Montenegro

Na bijna 90 jaar een unie te zijn geweest met, onder andere, Servië, is Montenegro sinds 2006 onafhankelijk. De Democratic Party of Socialists of Montenegro (DPS) is al drie decennia de grootste in het land, maar maakt geen deel meer uit van de regering. Na de parlementaire verkiezingen in augustus 2020 zijn het de For the Future of Monetegro (ZBCG), de Peace is Our Nation (MNN) en de United Reform Action (URA) die een coalitie vormen. De SDP, onder leiding van Djukanovic, heeft altijd een prowesterse houding gehad en heeft er voor gezorgd dat Montenegro deel uit ging  maken van de NAVO. Ook is het land sinds 2010 kandidaat-lidstaat voor de Europese Unie (EU). Tot op heden heeft de EU benadrukt dat ze zich zorgen maken over het verkiezingssysteem in Montenegro, alsook hoe de oppositie behandeld wordt, corruptie en de bescherming van minderheden. In 2020 zullen er nieuwe toetredingsconferenties plaatsvinden.

De ZBCG heeft 32.5% van de stemmen behaald en krijgt 27 van de 81 zetels in het Parlement. Dit is een rechtse alliantie van 11 partijen die wordt gedomineerd door pro-Russische en anti-NAVO ideeën. Ook lobbyde ze voor een sterkere band met Servië. De partij wordt gesteund door de Servische Orthodoxe Kerk die haar volgelingen vroeg op de ZBCG te stemmen. Zij waren sterk tegen de DPS, omdat deze in 2019 de Wet van Religieuze Vrijheid in werking stelde. De wet creëerde veel ophef doordat het de registratie van alle religieuze gebouwen in het land verplichtte die voorheen tot het koninkrijk van Montenegro behoorde, voordat het een in 1918 deel uit ging maken van een koninkrijk samen met Servië, Kroatië en Slovenië. Religieuze entiteiten mogen de gebouwen alleen behouden als zij kunnen aantonen dat zij de rechtmatige eigenaren zijn en hoewel het gebruik hiervan als godsdienstige plaatsen niet mee in het geding wordt gebracht, zag de Servische Orthodoxe Kerk dit als een provocatie.

De MNN behaalde 12.5% van de stemmen, wat gelijk staat aan 10 zetels. De MNN is een centrumrechtse groep van vier politieke partijen die zich voornamelijk focuste op pro-Servische stemmers. URA kreeg 5.5% van de stemmers aan hun kant en 4 zetels. Dit is een centrumlinkse fractie van drie partijen en een groep van onafhankelijke intellectuelen. Ook al staan zij ideologisch gezien dichter bij de DPS, hebben ze nadrukkelijke een coalitie met de partij uitgesloten. In de verkiezingscampagne van de URA stelde ze een regering van technocraten voor zodat religie, etniciteit en politieke achtergronden geen rol meer zouden spelen. De DPS kreeg 30 zetels en ook al blijft dit de grootste partij, konden ze geen coalitie vormen met een meerderheid.

montenegro

Er werd gedacht dat als de ZBCG en de MNN aan de macht zouden komen, het land een nauwere band zou krijgen met Rusland en haar relaties met de EU zouden verslechteren. Desalniettemin hebben de leiders van de coalitiepartijen, Zdravko Krivokapic (ZBCG), Aleksa Becic (MNN) en Dritan Abazovic (URA) besloten om een pro-Westerse en pro-Europese koers aan te houden. Europese integratie, het versterken van de Montenegrijnse economie en het tegengaan van corruptie staan centraal.

De gemoederen tussen de Montenegrijnen zijn hoog opgelopen na de verkiezingen. Terwijl de nieuwe coalitie het had afgeraden, gingen duizenden aanhangers de straat op en riepen slogans tegen President Djukanovic (DPS). Dit werd gezien als een provocatie en als reactie hierop protesteerden duizenden tegenstanders  weer. Djukanovic beschuldigt Servische leiders van inmenging in de Montenegrijnse verkiezingen.

Meer weten over de politiek in Montenegro? Ga dan naar het European Forum for Democracy and Solidarity.

Samenwerking FMS en SDP

De Foundation Max van der Stoel is al sinds 2006, sinds de onafhankelijkheid van het land, actief in Montenegro. In de eerste jaren richtte de samenwerking zich met name op partijopbouw en campagnes. Hiervoor werd eerst samengewerkt met de Democracy Development Foundation, een stichting gelieerd aan de SDP. Later is de samenwerking overgegaan naar een andere stichting: Fonds voor Progressief Beleid. Op dit moment gaan onze trainingen met de SDP over de verbinding tussen politieke partijen en maatschappelijke en sociale bewegingen. Hoe kunnen beiden beter met elkaar samenwerken en elkaar versterken? Deze trainingen zijn onderdeel van het Reclaiming Democracy project, in samenwerking met de Foundation for Progressive Studies, FEPS.

training montenegro groepsfoto lgbti montenegro

Groepsfoto bilateraal trainingsproject & bijeenkomst voor LGBTI project 

De SDP is ook onderdeel van het Westelijke Balkan LGBTI project wat wij samen met de UK Labour Party uitvoeren. Met dit project proberen we met trainingen en discussiebijeenkomsten de rechten voor LHBTI-personen onder de aandacht te brengen, binnen onze zusterpartijen en in de maatschappelijke discussie.

Wil je de SDP en ons steunen? Kijk dan hier

Belangrijke feitjes

Hoofdstad: Podgorica 
President: Milo Đukanović
Premier: Duško Marković
Inwonersaantal: 609.859
Oppervlakte: 12,812 vierkante meter
Talen: Montenegrijns, Servisch, Bosnisch, Albanees & Kroatisch
Religie: Servisch-Orthodox, Islam, Rooms-Katholiek
Valuta: Euro 
Fun fact: In Montenegro ligt het hoogst gelegen dorp van Europa (Zabljak) op 1825 meter hoogte. 

Social Democratic Party of Montenegro

In Montenegro werken we samen met de Sociaal Democratische Partij (SDP). De SDP is een kleine linkse partij die lang in de regering heeft gezeten met de regerende Democratische partij van Socialisten (DPS). Momenteel heeft de partij 2 van de 81 zetels in het parlement. Bij de presidentsverkiezingen in 2018 had de SDP de eerste vrouwelijke kandidaat Draginja Vuksanović. Vuksanović eindigde als derde, met 8.2% van de stemmen. In 2019 werd zij tot partijleider gekozen, wat haar de eerste vrouwelijke partijleider van een politieke partij in Montenegro maakte.

logo sdp

Een kijkje nemen op hun website? Klik dan hier