Nikolaj Statkevitsj is voorzitter van de sociaal-democratische partij ‘Narodnaja Gromada’ in Belarus. Onder het regime van Aleksandr Loekasjenko zat hij wegens zijn politieke activiteiten al eerder 8 jaar in verschillende gevangenissen en kampen. Enkele maanden vóór de presidentsverkiezingen van 2020 en de daaropvolgende massale protesten werd hij op klaarlichte dag ontvoerd door de geheime dienst KGB. Na anderhalf jaar voorarrest werd de oud-militair in december 2021 in een monsterproces tegen de oppositie opnieuw veroordeeld. Deze keer luidde het oordeel 14 jaar strafkamp.
Van 25 tot 27 november vond de training “Building a Civic Platform” plaats in Armenië met onze partner SD Platform Armenia. Vijftien participanten werden drie dagen lang getraind op verschillende politieke onderwerpen en vaardigheden.
Mensenrechtenverdediger Ales Bialiatski is één van de drie winnaars van de Nobelprijs van de Vrede dit jaar. Maar aangezien hij sinds juli 2021 in Belarus gevangen zit zullen anderen in zijn naam zijn prijs in ontvangst moeten nemen. Op 25 november, de dag dat hij 500 dagen vast zat, organiseerden vereniging van Belarusen in Nederland MARA en mensenrechtenorganisatie Libereco een demonstratie voor de Belarusische ambassade in Den Haag voor de vrijlating van Ales Bialiatski en alle politieke gevangenen in Belarus.
Toen op 2 oktober de vierde verkiezingen in achttien maanden tijd plaatsvonden in Bulgarije, was het vertrouwen in een politieke ommekeer in het land al zeer klein. De progressieve regering-Petkov werd weggestemd en de beruchte voormalig premier Boyko Borissov van de GERB-partij deed zijn herintrede als grootste partij in het land. Nu, dik twee maanden na de verkiezingen verloopt de Borissov-comeback cynisch gezien naar verwachting – coalitieonderhandelingen lopen stuk, en nieuwe verkiezingen in het voorjaar zijn waarschijnlijk. Borissov heeft nu ook aangegeven geen premier meer te willen worden.
Op 7 juli vroeg de Tweede Kamer de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) om een spoedadvies te schrijven over de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne. Vandaag, 20 oktober, kwam de AIV met een aantal urgente aanbevelingen. De kern van het advies? De regering moet de Nederlandse betrokkenheid bij de strijd van Oekraïne “stelliger en uitgebreider communiceren”, zegt AIV-voorzitter Bert Koenders.
Nu de winter voor de deur staat, maken de Europese landen zich steeds meer zorgen over de vraag waar hun energie vandaan moet komen. Terwijl Hongarije, Servië en Turkije onderhandelen om de Russische gaskraan open te zetten, zijn andere landen in plaats daarvan afhankelijk van de reserves van hun buren. Vorige week werden de beschikbare reserves van Moldavië in Oekraïne afgesneden door Russische raketaanvallen. Het stelt Europa voor een moeilijke kwestie.
Citizens of Kyiv and other cities in Ukraine woke up to the sound of loud explosions on Monday the 10th of October. It is the first time since June that the capital comes under attack. FMS spoke with Bogdan Ferens, who was in Kyiv on the morning of the strikes.
Inwoners van Kyiv en andere steden in Oekraïne werden maandag 10 oktober wakker geschud door luide explosies. Het is de eerste keer sinds juni dat de hoofdstad wordt aangevallen. De FMS sprak met Bogdan Ferens, die op de ochtend van de aanvallen in Kyiv was.
In de door Rusland bezette regio's Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia en Kherson zijn referenda aangekondigd om zich in de nabije toekomst bij de Russische Federatie aan te sluiten. De annexatie-referenda gaan niet alleen voorbij aan de soevereiniteit van de Oekraïense staat, maar zijn tegelijkertijd vooral bedoeld om verdere mobilisatie van troepen te legitimeren. Rusland organiseert de schijnreferenda van 23 tot 27 september. Aangezien de bevolking die Oekraïne steunt in februari en maart grotendeels is vertrokken, staat de uitslag al vast. Vladimir Poetin kan zich dus binnenkort vastklampen aan het narratief dat de Oekraïense tegenaanval op "Russisch grondgebied" plaatsvindt, en verdere mobilisatie aankondigen. De voormalige Russische president Dmitri Medvedev, Poetins kompaan, liep hierop vooruit door op Telegram te verklaren dat "het binnenvallen van Russisch grondgebied een misdaad is waarbij alle troepen kunnen worden ingezet voor zelfverdediging."
Na drie mooie jaren heeft Remy besloten om zijn ambities voor een rechtvaardigere wereld op een andere werkplek te realiseren. Per 1 augustus gaat hij aan de slag bij de Raad van de Rechtspraak in Den Haag. Het is met pijn in zijn hart dat hij de FMS gaat verlaten, want het waren drie bijzondere jaren. Op zijn laatste dag op kantoor blikt Remy hierop terug, in een openhartig gesprek met collega Max Landheer.