Sinds de invasie van Oekraïne is de noodzaak van internationale solidariteit plots ontzettend duidelijk. De oorlog heeft grote negatieve gevolgen voor vele andere landen. Juist nu is ander beleid nodig.
Op zaterdag 11 juni vond eindelijk het PvdA congres weer plaats! Dit jaar kon het enorme evenement weer fysiek doorgang vinden. De sfeer zat er dan ook goed in en de dag werd druk bezocht. Bijzonder was bovendien de stemming over verdere linkse samenwerking met GroenLinks, waar niet alleen onder PvdA-ers, maar ook landelijk veel aandacht voor was.
Op maandag 23 mei spraken wij met Ruslanddeskundige Gijs Kessler, verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis te Amsterdam. Kessler is een specialist op het gebied van de sociale en economische geschiedenis van de Sovjet-Unie en Rusland, en woonde tussen 2002 en 2016 in Moskou. Onlangs heeft hij zijn boek “Rusland: land dat anders wilt zijn” uitgegeven.
Na twee jaren wachten was het zaterdag 28 mei eindelijk zo ver. De Afrikadag kon weer plaatsvinden! Om 10:00 opende het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) de deuren en stroomde het als vanouds weer vol met bezoekers. Er volgde drie mooie workshop rondes! Anders dan vorige jaren was er afgelopen zaterdag niet één thema, maar stond de overkoepelende kernwaarde van de Afrikadag centraal: de belangrijke rol van Afrikaanse stemmen in maatschappelijke discussies. Het gevolg was een uitgebreid en vooral divers aanbod aan workshops.
Over een paar dagen is het zo ver: de Afrikadag. Heb jij je kaartje al gekocht?
Samen met onze partners wordt het een bomvolle dag met sessie over allerlei onderwerpen. Als FMS organiseren wij zelf ook twee inhoudelijke sessies.
Delen in de Hoorn van Afrika kampen met extreme droogte. De met de dag verergerende crisis krijgt vanwege de oorlog in Oekraïne niet de hoognodige aandacht. Nijpende voedseltekorten worden verergerd door de stijgende graanprijzen. Het ontbreekt de droge gebieden aan aandacht, financiële ondersteuning en een langetermijnvisie met betrekking tot klimaatadaptatie.
In deze gruwelijke oorlogstijd wordt het Westen vaak verweten schuldig te zijn aan de Russische aanval op Oekraïne. Het zou Rusland hebben geprovoceerd door steeds verder op te rukken naar haar grenzen. Ik betwijfel of dit zo is. Ik zou veeleer argumenteren dat het tegenovergestelde het geval is. Door (interne) zwakte en gebrek aan internationale “ambitie” heeft het Westen Rusland de gelegenheid gegeven om binnen te vallen.
Afgelopen december sprak president Macron over het opzetten van een ‘eerlijk systeem van vrede en welvaart’ tijdens de aankomende EU-Afrika top in Brussel van 17 en 18 februari. Nu Frankrijk het voorzitterschap van de EU bezit en Macron dus de gastheer zal zijn van deze zesde top, kan hij van deze ambitie echt werk gaan maken. Volgens de Afrikaanse Unie (AU) is dit een belangrijk moment voor het vestigen van een langdurige samenwerking die meer voorstelt dan slechts een donor-en-ontvanger relatie.
''Voor ons is Afrika een gelijkwaardige partner in termen van inspanningen, ambities en dromen om ongelijkheid te bestrijden, dus onze acties moeten deze realiteit weerspiegelen’’, aldus de Socialist & Democrats Group (S&D Group). In het teken van dit gedachtegoed is afgelopen week, verdeeld over drie dagen, de Africaweek georganiseerd. Aan de hand van meerdere panels die online te volgen waren zijn diverse belangrijke onderwerpen besproken. Zo is er gesproken over de toekomst van de Afrikaanse infrastructuur, de empowerment van vrouwen, het betrekken van de jeugd in de democratieën, de klimaatcrisis in zowel de EU als Afrika en, bovenal, de EU-Afrika samenwerking. Deze laatste drie werden ook door FMS gevolgd.