Noord-Macedonië

Noord-Macedonië heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet. De naamsverandering van het land – van Macedonië naar het voor de Grieken meer acceptabele Noord-Macedonië – was een historische deal na jarenlange stilstand. Een direct gevolg van deze verandering is dat het NAVO-lidmaatschap niet langer geblokkeerd werd en het land in maart 2020 toe kon treden tot het militair bondgenootschap.

Sinds 2005 is Noord-Macedonië kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. De Europese integratie ging sindsdien langzaam vanwege het naam dispuut. De onderhandelingen voor toetreding werden in de daarop volgende jaren herhaaldelijk uitgesteld. Daarnaast misbruikte de regerende conservatieve partij VMRO-DPMNE tijdens haar regeerperiode van 2006 tot 2016 het gebrek aan vooruitgang om een autoritair regime op te bouwen. De regering van premier Nikola Gruevski promootte hierbij een meer nationalistische identiteit. Hiervoor investeerde de regering honderden miljoenen euro’s in de bouw van fonteinen, façades en gebouwen, allen in een kitscherige Griekse stijl.

zaev nato macedonia

Zoran Zaev & NATO SG Jens Stoltenberg (credit: Flickr) en fontein met Alexander de Grote in Skopje

2016 was een keerpunt. Gruevski moest noodgedwongen aftreden vanwege een afluisterschandaal. Tijdens de daarop volgende verkiezingen werd zijn partij weliswaar de grootste, maar wist de sociaaldemocratische SDSM (Sociaal Democratische Unie) in samenwerking met verschillende Albanese partijen een meerderheid te vormen. De zwaar verdeelde Albanese partijen moesten hiervoor wel hun interne verschillen opzij zetten en streven naar een gemeenschappelijke agenda om bijvoorbeeld de Albanese taal officieel te laten erkennen. SDSM partijleider Zoran Zaev werd premier en voerde een progressief beleid gericht op de versterking van de economie, werkgelegenheid, rechtsstaat, mediavrijheid en de rechten van LHBTI. In 2019 zag Zaev zichzelf gedwongen om af te treden omdat hij een belangrijke belofte niet in kon lossen: Noord-Macedonië een stap dichter bij het EU-lidmaatschap brengen. De door de COVID-19 pandemie uitgestelde verkiezingen worden nu op 15 juli 2020 gehouden en beloven een nek-aan-nek race te worden tussen progressieve en conservatieve krachten.

Meer weten over de politiek in Servië? Ga dan naar het European Forum for Democracy and Solidarity.

Samenwerking FMS en Progress Institute

De FMS werkt al jaren met het Progress Instituut (PI) voor sociaaldemocratie. Dit instituut is gelieerd aan de regerende Sociaal Democratische Unie (SDSM) van premier Stevo Pendarovski. Progress is een zeer professionele organisatie die goede trainingen organiseert en onderzoek doet. Op bilateraal niveau organiseert PI het jaarlijkse Summer Camp voor ongeveer 100 jongeren van de SDSM in Ohrid. Tijdens deze training worden de jongeren door trainers van verschillende stichtingen (FMS, maar ook bijvoorbeeld de Duitse Friedrich Ebert Stiftung) getraind op het gebied van communicatie, beleid, debatteren en politieke strategie. Daarnaast krijgen ze interessante voordrachten van prominente partijgenoten, internationale gasten, en wordt het zomerkamp vaak afgesloten met een debat of Q&A met de partijleider.

zomerschool macedonie summer camp 2

PI beschikt ook over een eigen poule van trainers. Hierdoor zijn zij in staat om zelfstandig activiteiten te organiseren waarbij de FMS alleen administratief en financieel ondersteunt. Daarnaast maken zij deel uit van het LGBTI trainingsproject in de Westelijke Balkan waar vier politieke partijen uit Servië, Bosnië Herzegovina, Montenegro en Noord-Macedonië aan deelnemen.

Ook is de PI betrokken bij ons Reclaiming Democracy project wat we samen met de Foundation for European Progressive Studies (FEPS) runnen. In de tweede helft van 2020 zullen we de eerste training organiseren in het kader van dit project. 

Wil je PI en ons steunen? Kijk dan hier

Belangrijke feitjes

Hoofstad: Skopje
President: Stevo Pendarovski
Premier: Oliver Spasovski
Inwonersaantal: 2.083.459 miljoen
Oppervlakte: 25.713 vierkante km
Talen: Macedonisch, Albanees
Religie: Macedonisch-Orthodox, Islamitisch
Valuta: Macedonische Denar
Fun Fact: Kort na de onafhankelijkheid in 1991 verklaarde het dorpje Vevcani zich eenzijdig onafhankelijk van Noord-Macedonië. Het zelfbestuur was weliswaar van korte duur, maar toeristen kunnen nog steeds staatsburgerschap krijgen als ze genoeg lokale wijn drinken.

Progress Institute for Social Democracy

Progress Instituut is een politieke instituut, opgericht in 2007 als denktank. Sindsdien werkt het Progress Instituut aan het verwezenlijken van de sociaaldemocratische waarden in Noord-Macedonië. Dit doen zij door middel van het trainen van lokale bestuurders, jongeren en vrouwen. Daarnaast helpen zij hen bij het ontwikkelen en implementeren van beleid. Ook doet het instituut onderzoek, stelt het beleidsdocumenten op en organiseren zij conferenties.

poster progres en

Een kijkje nemen op hun website? Klik dan hier