Nieuws Klimaat

Een muur van schulden

Sinds 2009 ondersteunt de EU ontwikkelingslanden in hun strijd tegen klimaatverandering aan de hand van klimaatfinanciering. Elf jaar later maakt ACT Alliance EU de balans op in een kritisch rapport. Aan de hand van zeven uiteenlopende thema’s, laat het rapport zien dat de EU nog erg tekortkomt in de klimaatsteun aan ontwikkelingslanden. In dit artikel wil ik me richten op één van deze thema’s, een kwestie die al jaren speelt en nu opnieuw de gemoederen bezighoudt: de opstapelende schuldenlast van ontwikkelingslanden.

In gesprek met experts over Climate Justice

Vorige week, maandag 29 juni, organiseerden we samen met onze Europese partner FEPS een expert meeting over ons nieuwe gezamenlijke onderzoek Climate Justice: African perspectives. Met een groep van zo’n 20 experts uit binnen- en buitenland bespraken we de prioriteiten als het gaat om eerlijk klimaatbeleid met betrekking tot Afrikaanse landen. Het was een hele nuttige en leerzame middag met zeer bruikbare input voor de rest van het onderzoek. Ook via deze weg willen we nogmaals alle deelnemers bedanken voor hun bijdragen!

Stagiair ‘Research & Advocacy’: Anique!

Mijn naam is Anique en ik loop sinds februari stage bij de FMS waar ik de functie van ‘research & advocacy’ vervul. Ik heb de bachelor Algemene Sociale Wetenschappen afgerond en ben onlangs afgestudeerd als MSc. in Political Science: Nationalism, Ethnic Conflict and Development. Naast mijn studies stopte ik veel uur in vrijwilligerswerk, o.a. bij Edukans. Mijn interesse in ontwikkelingswerk, politiek en beleid leek ik heel goed te kunnen vervullen in een stage bij de FMS en daarom heb ik gesolliciteerd.

GEANNULEERD: Afrikadag 2020

Met pijn in ons hart zien wij ons ertoe genoodzaakt om de Afrikadag 2020 volledig af te gelasten. De aankondiging van 12 maart om de Afrikadag te verplaatsen van 4 april naar 27 juni blijkt te optimistisch te zijn geweest.

De situatie in Nederland en de rest van de wereld is zo verergerd dat het onmogelijk is om deze nieuwe datum aan te houden. Inmiddels is duidelijk dat alle evenementen in Nederland tot 1 juni worden geannuleerd. Over de mogelijkheden voor grotere evenementen later die maand blijft vooralsnog veel onduidelijkheid bestaan. Door die onduidelijkheid, en met het feit dat het plannen en organiseren van dit event samenkomst van collega’s en partners vereist, zijn wij genoodzaakt de Afrikadag ook op 27 juni te annuleren.

Africa and Climate Justice: an Underreported Story?

Climate change is an issue about people. The African continent alone hosts 1.2 billion of those people most affected by the climate crisis. Yet, voices from the communities most at risk are highly underrepresented, both in the media and climate change research. Countless stories are ready to be told by African entrepreneurs, youth activists, women, farmers, families, and many more.

December Klimaatmaand

Overstromingen in Oost-Afrika, de 25e UN Climate Change Conference (COP25), de presentatie van de European Green Deal in het Europees Parlement en Gretha Thunberg verkozen tot Time Person of the Year. Klimaatverandering was ‘hot’ deze maand. Wij praten je bij over wat er de laatste weken is gebeurd!

De SDG’s en het tegengaan van klimaatverandering, onterecht gescheiden

In de behandeling van de begroting Economische Zaken en Klimaat werd vorige week uitgebreid gesproken over de klimaatmaatregelen van Minister Wiebes. Opvallend is dat tijdens dit debat de in 2015 aangenomen Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN niet zijn genoemd. Deze 17 doelen, met een focus op economische, sociale én ecologische ontwikkelingsthema’s, moeten in 2030 zijn bereikt.

Toch is het buiten beschouwing blijven van de SDG’s binnen de klimaatmaatregelen niet geheel opvallend, want Nederland lijkt de ambities om klimaatverandering tegen te gaan volledig los te zien van de in de SDG-agenda gestelde ontwikkelingsdoelen. Dit is jammer, want het tegengaan van klimaatverandering is een belangrijk onderdeel van deze agenda. Zo is er een doel specifiek gericht op het tegengaan van klimaatverandering (SDG 13) en is het tegengaan van klimaatverandering van belang voor de gehele SDG-agenda. De grote maatschappelijke en economische gevolgen die klimaatverandering met zich meebrengt hebben een remmende werking op al die andere doelen. We moeten dus stoppen met klimaatmaatregelen en SDG’s los van elkaar te zien én te rapporteren.

Sorteer op:

Op de hoogte blijven van ons nieuws?

Meeschrijven voor de FMS? Stuur je inzending (maximaal 400 woorden) naar info@foundationmaxvanderstoel.nl