Libanon

Toen in oktober 2019 de Libanese regering bekendmaakte nieuwe belastingen te gaan heffen, was dat de druppel die de emmer deed overlopen voor het Libanese volk. Tienduizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen de verslechtering van hun situatie. Ze eisten het aftreden van de politieke top, een eind aan corruptie, meer transparantie en een naleving van hun sociaaleconomische rechten. Ook willen velen af van het huidige politieke systeem dat gebaseerd is op de etnische en religieuze verhoudingen in het land. De Libanezen werden nog standvastiger toen op 4 augustus 2020 een grote explosie plaatsvond in hoofdstad Beiroet, als gevolg van mismanagement door ambtenaren. Door de explosie vielen ongeveer 200 doden en ruim 6500 gewonden en werden 300 duizend mensen dakloos. Minister-president Hassan Diab diende vervolgens zijn ontslag in en Mustafa Adib werd verkozen als zijn plaatsvervanger door president Michel Aoun. Echter is het hem niet gelukt om een nieuwe (technocratische) regering te vormen en heeft hij recentelijk zijn opdracht teruggegeven.

Libanon heeft een uniek en ingewikkeld politiek stelsel dat haar basis vindt in de grondwet van 1926 toen het land nog een Frans mandaat was. In de grondwet staat dat de politieke macht verdeeld moet worden over de verschillende etnisch-religieuze groepen. De machtsverdeling is door de jaren heen een aantal keer veranderd, maar de essentie bleef altijd hetzelfde. Anno 2020 betekent dit dat de president van Libanon altijd een maronitische christen moet zijn, de minister-president een soennitische moslim en de voorzitter van het parlement een sjiitische moslim. Ook voor de zetels in het parlement geldt dat op voorhand is bepaald hoeveel parlementariërs van elke etnisch-religieuze groep gekozen kunnen worden. Dit zijn 11 groepen, waarvan één de overige minderheden van Libanon vertegenwoordigt. Wat het stelsel zo complex maakt is dat het land is opgedeeld in 15 verschillende kiesdistricten en het vaststaat dat de inwoners alleen op verkiesbare vertegenwoordigers kunnen stemmen van bepaalde etnisch-religieuze groepen. Dit betekent bijvoorbeeld dat in het kiesdistrict Jbeil-Kesrouan men alleen één sjiitische zetel en acht maronitische zetels kan vullen. Omdat de meerderheid van de bevolking van Jbeil-Kesrouan maronitisch is, zullen de verkiesbare sjiitische vertegenwoordigers meer rekening moeten houden met de maronieten dan met de sjiieten om verkozen te worden.

lebanon michel aoun

Downtown Beiroet & President Michel Aoun (credits: Lebanese Presidency) 

De huidige regerende partijen in Libanon zijn de sjiitische Amal en Hezbollah en de christelijke Free Patroitic Movement (FPM). Samen met een aantal kleinere partijen en independents hebben zij 69 zetels. In de oppositie zitten de soennitische Future Movement (FM) alliantie met 20 zetels, de christelijke Lebanese Forces alliantie die goed is voor 15 zetels en overige partijen die samen ook 15 zetels hebben. De Progressive Socialist Party heeft 9 zetels.

Meer weten over de politiek in Libanon? Ga dan naar het European Forum for Democracy and Solidarity.

Samenwerking FMS en PYO

In Libanon werken we samen met de Progressive Youth Organization (PYO), de jongerenbeweging van de Progressive Socialist Party (PSP). Deze samenwerking is pas sinds een aantal jaren: de eerste bilaterale training was in 2017. Sindsdien werken we met de PYO samen aan de capaciteitsopbouw van de organisatie. Ook is de PYO onderdeel van het FEPS-FMS project ‘Future of Social Democracy in Europe and its Neighbourhood’.Deze trainingen gaan vooral over de verbinding tussen politieke partijen en maatschappelijke organisaties.

foto 3 group photo

Tot slot stuurt de PYO elk jaar afgevaardigden naar onze regionale trainingsactiviteiten in de MENA-regio. Tijdens deze regionale academies worden deelnemers uit verschillende landen samen getraind in politieke communicatie, leiderschap, beleidsontwikkeling en interne partijdemocratie. Ook wisselen de deelnemers ervaringen uit en creëren we een netwerk van sociaaldemocratische activisten.

Wil je de PYO en ons steunen? Kijk dan hier

Belangrijke feitjes

Hoofdstad: Beiroet
President: 
Michel Aoun
Premier
: ? 
Inwonersaantal: 5.469.612
Oppervlakte: 10,452 vierkante kilometer
Talen: Arabisch
Religie: Islam, Christendom, Druzen
Valuta: Libanees pond 
Fun fact: De naam Libanon is de oudste landennaam in de wereld en is al 4000 jaar onveranderd. 

Progressive Youth Organization - PYO

De Progressive Youth Organization (PYO) is de jongerenbeweging van de Progressive Socialist Party (PSP). De PSP is officieel seculier, maar steunt sterk op haar Druze achterban. Ook al bestaat een groeiend deel van haar leden uit Soennieten en Christenen. De meeste leden van de PYO zijn universiteitsstudenten en spreken goed Engels. Alhoewel de PYO een jongerenorganisatie is, werken zij erg professioneel. De organisatie heeft veel ervaring met canvassen en een groot deel van de campagneacties op zich genomen bij de laatste parlementsverkiezingen. De belangrijkste thema’s voor de PYO zijn jeugdwerkloosheid, gendergelijkheid en het tegengaan van sektarisme.

pyo

Een kijkje nemen op hun Facebook? Klik dan hier!