Marokko

Hoewel de politieke situatie in Marokko over het algemeen redelijk stabiel is, hebben zich er in de afgelopen jaren een aantal gebeurtenissen voorgedaan die geleid hebben tot toenemende instabiliteit. In 2017 zag het land toenemende sociale spanningen in de vorm van hoge werkloosheid onder jongeren, inkomensongelijkheid, beperkte toegang tot gezondheidszorg en corruptie, voornamelijk in het Rif gebied. De overheid reageerde op deze spanningen door sociale programma’s en investeringsprojecten op te zetten. Hoewel dit geholpen heeft de spanningen te verminderen, lijkt het er niet op dat er meer fundamentele hervormingen doorgevoerd zullen worden. Tijdens de crackdown door autoriteiten zijn er veel politieke activisten achter de tralies verdwenen. Zo ook het leiderschap van de Hirak Rif. Nasser Zefzafi en andere protestleiders zijn in 2018 in een oneerlijk proces tot 20 jaar gevangeniststraf veroordeeld. PvdA Europarlementariër Kati Pari zet zich al jaren in voor de rechten van de bevolking in de Rif en de vele politieke gevangenen. 

In 2019 werd de regeringscoalitie van premier El Ohtmani gekenmerkt door instabiliteit. De koning besloot in juni van dat jaar dat het kabinet toe was aan herschikking om ‘vers bloed’ toe te voegen aan het beleidsproces in de aanloop van de verkiezingen in 2021. Dit had als gevolg dat de Parti du Progrès et du Socialisme (PPS) besloot zich terug te trekken uit de regering. Dit zorgde voor een machtsvacuüm waardoor andere partijen hun kans grepen meer invloed te verkrijgen wat ten nadele was voor de grootste partij, namelijk de gematigde Islamitische Parti de la justice et du développment (PJD).

parlement rabat saad dine el otmani cropped

Parlementsgebouw in Rabat (credit: Wikimedia) en premier El Othmani (credit: Wikimedia)

Hoewel koning Mohammed VI politieke en economische hervorming ten goede van het land heeft doorgevoerd, staan de mensenrechten in Marokko onder druk. In 2019 zijn de leiders van de Hirak Rif, een protestbeweging uit het noordelijke Rif gebied, in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf op basis van verklaringen die voor een groot deel zijn verkregen door marteling.

Ook de vrijheid van meningsuiting staat onder druk in Marokko. Er staat een gevangenisstraf op het ‘schade toebrengen’ aan de islam, de monarchie en de territoriale integriteit van Marokko, waardoor er weinig ruimte is om kritiek op de regering te hebben. Ook wat betreft vrouwenrechten is er nog veel te verbeteren in het land. Recent werd een journaliste veroordeeld tot een gevangenisstraf voor het plegen van een illegale abortus en seks buiten het huwelijk. De zaak zorgde voor verschillende vrouwenprotesten waar aan onze zusterpartij, de Parti Socialiste Unifié (PSU), als een van de weinige partijen aan meedeed. De journaliste werd uiteindelijk vrijgelaten door gratie van de koning.

Westelijke Sahara

De Westelijke Sahara is een voormalige Spaanse kolonie ten zuiden van Marokko. Marokko bezet de Westelijke Sahara sinds het vertrek van het koloniale bestuur in 1975. Het Polisario Front, een onafhankelijkheidsbeweging, streeft naar het creëren van een eigen staat voor de oorspronkelijke bevolking van het gebied, de Sahrawi. De Verenigde Naties beschouwen de Westelijke Sahara als een Non-Self-Governing Territory. In de Westelijke Sahara vinden mensenrechtenschendingen plaats, zo verbieden de autoriteiten bijeenkomsten die de zelfbeschikking ondersteunen en worden tegenstanders van Rabat zonder eerlijk proces tot lange gevangenisstraffen veroordeeld.

Meer weten over de politiek in Marokko? Ga dan naar het European Forum for Democracy and Solidarity.

Samenwerking FMS en PSU

In Marokko werken wij samen met de Unified Socialist Party (PSU). Deze linkse partij is vrij jong en relatief klein en daarom hebben wij de afgelopen jaren vooral ingezet op capaciteitsopbouw door middel van het geven van trainingen over (online) campagnevoeren. Bij deze trainingen waren voornamelijk jongeren aanwezig.

get involved banner

In 2018 zijn we begonnen met het driejarige EU project ‘Get Involved! Women empowerment in Morocco and Benin’, wat we samen met andere Europese stichtingen hebben opgezet. Binnen dit projecten organiseren we trainingen voor vrouwelijke leden en activisten van de FGD/PSU. Met deze trainingen versterken wij de politieke vaardigheden – zoals spreken in het openbaar en debatteren – en krijgen de deelnemers meer zelfvertrouwen om een actievere rol te spelen binnen de partij en zich eventueel verkiesbaar te stellen. Ook hebben we trainingen voor het leiderschap van de FGD/PSU. Zij worden bewust gemaakt van de noodzaak van meer vrouwen in de partij en op belangrijke posities.  

training marokko training marokko 2

Met de trainingen die vallen onder het EU project hebben we in 2019 meer dan 60 (jonge) vrouwelijke leden uit verschillende regio’s getraind. De trainingen focusten vooral op spreken in het openbaar, dominantietechnieken, inspirerend vrouwelijk leiderschap en sociale media. We zien nu al dat deze vrouwen zich actiever mengen in de (partij)politiek en zelfverzekerder optreden. Deze trainingen zorgen er ook voor dat er lokale netwerken ontstaan: de vrouwen steunen elkaar en weten elkaar te vinden bij een hulpvraag. Daarnaast hebben bij de leiderschapstraining de lokale en regionale leiders van de FGD plannen met elkaar gemaakt hoe zij de partij meer divers en open kunnen maken.

Wil je de PSU en ons steunen? Kijk dan hier

Belangrijke feitjes

Hoofdstad: Rabat
Koning: Mohammed VI van Marokko
Premier: Saadeddine El Othmani
Inwonersaantal: 36,910,560 miljoen
Oppervlakte: 446.550 vierkante km
Talen: Arabisch
Religie: Islam
Valuta: Marokkaanse Dirham
Fun fact: In 2012 verbraken Waleed Bellarha en Yassine Bellarha het wereldrecord voor de meeste T-shirts aantrekken binnen 1 minuut, namelijk 31.

PSU - Parti Socialiste Unifié 

De PSU, Parti Socialiste Unifié of Unified Socialist Party, is opgericht in 2005 als een samenvoeging van twee kleine linkse partijorganisaties. Zij heeft haar wortels in verschillende studenten- protestbewegingen uit de jaren ’60 en ’70. Als een van de weinige partijen is de PSU kritisch op de rol van de koning en zijn invloed op de koers van de regering. Daarom is de PSU voorstander van een parlementair systeem met een constitutionele monarchie waarbij de koning alleen een ceremoniële functie heeft. In 2011 boycotte de partij zowel de parlementsverkiezingen en een referendum over een grondwetswijziging. Bij de laatste parlementsverkiezingen in 2016 deed de PSU wel mee samen met twee andere partijen, de Socialist Democratic Vanguard Party (PADS) en de National Ittihadi Congress Party (CNI), als onderdeel van de Federation of the Democratic Left (FGD). De FGD heeft twee zetels in het Marokkaanse parlement. 

De huidige partijleider van de PSU is Nabila Mounib. Ze is de eerste vrouwelijke leider van een Marokkaanse politieke partij en één van de weinige vrouwelijke partijleiders in de MENA-regio. Deze functie bekleed ze sinds 2012. In 2018 werd ze op het vierde congres van de partij herkozen.

psu congres

Een kijkje nemen op hun website? Klik dan hier. Of check de PSU Facebook pagina!