Nieuws Dialogue

Nieuws over onze publieksactiviteiten

Mo Ibrahim Foundation maakt index over goed bestuur in Afrika bekend

De Mo Ibrahim Foundation heeft vandaag de ‘Ibrahim Index of African Governance’ (IIAG) van 2014 bekend gemaakt. Met deze index wordt de kwaliteit van het bestuur in Afrikaanse landen beoordeeld. Mo Ibrahim, de oprichter en voorzitter van de Mo Ibrahim Foundation, is op 1 november een van de hoofdgasten van de Afrikadag die door de FMS wordt georganiseerd.

Filmvertoning en debat “Age of Delirium,” een sfeerimpressie

Afgelopen zondag 21 september organiseerden wij in samenwerking met Blinibioscoop een filmvertoning en debat in Rotterdam naar aanleiding van David Satter’s documentaire “Age of Delirium” die het leven van “gewone” mensen portretteert onder het juk van de Sovjet-Unie. De documentaire ging in op het uiteenvallen van het eens zo machtige communistische imperium en de nasleep daarvan. Het werd pijnlijk duidelijk dat mensen allerlei verschillende herinneringen over hebben gehouden aan de Sovjet-tijd en dat er, bijna 25 jaar na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, nog steeds geen één waarheid is.

Movie night: "Age of Delirium", the collapse of the Soviet Union

On 21 September Blinibioscoop and Foundation Max van der Stoel are organising a screening of documentary film "Age of Delirium," which focusses on the fall of the Soviet Union, followed by a panel discussion. The film screening will begin at 15:00, the panel at 17:00, to be followed by the Bliniscoop traditional pancakes. Entrance fee is 5 Euros, and includes pancakes. The working language will be English.

Afrika een goudmijn?

Hoe denken Afrikanen in Nederland over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking in Afrika? En hoe zou volgens hen de grondstoffenpolitiek uit moeten zien? Wat zouden zij anders doen als zij het voor het zeggen hadden? En U?

De bijeenkomst is de derde van een serie debatten over hoe de diaspora denkt over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Afrikaanse Nederlanders met een uitgesproken mening gaan met elkaar én experts uit de sector in discussie over de thema’s als armoedebestrijding, handel, grondstoffenpolitiek, migratie en corruptie.

Arabische Lente: "Dit komt niet meer tot stilstand"

Precies een maand na het Politiek Café over de Nederlandse bijdrage aan de missie in Mali organiseerde de FMS een bijeenkomst over de revoluties in de Arabische wereld: het Politiek Café “De Arabische Lente: drie jaar later”. Hoe gaat het nu met landen als Egypte, Tunesië Libië en Syrië waar drie jaar geleden de wereld volledig op zijn kop werd gezet? Wat voor paden hebben zij ieder bewandeld? En wat kunnen wij doen om het proces van democratisering te stimuleren? Een verslag van een bijzonder interessante avond.

Pas op voor democratierelativering

Door Arjen Berkvens, directeur Foundation Max van der Stoel

De Amerikaanse invasie in Irak was het” hoogtepunt” van Westerse interventiepolitiek in de afgelopen 25 jaar. De aanwezigheid van massavernietigingswapens was de Amerikaanse rechtvaardiging voor het beginnen van deze oorlog, maar toen die er niet bleken te zijn, werd het brengen van democratie tot hoogste doel verheven. Deze doorzichtige verantwoording achteraf had tot dramatisch gevolg dat alle democratieondersteuning in een kwaad daglicht kwam te staan, zoals we nu zien in Oekraïne. Er zijn echter vele goede manieren om van buitenaf de democratisering van landen te ondersteunen.

Boycot presidentsverkiezingen Mauritanië succes?

Op 21 juni vonden presidentsverkiezingen plaats in Mauritanië. Twee maanden eerder besloot president Mohamed Ould Abdel Aziz hiertoe, ondanks dat hij geen overeenkomst kon sluiten met de oppositie over het hervormen van verkiezingswetten. Volgens sommige oppositieleiders zal de huidige president aan de macht blijven door het ontbreken van deze hervormingen en riepen daarom op tot een boycot. Van de mensen die wel naar de stembus gingen koos bijna 82 procent voor Abdel Aziz.

Verzoeningsdialogen in Mali

In Mali gaan drie groepen uit het noorden in gesprek met de regering om tot verzoening te komen. Onder druk van de VN hebben ze ingestemd om met de regering de dialoog aan te gaan over de toekomst van het land. In ruil daarvoor willen de drie groepen dat de regering gevangenen vrijlaat en betere omstandigheden creëert voor Malinese vluchtelingen die willen terugkeren naar hun land.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl