Nieuws Klimaat

GEANNULEERD: Afrikadag 2020

Met pijn in ons hart zien wij ons ertoe genoodzaakt om de Afrikadag 2020 volledig af te gelasten. De aankondiging van 12 maart om de Afrikadag te verplaatsen van 4 april naar 27 juni blijkt te optimistisch te zijn geweest.

De situatie in Nederland en de rest van de wereld is zo verergerd dat het onmogelijk is om deze nieuwe datum aan te houden. Inmiddels is duidelijk dat alle evenementen in Nederland tot 1 juni worden geannuleerd. Over de mogelijkheden voor grotere evenementen later die maand blijft vooralsnog veel onduidelijkheid bestaan. Door die onduidelijkheid, en met het feit dat het plannen en organiseren van dit event samenkomst van collega’s en partners vereist, zijn wij genoodzaakt de Afrikadag ook op 27 juni te annuleren.

Africa and Climate Justice: an Underreported Story?

Climate change is an issue about people. The African continent alone hosts 1.2 billion of those people most affected by the climate crisis. Yet, voices from the communities most at risk are highly underrepresented, both in the media and climate change research. Countless stories are ready to be told by African entrepreneurs, youth activists, women, farmers, families, and many more.

December Klimaatmaand

Overstromingen in Oost-Afrika, de 25e UN Climate Change Conference (COP25), de presentatie van de European Green Deal in het Europees Parlement en Gretha Thunberg verkozen tot Time Person of the Year. Klimaatverandering was ‘hot’ deze maand. Wij praten je bij over wat er de laatste weken is gebeurd!

De SDG’s en het tegengaan van klimaatverandering, onterecht gescheiden

In de behandeling van de begroting Economische Zaken en Klimaat werd vorige week uitgebreid gesproken over de klimaatmaatregelen van Minister Wiebes. Opvallend is dat tijdens dit debat de in 2015 aangenomen Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN niet zijn genoemd. Deze 17 doelen, met een focus op economische, sociale én ecologische ontwikkelingsthema’s, moeten in 2030 zijn bereikt.

Toch is het buiten beschouwing blijven van de SDG’s binnen de klimaatmaatregelen niet geheel opvallend, want Nederland lijkt de ambities om klimaatverandering tegen te gaan volledig los te zien van de in de SDG-agenda gestelde ontwikkelingsdoelen. Dit is jammer, want het tegengaan van klimaatverandering is een belangrijk onderdeel van deze agenda. Zo is er een doel specifiek gericht op het tegengaan van klimaatverandering (SDG 13) en is het tegengaan van klimaatverandering van belang voor de gehele SDG-agenda. De grote maatschappelijke en economische gevolgen die klimaatverandering met zich meebrengt hebben een remmende werking op al die andere doelen. We moeten dus stoppen met klimaatmaatregelen en SDG’s los van elkaar te zien én te rapporteren.

An European Green Deal for Climate Justice?

Today the European Parliament will organize a hearing for Frans Timmermans to assess his suitability for the position of Executive Vice President responsible for the European Green Deal. This Green Deal aims to set Europe on a path towards becoming the first climate-neutral continent by 2050. It should become Europe’s hallmark and requires collective ambition, political leadership and a just transition for the most affected. As climate change is one of the most pressing issues of our time, Timmermans has a very important task to fulfill.

A race we can win, a race we must win

The message during the UN 2019 Climate Summit in New York this week was clear: climate change is ‘a race we can win, a race we must win’.. During this special summit – António Guterres, UN Secretary General, had called on countries to only attend if they really want to make ambitious climate plans – countries were invited to share what measures they are taking to reduce CO2 emissions worldwide.

De vergeten tafel: klimaattafel internationaal

Het klimaatvraagstuk is een hot topic en een van de belangrijkste issues van onze tijd. De gevolgen van klimaatverandering zijn overal voelbaar en hebben zeer reële gevolgen voor het leven van de mens. Voor óns, maar met name ook voor mensen in ontwikkelingslanden. Daarom moet er bij het zoeken naar een oplossing niet alleen gekeken worden naar de maatregelen in Nederland zelf, maar moet er ook een koppeling gemaakt worden met het Nederlandse buitenlandbeleid. Een eerste stap hiertoe gebeurde vrijdagavond 20 september tijdens het event ‘Klimaattafel Internationaal’ georganiseerd door Vice Versa in samenwerking met FMO, Solidaridad en de FGG alliantie.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl