Nieuws Democracy

Nieuws over politieke trainingen en ontwikkelingen in Oost- en Zuidoost Europa, de Kaukasus, Afrika en het Midden Oosten

Egypte gaat gebukt onder torenhoge inflatie

Het sociale contract tussen Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi en de Egyptenaren staat op losse schroeven. Egypte kent een lange geschiedenis van het inruilen van politieke vrijheden voor sociaaleconomische baten. Nu de Egyptische economie zich in een diep dal bevindt, is het de vraag of Egyptenaren blijven geloven in de rechtvaardigingen van al-Sisi.

EU-mijlpalen in Bosnië en Kosovo onderstrepen belang van Europees engagement

Na een lange periode van limbo bracht de oorlog in Oekraïne een ommekeer in de Europese inspanningen om de Westelijke Balkan in de EU te integreren. Bosnië en Herzegovina is het volgende land dat een stap zet in de richting van EU-lidmaatschap. Tegelijkertijd probeert ook Kosovo een dergelijke stap te zetten, zij het niet zonder slag of stoot. Hoewel dit grote successen lijken, is het noodzakelijk kritisch te blijven. De EU en het toetredingsproces blijven een verhaal met vele wendingen, waarbij de eindstreep voortdurend wordt verlegd.

Protesten in Iran duren voort ondanks hardhandige repressie en halfslachtige beloftes

De afgelopen twaalf weken gingen Iraniërs massaal de straat op om te demonstreren. De directe aanleiding was de dood van de 22-jarige Masha Amini, die voorafgaand aan haar overlijden werd gearresteerd door de zogenaamde zedenpolitie vanwege het niet dragen van “ingetogen kleding”. De protesten duren voort, ondanks het verharde optreden van de autoriteiten en halfslachtige beloftes van het regime.

Nikolaj Statkevitsj: 'Als Wit-Rus ben ik gewend aan de isoleercel'

Nikolaj Statkevitsj is voorzitter van de sociaal-democratische partij ‘Narodnaja Gromada’ in Belarus. Onder het regime van Aleksandr Loekasjenko zat hij wegens zijn politieke activiteiten al eerder 8 jaar in verschillende gevangenissen en kampen. Enkele maanden vóór de presidentsverkiezingen van 2020 en de daaropvolgende massale protesten werd hij op klaarlichte dag ontvoerd door de geheime dienst KGB. Na anderhalf jaar voorarrest werd de oud-militair in december 2021 in een monsterproces tegen de oppositie opnieuw veroordeeld. Deze keer luidde het oordeel 14 jaar strafkamp.

Demonstratie voor de vrijlating van Nobelprijswinnaar en alle politieke gevangenen in Belarus

Mensenrechtenverdediger Ales Bialiatski is één van de drie winnaars van de Nobelprijs van de Vrede dit jaar. Maar aangezien hij sinds juli 2021 in Belarus gevangen zit zullen anderen in zijn naam zijn prijs in ontvangst moeten nemen. Op 25 november, de dag dat hij 500 dagen vast zat, organiseerden vereniging van Belarusen in Nederland MARA en mensenrechtenorganisatie Libereco een demonstratie voor de Belarusische ambassade in Den Haag voor de vrijlating van Ales Bialiatski en alle politieke gevangenen in Belarus.

‘Een gemiste kans’: Europarlementariër Lara Wolters over het WK in Qatar

Aan de vooravond van het WK voetbal 2022 in Qatar lopen de gemoederen hoog op. De keuze voor Qatar als gastland is doelwit van aanzwellende kritiek, onder andere vanwege de mensonterende arbeidsomstandigheden waarin arbeidsmigranten de WK-stadions bouwden. De FMS sprak met PvdA Europarlementariër Lara Wolters, die zich inzet voor fatsoenlijke arbeidsomstandigheden wereldwijd. We vroegen haar naar haar mening over de keuze van de FIFA voor Qatar en de rol van de Nederlandse regering en de KNVB.

Een haperende economie en politieke verlamming: Bulgarije in crisis

Toen op 2 oktober de vierde verkiezingen in achttien maanden tijd plaatsvonden in Bulgarije, was het vertrouwen in een politieke ommekeer in het land al zeer klein. De progressieve regering-Petkov werd weggestemd en de beruchte voormalig premier Boyko Borissov van de GERB-partij deed zijn herintrede als grootste partij in het land. Nu, dik twee maanden na de verkiezingen verloopt de Borissov-comeback cynisch gezien naar verwachting – coalitieonderhandelingen lopen stuk, en nieuwe verkiezingen in het voorjaar zijn waarschijnlijk. Borissov heeft nu ook aangegeven geen premier meer te willen worden.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl