Armenië

De politieke situatie in Armenië is sterk veranderd sinds de ‘Fluwelen Revolutie’ plaatsvond in 2018. The protesten tijdens de revolutie begonnen als een reactie tegen Serzh Sargsyan die voor de derde keer op rij was benoemd in een rol die hem de machtigste man in het parlement maakte (eerst was hij president, toen premier). Deze protesten breidden zich later uit tot protesten tegen de greep van de Republikeinse Partij op de regering. In mei 2018 trad Sargsyan af en werd oppositieleider Nikol Pasjinian gekozen tot premier. In 2018 organiseerde hij vervroegde parlementsverkiezingen, die zijn partij (My Step alliantie) met een overweldigende meerderheid won. De Republikeinse Partij won geen enkele zetel.

De nieuwe regering startte een agressieve campagne om corruptie onder hoge functionarissen aan te pakken. Deze campagne was zeer effectief, al dan niet erg onsystematisch. Hoewel Pasjinian en zijn partij weinig ervaring in de politieke wereld hadden, genoten zij grote steun in binnen- en buitenland. Zowel de EU als de VS beloofde steun te bieden aan de regering die het land in een meer democratische en transparante richting aan het sturen was. 

armenia nikal pashinyan

Mother Armenia monument in Jerevan                   premier Pasjinian (credits: Raimond Spekking)

In 2020 stelde premier Pasjinian dat hij en zijn regering goed op weg waren in hun strijd tegen het oude corrupte regime, maar dat het hooggerechtshof ook aan verandering toe was aangezien de rechters die daarin dienen voor de revolutie gekozen waren. De premier riep daarom op om een constitutioneel referendum te houden om veranderingen aan te brengen aan artikel 213, met als resultaat het ontslag van zeven van de negen rechters. Het dilemma hier is dat zowel de rechters ontslaan als de rechters niet ontslaan de democratie schaadt. De zeven rechters mogen namelijk niet ontslagen worden tot zij 70 jaar zijn, maar tegelijkertijd benadeelt het duidelijk het democratische proces als zij corrupt zijn. Het referendum stond gepland op 5 april, maar door de COVID-19 crisis is deze voor onbepaalde tijd uitgesteld.    
Meer weten over de politiek in Armenië? Ga dan naar het European Forum for Democracy and Solidarity

Samenwerking FMS en F21CL

Sinds 2013 werken we samen met het Forum for 21st Century Leaders door middel van het organiseren van capaciteitsopbouwtrainingen. Tijdens deze trainingen gaan we vooral in op het voeren van politieke campagnes, zowel in de vorm van evenementen als ook online. Acvtivisten van het Forum zijn al een groot aantal jaren aanwezig bij de jaarlijkse Summer Academy die wij in Oekraïne organiseren.

feps armenia leadership academy 1

Leadership Academy

Naast de bilaterale projecten met F21CL organiseert de FMS ook elk jaar in samenwerking met de VVD en het CDA de zogenaamde Leadership Academy. Voor deze meer-partijentraining worden dus niet alleen sociaaldemocraten uitgenodigd, maar ook liberalen en conservatieven. Tijdens de training gaan deze jonge politici met elkaar in gesprek over de maatschappelijke uitdagingen in Armenië. Naast discussie en uitwisseling, focust de training ook op soft skills. Zo leren de deelnemers te onderhandelen en te debatteren en reflecteren ze op hun eigen sterke en zwakke punten. De Leadership Academy is één van de weinige projecten in Armenië die leden van alle belangrijke politieke partijen samenbrengt.

Wil je het Forum en ons steunen? Kijk dan hier

Belangrijke feitjes

Hoofdstad: Jerevan
President: Armen Sarkisian
Premier: Nikol Pasjinian 
Inwonersaantal: 2,963,243 miljoen
Oppervlakte: 29.743 vierkante km
Talen: Armeens
Religie: Christendom
Valuta: Dram
Fun fact: Hrachik Kostandyan houdt het wereldrecord voor het doen van de meeste push ups met twee vingers in een minuut (57).


  

Forum for the 21st Century Leaders (F21CL)

Het Forum for the 21st Century Leaders is een onafhankelijke ngo. Zij maakt zich hard voor meer kansen voor  de jeugd, een actieve participatie van jongeren in de politiek en actief burgerschap in het algemeen in Armenië en de Kaukasus regio. De activiteiten van het Forum zijn erop gericht om jonge mensen, die de ambitie hebben om opiniemaker, volksvertegenwoordiger of bestuurder te worden, de vaardigheden te bieden om dit te bereiken. Daarbij gaat zij in op onderwerpen als goed leiderschap, democratie, ethiek en moderne communicatie. De belangrijkste waarden van het Forum zijn gelijkheid, exclusiviteit en anti-discriminatie. Het Forum heeft goede contacten met de activistenbewegingen in Armenië. Veel van de F21CL activisten waren actief betrokken bij de Fluwelen Revolutie, en hebben nauwe contacten met de huidige hooggeplaatste staatsfunctionarissen.

In 2016 is het Forum begonnen met een nieuw initiatief genaamd ‘The Progressives’. De Progressives zijn van mening dat vrijheid, democratie en gelijkheid centraal moeten staan in politieke processen en besluitvorming. Ze bedenken, eisen en pleiten voor nieuwe vormen van politieke organisatie om Armenië radicaal te transformeren.