikri was crushed to death in a rubbish truck last year. He tried to retrieve his swordfish, confiscated by the police for being caught out of season. The image of a young Moroccan trying to make a living, while being treated by the authorities like a piece of garbage, quickly spread on the internet and aggravated the country. The uprising that followed has landed hundreds in jail, and led tens of thousands to demonstrate across the country. It has also exposed the divide between the Moroccan monarchy and the anti-establishment street movement.
In het weekend van 29 april organiseerden wij een training in Tunesië voor onze zusterpartij Ettakatol. In Tunesië vinden eind 2017 lokale verkiezingen plaats. Ettakatol heeft tijdens de laatste parlementaire verkiezingen al haar zetels verloren. Haar ambitie is om in ieder geval op lokaal gebied weer een factor van belang te worden. Ettakatol heeft derhalve gevraagd om een campagnetraining.
April en mei waren drukke maanden voor de FMS. Zo vond er bijna elk weekend wel een training plaats in één van de regio’s waarin we actief zijn. In totaal werden er 4 trainingen in de MENA-regio georganiseerd. Hieronder een samenvatting.
Op donderdag 2 juni organiseert de Foundation Max van der Stoel een film- en debatavond over militaire missies. Wij zullen de avond starten met de film "De Missie". Deze film laat aan de hand van de VN missie in Mali de relatie zien tussen defensie, diplomatie en ontwikkeling, vanuit het perspectief van kolonel de Wolf. Na het vertonen van de film gaan we in debat met niemand minder dan kolonel Joost de Wolf, regisseur van de film Robbert Oey en woordvoerder defensie van de PvdA Tweede Kamerfractie Angelien Eijsink. Wij nodigen u van harte uit om deze avond bij te wonen en mee te debatteren!
Groot nieuws dit weekend vanuit Johannesburg, Zuid-Afrika tijdens de China-Afrika top: de Chinese president Xi Jinping belooft 60 miljard dollar in het Afrikaanse continent te investeren. Een gigantisch bedrag, wat verspreid zal worden over de komende drie jaar. De top werd georganiseerd door de Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC). Een samenwerkingsverband dat vijftien jaar geleden is opgericht, en waar China, vijftig Afrikaanse staten en de commissie van de Afrikaanse Unie bij aangesloten zijn. Het doel van afgelopen weekend, en van de FOCAC in het algemeen, is de relatie tussen China en Afrika te versterken. Al vanaf het begin van de Chinese invloed in Afrika gonst het in de westerse media van de kritiek en vooroordelen. De grote vraag is hoe Afrika de 60 miljard geïnvesteerd zal zien, en of China als nieuwe speler in de internationale samenwerking niet langer te onderschatten is.
In de nasleep van de Afrikadag 2015, waar de Afrikaanse diaspora ook volop aanwezig was, ging de discussie verder tijdens het Afropolitan diner in het partijkantoor van de PvdA in Amsterdam. Een vertrouwde plek voor de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen, die samen met zo’n 30 leden van de Afrikaanse diaspora in gesprek ging over het huidige ontwikkelingsbeleid en meer. Opiniemaker Kiza Magendane was het gezicht achter het initiatief en heeft deze versie van het Afropolitan diner in samenwerking met de Foundation Max van der Stoel mogelijk gemaakt. De avond verliep heerlijk Afrikaans: met een broeierige temperatuur in de kantine en eten dat binnenkwam toen het gesprek allang op dreef was.