Belarus (Wit-Rusland)

In Belarus verandert er niet veel: het is nog altijd een dictatuur. De interne politieke situatie is tot op heden ongewijzigd: de ruimte voor oppositie en andere critici is minimaal, zo niet non-existent. De omgeving van Belarus is, daarentegen, wel enigszins aan het veranderen. Sinds het conflict tussen bondgenoot Rusland en buurland Oekraïne heerst er een angst in Belarus van soortgelijke ontwikkelingen in eigen land. Deze angst wordt versterkt door de grote druk vanuit het Kremlin gedurende 2019 om werk te maken van een grotendeels ‘slapend’ akkoord van de Uniestaat, uit 1996. Op papier zouden de twee landen min-of-meer zijn gefuseerd, maar in de werkelijkheid is dit grotendeels beperkt gebleven tot een grensvrije zone en hoge mate van militaire en economische samenwerking. Maar President Poetin lijkt dit te willen veranderen, tegen de zin in van Loekasjenko. Er is, misschien daardoor, enige toenadering zichtbaar tussen Loekasjenko en de EU.

belarus lukashenko

Minsk & President Loekasjenko (Wikimedia, Serge Serebro)

De aankomende presidentsverkiezing in Belarus laten zien dat ‘de laatste dictator van Europa’ zich niet zomaar buitenspel laat zetten. Tot dusver zijn er meer dan 300 mensen, onder meer één van zijn meest veelbelovende tegenstanders, Viktor Babariko, gearresteerd in protesten tegen de opsluiting en uitsluiting van oppositiekandidaten. Naast de barre economische omstandigheden lijkt het zwalkende coronabeleid van Loekasjenko een van de laatste druppels te zijn geweest. Ondanks dat Loekasjenko veel oppositiekandidaten buitenspel heeft weten te houden is het Svetlana Tsikhanouskaya wel gelukt om zich te registeren. Zij is nu het boegbeeld in de strijd tegen de autoritaire president. Duizenden Belarussen heeft ze al weten te mobiliseren. De vraag is nu of de aanhoudende protesten en Tsikhanouskaya verandering teweeg zullen brengen tijdens de presidentsverkiezingen van 9 augustus, die waarschijnlijk niet democratisch zullen verlopen.

 parliamentary elections in belarus 2016 29 sviatlana cichanowskaja

Stemlokaal parlementsverkiezingen 2016 (Wikimedia, Bladyniec) & oppositiekandidaat Tsikhanouskaya (Wikimedia, Serge Serebro)

Belangrijke feitjes

Hoofdstad: Minsk
President: Aleksandr Loekasjenko
Premier: Roman Golovchenko
Inwonersaantal: 9,466,856
Oppervlakte: 207.595 vierkante km
Talen: Wit-Russisch, Russisch
Religie: Oosters-Orhodox, geen gezindte, Rooms-Katholiek  
Valuta: Wit-Russische Roebel
Fun fact: Belarus heeft een nationaal alfabetiseringspercentage van 99,6% en is daarmee een van de meest geletterde landen ter wereld.