Georgië

Georgië wordt gezien als een van meest democratische landen van de Kaukasus, en heeft een actieve oppositie. De grootste partij Georgian Dream heeft een coalitie met Democratic Georgia, samen hebben zij een meerderheid in het Georgische parlement. In 2018 is de huidige president gekozen, Salome Zourabichvili. Zij is als onafhankelijke kandidaat gekozen, maar werd wel gesteund door Georgian Dream. De president heeft niet veel macht in Georgië, al sinds 2013 is de macht van de president ingeperkt en zijn veel verantwoordelijkheden overgedragen aan de premier. De premier is sinds september 2019 Giorgi Bakharia. Bakharia is niet geheel onomstreden. Hij was eerder Minister van Binnenlandse Zaken en trad hard op tegen protesten in 2019. Hierdoor boycotten een aantal oppositie partijen de stemming om hem te benoemen, maar omdat de Georgian Dream-coalitie een meerderheid had, is hij toch benoemd als premier.  

salome zourabichvili georgia

President Salome Zourabichvili (Credits: Communications Division of the Administration of the President of Georgia) & hoofdstad Tblisi

Ook al wordt Georgië gezien als democratisch, het kiessysteem kent wel zwakke punten. Zo heeft het land een gemengd kiessysteem, waarin een deel van het parlement wordt verkozen door partijlijsten en een deel door eenmansdistricten. Deze eenmansdistricten worden gezien als kwetsbaar voor manipulaties door kandidaten met veel geld. Georgian Dream had in de zomer van 2019 beloofd dit te veranderen na protesten, maar in het najaar werd een amendement om de eenmansdistricten af te schaffen afgewezen. Dit resulteerde in meer spanningen, ook binnen de partij, en protesten. Uiteindelijk is met behulp van internationale bemiddeling van de VS en de EU na vier maanden een akkoord gekomen. In maart 2020 is de regering ermee akkoord gegaan dat het aantal eenmansdistricten van 73 naar 30 gaat. Hierdoor zullen er in plaats van 77, 120 parlementsleden gekozen worden door partijlijsten.

Georgië heeft als doel lid te worden van de NAVO en de EU, en werkt daar hard aan. Sinds de Rozen Revolutie in 2003 zijn er prowesterse partijen aan de macht. Rusland is niet enthousiast over de ambities van Georgië, waardoor de spanning in 2008 uitmondden tot een korte oorlog tussen de twee landen.

Het conflict met Rusland ging met name over de regio Zuid-Ossetië, een regio die al langer onafhankelijk wil worden. De oorlog in 2008 startte nadat er een Russisch spionage vliegtuig was neergeschoten boven Georgisch grondgebied. Rusland reageerde snel en stuurde troepen naar Zuid-Ossetië. Uiteindelijk hebben Georgië en Rusland een staakt-het-vuren getekend, maar spanningen zijn er nog steeds.

Meer weten over de politiek in Georgië? Ga dan naar het European Forum for Democracy and Solidarity.

Samenwerking FMS en Women for Justice

In Georgië werken we samen met de vrouwenbeweging Women for Justice. Elk jaar organiseren we één trainingsweekend met hen. Tijdens deze trainingen gaan de (vrouwelijke) deelnemers met elkaar in debat over gender-issues en worden zij door FMS-trainers getraind in campagnevoeren. Door het ontwikkelen van politieke vaardigheden voelen deze vrouwen zicht gesterkt om zelf de politiek in te gaan en weten zij hoe ze andere vrouwen ook bij politiek kunnen betrekken.

dsc 2363 dsc 2381

 Women for Justice stuurt ook elk jaar afgevaardigden naar de Summer Academy in Oekraïne. Tijdens deze zomerschool worden jongeren uit Oost-Europa en de Kaukasus getraind en creëren zij samen een regionaal netwerk.

dsc 2641 dsc 2452

Wil je Women for Justice en ons steunen? Kijk dan hier

Belangrijke feitjes

Hoofdstad: Tbilisi
President: Salome Zurabishvili
Premier: Giorgi Gakharia
Inwonersaantal: 3,716,858
Oppervlakte: 69,700 vierkante kilometer 
Taal: Georgisch 
Religie: Christelijk Orthodox & Georgisch 
Valuta: Lari 
Fun fact: Georgië is één van de oudste wijn producerende regio's in de wereld. 

Women for Justice

We werken in Georgië samen met Women for Justice, een vrouwenorganisatie die gelieerd is aan de Sociaaldemocraten voor de Ontwikkeling van Georgië (SDD). Women for Justice is een kleine en jonge organisatie die zich wil richten op het vergroten van de participatie van vrouwen in de politiek en in de maatschappij. De organisatie heeft een aantal ombudskantoren (women’s houses) opgericht, die proberen lokale vrouwen te helpen met alledaagse problemen. Daarnaast zamelt de organisatie eten in en organiseert zij benefietactiviteiten voor jonge leden die graag hun opleiding af willen maken.  

In 2016 zat de SSD in de toenmalige regeringscoalitie en had één zetel. Sindsdien hebben ze op lokaal niveau enorm veel terrein geboekt. De gemeenteraadsverkiezingen zijn dan ook van cruciaal belang voor de organisatie.  

women_for_justice.jpg

Een kijkje nemen op hun Facebook? Kijk dan hier