Afgelopen dinsdag, 21 juli, werden er presidentsverkiezingen in Burundi gehouden. Hoewel de officiële uitslag pas op vrijdag 24 juli bekend wordt gemaakt, is het al vrijwel zeker dat president Pierre Nkurunziza herkozen zal worden voor een derde termijn. Oppositiepartijen hebben de verkiezingen geboycot, omdat de grondwet een maximum stelt van twee termijnen voor een president.
Op 14 februari zou Nigeria, de grootste economie van Afrika en ook het Afrikaanse land met de meeste inwoners, eigenlijk naar de stembus gaan. Afgelopen weekend is echter bekend geworden dat de presidentsverkiezingen met zes weken zijn uitgesteld. De verkiezingen zouden vanwege veiligheidsredenen op dit moment niet gehouden kunnen worden.
Op de warmste 1 november ooit gemeten vond de Afrikadag 2014 plaats. Het thema was deze keer “Democratie, Goed bestuur & Mensenrechten” en onze hoofdgasten waren de Sudanese telecom tycoon en filantroop, Mo Ibrahim, voormalig president van Malawi en het eerste vrouwelijke staatshoofd van het land, Joyce Banda, en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen.
Dank aan alle organisaties, sprekers, vrijwilligers, artiesten en kunstenaars die deelnamen! Een sfeerverslag en foto's van een geweldige dag en afterparty volgen. Tot volgend jaar!
De Mo Ibrahim Foundation heeft vandaag de ‘Ibrahim Index of African Governance’ (IIAG) van 2014 bekend gemaakt. Met deze index wordt de kwaliteit van het bestuur in Afrikaanse landen beoordeeld. Mo Ibrahim, de oprichter en voorzitter van de Mo Ibrahim Foundation, is op 1 november een van de hoofdgasten van de Afrikadag die door de FMS wordt georganiseerd.
Hoe denken Afrikanen in Nederland over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking in Afrika? En hoe zou volgens hen de grondstoffenpolitiek uit moeten zien? Wat zouden zij anders doen als zij het voor het zeggen hadden? En U?
De bijeenkomst is de derde van een serie debatten over hoe de diaspora denkt over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. Afrikaanse Nederlanders met een uitgesproken mening gaan met elkaar én experts uit de sector in discussie over de thema’s als armoedebestrijding, handel, grondstoffenpolitiek, migratie en corruptie.
Op 25 juni ging een bom af in een winkelcentrum in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja, waarbij 21 mensen om het leven kwamen en meerdere mensen gewond raakte. Het is de derde dodelijke explosie in twee maanden tijd. Daarnaast zijn 91 kinderen ontvoerd. De minister van inlichtingen Labaran Maku “riep op tot eenheid” onder de bevolking.
Woensdag 18 juni publiceerde Foundation Max van der Stoel een artikel over de situatie in Mali. Naar aanleiding van dit artikel schreef Nicolaas Vrijboer, woonachtig in Bamako, een aanvulling.
Op 21 juni vonden presidentsverkiezingen plaats in Mauritanië. Twee maanden eerder besloot president Mohamed Ould Abdel Aziz hiertoe, ondanks dat hij geen overeenkomst kon sluiten met de oppositie over het hervormen van verkiezingswetten. Volgens sommige oppositieleiders zal de huidige president aan de macht blijven door het ontbreken van deze hervormingen en riepen daarom op tot een boycot. Van de mensen die wel naar de stembus gingen koos bijna 82 procent voor Abdel Aziz.
Van 10 tot 13 juni vond de top “maak een einde aan seksueel geweld tijdens conflict” plaats in Londen. Deze bijeenkomst - “de grootste ooit over het onderwerp” - maakte veel los bij deelnemers van de 120 landen. Ook de regering van de Democratische Republiek Congo (DRC) nam deel. Op de eerste dag van de top openbaarde Human Rights Watch (HRW) een rapport over het land, waarin zij stellen dat de DRC regering verplichtingen moet aangaan om rechtvaardigheid te bereiken voor de Congolese slachtoffers. Ook Freedom from Torture (FfT) kwam met een rapport, waarin duidelijk werd dat seksueel geweld niet alleen tijdens conflicten plaatsvindt, maar in DRC ook steeds vaker als politiek wapen wordt gebruikt.