Nieuws Dialogue

Nieuws over onze publieksactiviteiten

Seksueel geweld DRC: steeds vaker als politiek wapen

Van 10 tot 13 juni vond de top “maak een einde aan seksueel geweld tijdens conflict” plaats in Londen. Deze bijeenkomst - “de grootste ooit over het onderwerp” - maakte veel los bij deelnemers van de 120 landen. Ook de regering van de Democratische Republiek Congo (DRC) nam deel. Op de eerste dag van de top openbaarde Human Rights Watch (HRW) een rapport over het land, waarin zij stellen dat de DRC regering verplichtingen moet aangaan om rechtvaardigheid te bereiken voor de Congolese slachtoffers. Ook Freedom from Torture (FfT) kwam met een rapport, waarin duidelijk werd dat seksueel geweld niet alleen tijdens conflicten plaatsvindt, maar in DRC ook steeds vaker als politiek wapen wordt gebruikt.

Oromo Protesten in Ethiopië

Sinds 25 april protesteren duizenden studenten in Oromia tegen de landroof van de Ethiopische regering. Ondanks dat vreedzame protesten grondwettelijk zijn toegestaan, reageert de regering met harde hand. Tientallen jongeren en andere demonstranten vonden al de dood. Het precieze aantal is onduidelijk omdat er weinig informatie over naar buiten mag komen. En ook al trokken ngo’s als Amnesty International en Human Rights Watch aan de bel, berichtten internationale media maar mondjesmaat over het politiek geweld.

Staking Marikana mijnen in Zuid-Afrika

In de mijnen bij Marikana wordt nu al meer dan vier maanden gestaakt. Het is tot nu toe de langstlopende staking in de Zuid-Afrikaanse geschiedenis. De mijnenvakbond AMCU en de bazen van mijnbedrijven Lonmin, Amplats en Impala zijn deze week in gesprek over de hoogte van de lonen. De stakers eisen een loonsverhoging tot 12.500 Rand. Twee jaar geleden eisten ze hetzelfde, maar toen liepen de demonstraties uit op een bloedbad. De “Marikana Massacre” lijkt voor sommigen nog als de dag van gisteren.

Nieuwe president Malawi: “ik kan het niet alleen”

De presidentsverkiezingen in Malawi vonden oorspronkelijk plaats op 20 mei, maar zijn vanwege een onrustig verloop met twee dagen verlengt. Desalniettemin hield de onrust aan. De Malawi Electoral Commission (MEC) had “geen haast” met het openbaren van de uitslag, en wilde eerst alle klachten en ongeregeldheden onderzoeken. Op 31 mei werd bekend dat de 74 jarige Peter Mutharika als winnaar uit de bus is gekomen.

3 vragen aan…Manon Stravens

In deze rubriek stellen we 3 vragen aan iemand die verbonden is aan de Foundation Max van der Stoel. Deze keer is Manon Stravens aan het woord! Zij sprak een column uit tijdens het Politiek Café “Nederland in Mali”.

Column Manon Stravens van het Politiek Café "Nederland in Mali"

Tijdens het Politiek Café "Nederland in Mali" droeg Manon Stravens een column voor over haar ervaringen in Mali. Ze werkte 4 jaar voor ICCO in Bamako. In die tijd schreef ze column voor onder andere Vice Versa. Deze zijn gebundeld in het boek Bamako Bonjour! Over heethoofden, hulp en humor in crisistijd. Dit is de column die ze 26 mei in Arnhem voordroeg.

Aangrijpen of ingrijpen?

Mali. Haast voor de VN haar goedkeuring hadden gegeven was Opération Serval al van start gegaan in begin 2013. De Franse interventie in Mali, nu ruim een jaar geleden begonnen en nog altijd gaande, kan toch vooral worden opgevat als charmeoffensief om soutien te winnen voor alles wat Frans is de komende decennia op het continent—in de trant van ‘vergeet-niet-dat-wij-degenen-waren-die-jullie-kwamen-helpen-toen-jullie-om-hulp-vroegen’. Een zeer wijs en rationeel besluit van de Fransen, in lijn met historische verantwoordelijkheid en belangen. Bovendien, Afrika is een van de weinige regio’s ter wereld waar het alleen maar beter kan gaan.

Privatisering in Europa: in uw, of andermans belang?

In de EU is er een sterke aandacht voor privatisering van publieke sectoren. Al sinds de jaren 90 zijn nutssectoren zoals energie, post, spoor, telefonie, of drinkwater geprivatiseerd met de gedachte dat concurrentie wel zou zorgen voor beste kwaliteit en efficiëntie voor de laatste prijs. Maar willen bedrijven in de praktijk wel met elkaar concurreren voor de laagste prijs en beste kwaliteit? En in hoeverre werkt agressief management het korte-termijn winst-denken in de hand?

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl