Nieuws Democracy

Nieuws over politieke trainingen en ontwikkelingen in Oost- en Zuidoost Europa, de Kaukasus, Afrika en het Midden Oosten

Third Future Leaders seminar held in Morocco

From 29 November to 1 December the European Forum, in cooperation with the Foundation Max van der Stoel (FMS), the UK Labour Party and the Unified Socialist Party in Morocco organized the third and final seminar of the Future Leaders Training. The young and promising future politicians came from social democratic and left progressive parties from Morocco, the Palestinian Territories, Tunisia, Egypt and Jordan.

3 vragen aan... Olena Lukaniuk, directrice Institute for Democracy and Social Progress (IDSP)

De afgelopen week zijn de protesten in Oekraïne steeds prominenter op het Nederlandse nieuws gaan figureren. De protesten die begonnen met tien duizenden zijn uiteindelijk geëscaleerd tot honderden duizenden mensen die nu non-stop protesteren in de straten van Kiev en andere Oekraïnse steden. Wat begon als een pro-Europa protest – en tegen de keus van de regering om een associatieverdrag met de EU op het laatste moment toch niet te tekenen - lijkt uitgegroeid tot iets veel groters. We vroegen onze partner in Oekraïne, de Institute for Democracy and Social Progress (IDSP) om commentaar. Directrice van IDSP, Olena Lukaniuk, geeft antwoord.

Foreign Minister: “Egypt to hold parliamentary elections in Feb/March”

On 8 November Egypt´s Foreign Minister, Nabil Fahmy, said Egypt will hold parliamentary elections "between February and March", to be followed by presidential elections in early summer. The elections will replace the leaders appointed after the army ousted elected president Mohamed Mursi in July. Fahmy said in an interview with international media that the Freedom and Justice Party, the political arm of Mursi's outlawed Muslim Brotherhood, "is still legal in Egypt" and free to participate in the parliamentary election.

Europa en idealisme

De Europese verkiezingen komen er aan. Volgend jaar mei is het zover. Voor politieke partijen is de grootste uitdaging om de eigen achterban naar de stembus te krijgen. De opkomst is historisch gezien een probleem en mensen zijn weinig gemotiveerd om te gaan stemmen. Hoe gaan de partijen proberen om hun eigen achterban te motiveren?

Het Macedonische conflict - Een vergeten oorlog op de Balkan

Tijdens de Kosovo-crisis in 1999 was er veel interesse voor de Balkan in de media. Er werd vooral geschreven over de haat en nijd tussen Albanezen en Serviërs. Over Macedonië ging het toen nog niet en dat was toch wel enigszins vreemd, daar etnografische kaarten ons leerden dat in Macedonië ook Albanezen en Slaven gezamenlijk in één land woonden. Waarom kwam het in Macedonië niet eveneens tot onrust, net als op de rest van de Balkan het geval was geweest?

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl