In 2002 legden 28 EU landen een sanctie aan Zimbabwe op als protest tegen schending van mensenrechten en democratie onder Mugabe’s regime. Deze week zijn deze sancties vereenvoudigd om verdere politieke hervormingen aan te moedigen.
De Somalische regering wordt ervan verdacht wapens te leveren aan warlords en leden van Al-Qaeda. Volgens VN-analisten wordt het functioneren van de regering ondermijnd door de invloed van clan en subclan belangen, die de wapendistributie sturen. Ze pleiten er dan ook voor om een volledig wapenembargo opnieuw in te stellen.
Vorige week publiceerde Human Right Watch een rapport over de onmenselijke omstandigheden waar vluchtelingen uit Eritrea zich bevinden. In het afgelopen decennium zijn honderden Eritreërs in kampen in Soedan en Egypte maandenlang gemarteld en verkracht door mensensmokkelaars. Dit gebeurde vaak in samenwerking met de lokale Egyptische en Soedanese autoriteiten. De mensenhandelaren krijgen niet alleen geld voor het smokkelen, maar proberen via de martelingen ook geld los te krijgen van de familie van de vluchtelingen. In plaats van de vluchtelingen via Egypte en Libië naar Europa door te voeren, houden de smokkelaars hen vast in kampen en melden de ontvoeringen bij hun familie. Om ze sneller te laten betalen worden de vluchtelingen soms duidelijk hoorbaar over de telefoon gemarteld.
De internationale adoptie industrie is de afgelopen vijftig jaar enorm gegroeid, gedreven door toenemende vraag vanuit westerse landen. Binnenlandse adopties komen in westerse landen steeds minder vaak voor: het aantal ongewenste kinderen is verkleind door anticonceptiemiddelen en de mogelijkheid tot abortus. Hierdoor trekken kinderloze koppels vaker naar andere landen.
In Mombassa, Kenia, is de politie vorige week met groot geschut een moskee binnengevallen en heeft op hardhandige wijze meer dan 100 jongeren opgepakt. De veelal minderjarige jongens werden ervan verdacht om Al-Shabaab militanten te rekruteren. Sinds de terroristische aanslag in Nairobi eind september doet de Keniaanse regering er alles aan om moslim extremisme uit te bannen. Toch lijkt de locus van het moslim terrorisme te verschuiven van landen als Afghanistan en Jemen naar Afrika. Vooral landen als Kenia, Somalië, Nigeria, Mali en Algerije komen steeds vaker in het nieuws als het gaat om aanslagen en terroristische groeperingen. Naast de regeringen van deze landen zelf zet het Westen ook stappen om dit te voorkomen. Maar tegen wie vechten ze en met welke tactieken? En nog belangrijker: waarom mengt het Westen zich in deze strijd? Een kort overzicht.
Op 4 februari begon in Parijs het eerste proces in Frankrijk over de Rwandese genocide van 1994. Pascal Simbikangwa, voormalig hoofd inlichtingendienst, staat terecht voor oorlogsmisdaden en medeplichtigheid aan genocide en kan tot levenslang worden veroordeeld.
Zuid-Soedan - sinds 2011 onafhankelijk en daarmee ’s werelds jongste natie – wordt geplaagd door een gewelddadig etnisch conflict. Ondanks een wapenstilstand, getekend op 23 januari, gaan de gevechten door.
Half januari besloot de Nigeriaanse President Goodluck Jonathan om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht strafbaar te stellen. Degene die de wet overtreden zouden tot 14 jaar cel kunnen krijgen. Een paar weken daarvoor werden de anti-homowetten in Oeganda verzwaard: het parlement nam wetten aan die een levenslange gevangenisstraf stellen voor ‘homoseksuele handelingen’. In eerste instantie werd er nog gelobbyd voor de doodstraf, waardoor de wet spottend de ‘Kill the Gays’-wet werd genoemd. Amnesty International gaf in juni 2013 al aan dat het anti-homogeweld in Afrika op een "gevaarlijk niveau" beland is. In 38 landen in Afrika zijn er wetten tegen homofilie, en het lijken er alleen maar meer te worden: naast Nigeria en Oeganda zijn ook Burundi, Tanzania, en Kameroen wetten aan het opstellen.
De onrust in de Centraal Afrikaanse Republiek, CAR, is in het nieuws. Afgelopen maandag heeft de EU besloten om een vredesmacht te sturen. Hiervoor moeten zij wel wachten op een mandaat van de VN Veiligheidsraad. Als zij akkoord gaan kunnen EU lidstaten zich aanmelden. De missie zal naar verwachting maximaal zes maanden duren.Op dit moment zijn er al militairen aanwezig. Frankrijk stuurde in december 1600 soldaten, de Afrikaanse Unie 6000. Naast een vredesmacht hebben de deelnemende landen besloten om 336 miljoen aan noodhulp te verschaffen, waarvan twee miljoen uit Nederland komt.
Fair Politics interviewed dr. Dereje Alemayehu, Chair of the Tax Justice Africa Network. This network seeks to promote a just and fair tax system, just like the Tax Justice Netherlands Network, of which the Foundation Max van der Stoel is a member. Dereje has a Master degree in Development Studies and a PhD in Economics. Beside his work for the Tax Justice Network, he also works for ChristianAid as country manager for East Africa.