Bosnië en Herzegovina

In 1995 werd met het verdrag van Dayton de Bosnische Oorlog beëindigd. Sindsdien is het land verdeeld in twee entiteiten, de Federatie van Bosnië en Herzegovina (Fed BiH) en de Servische Republiek (RS). Beide entiteiten nemen ongeveer de helft van het land in. Bosnië en Herzegovina heeft als land drie presidenten tegelijk, een voor elke etniciteit in het land, een Kroaat, een Bosniak en een Serviër. De drie wisselen gedurende hun 4-jaar durende termijn af. Tijdens presidentsverkiezingen mogen de inwoners van Fed BiH stemmen op een Kroaat of een Bosniak en de inwoners van RS op een Serviër. Naast een centrale overheid hebben RS en Fed BiH beiden ook een eigen parlement en een eigen minister president.

In 2016 heeft Bosnië en Herzegovina zich aangemeld om lid te worden van de EU, wat in internationale ogen een grote stap in de goede richting leek voor het land. Sindsdien is dit proces echter bijna helemaal gestopt, vanwege grote verdeeldheid in het land. Bosnië en Herzegovina loopt, vergeleken met de andere Balkan landen, achter op in integratie process met de EU. Nationalistische partijen domineren het politieke speelveld in het land en zetten zich tegen elkaar af om verdeeldheid te zaaien en hun macht te behouden. Na de vorige landelijke verkiezingen in oktober 2018 resulteerde dit in een 14 maanden durende deadlock en kon er geen regering worden gevormd. In december 2019 werd Zoran Tegeltija aangesteld als premier.

bosnia flag bosnia

In RS is de Alliantie van Onafhankelijke Sociaal-Democraten (SNSD), waarvan Milorad Dodik de leider is. In 2018 is Dodik de Servische landelijke president geworden. Dodik is al een aantal jaar kritisch op het bestaan van Bosnië en Herzegovina als geheel en heeft zelfs gedreigd om RS af te scheiden van Bosnië en Herzegovina. RS is pro-Russisch en is bijvoorbeeld tegen NAVO-lidmaatschap. In Fed BiH is de Bosnische Partij voor Democratische Actie (SDA) de grootste.

De hoge vertegenwoordiger voor Bosnië en Herzegovina, Valentin Inzko, werkt samen met de autoriteiten om het verdrag van Dayton volledig in te voeren. Dit is nog niet geluk door de verdeeldheid van de politieke partijen in het land. De nationalistische partijen voelen er weinig voor om de status quo te veranderen, waardoor het erg lastig is om nieuwe stappen te zetten.

Op 15 november 2020 zullen de lokale verkiezingen plaatsvinden in Bosnië en Herzegovina.

Samenwerking FMS en FLI

In 2019 beperkte de samenwerking zich tot de FEPS Deepening Democracy en Reclaiming Democracy projecten. We hebben in het kader van deze project in 2018 training gegeven aan FLI. Verder hebben we in 2019 de benodigde informatie opgehaald voor de publicaties van de desbetreffende projecten. In 2020 zal er wederom een training plaatsvinden in het kader van de Reclaiming Democracy project. Onze Zweedse en Britse partners werken ook met FLI.

bosnia 1 bosnia 2

Belangrijke feitjes

Hoofdstad: Sarajevo
Drie-presidentschap: Šefik Džaferović, Željko Komšić, Milorad Dodik
Premier: Zoran Tegeltija
Inwonersaantal: 3.502.550
Oppervlakte: 51.209 vierkante km 
Talen: Geen officiële taal. De facto (per etnische groep): BosnischKroatischServisch
Religie: Islam, Orthodox-Christendom, Katholiek
Valuta: Bosnische convertibele Mark (BAM)
Fun fact: Vanwege de lichte hartvorm van het land wordt het land ook wel het 'hartvormige land' genoemd.

Forum of Left Initiative (FLI)

 Het Forum of Left Initiative (FLI) is opgericht in 2008. Sindsdien is het uitgegroeid tot een professionele en goed functionerende stichting gelieerd aan de grootste multi-etnische partij van het land: de Sociaal Democratische Partij (SDP). De stichting werk vooral met politieke activisten, civil society organisaties en vakbonden. Zij hebben samen met het FLI als doel om de sociaaldemocratische waarden over te brengen in Bosnië en Herzegovina, door middel van politieke trainingen gericht op politieke communicatie en onderhandelen, beleidsontwikkeling en implementatie en door internationale en regionale samenwerking.

Regionaal gezien loopt de SDP voorop op het gebied van interne partijdemocratie. Het is een zeer progressieve partij die goede banden heeft met zusterpartijen in de regio en de EU. De SDP is een oppositiepartij en heeft bij de laatste parlementsverkiezingen ongeveer 15% van de stemmen gehaald.