Oekraïne

In 2019 onderging Oekraïne veel politieke veranderingen, waarvan de meesten een grote verrassing waren. In april won geheel onverwacht acteur en komiek Volodymyr Zelensky de presidentsverkiezingen. Hij werd niet alleen gekozen zonder dat hij enige politieke ervaring had maar hij behaalde de overwinning ook nog eens met een recordaantal stemmen. Zelensky breidde zijn partij uit en kondigde vervroegde parlementsverkiezingen aan die zijn ‘Dienaar van het Volk’ met grote overtuiging won. Critici maken zich vooral zorgen om zijn onervarenheid en zijn vermeende connectie met een oligarch, Ihor Kolomojski. Sinds zijn benoeming hebben Zelensky en zijn partij in een rap tempo een groot aantal hervormingen doorgevoerd. Soms werden de hervormingen zo snel doorgevoerd dat de oppositie geen kans had om deze goed te onderzoeken. Ook daarop wordt Zelensky bekritiseerd. Hoewel aan de ene kant het snel doorvoeren van hervormingen die anders nog jaren waren blijven liggen positief is, baart het aan de andere kant zorgen omtrent het democratisch proces aangezien zij worden aangenomen zonder publieke discussie en controle vanuit de oppositie en het maatschappelijk middenveld. 

kiev zelensky

Kiev-Petsjersk Lavra                                           President Zelensky (credits: U.S. Embassy Kyiv Ukraine)

Zelensky’s partij kan deze hervormingen zo snel doorvoeren omdat hij met zijn partij in 2019 voor de eerste keer in de geschiedenis van Oekraïne een absolute meerderheid in het parlement heeft behaald door 245 van de 450 zetels te winnen. Geen partij is dat ooit eerder gelukt. Ook Dienaar van het Volk is net als de president onervaren, maar dat kan zowel in positief als negatief licht gezien worden. Aan de ene kant ontbreekt het hen aan een duidelijke ideologie, maar anderzijds betekent het aantreden van deze nieuwe politici dat er een grote stap wordt gemaakt om het oude oligarchische systeem waar de Oekraïense politiek op is gebouwd te ontmantelen. 

De politieke situatie in Oekraïne is al langere tijd niet optimaal, maar vooral sinds 2014 verkeerd deze in kritieke toestand. Na de annexatie van de Krim door Rusland in maart 2014 en de uitbraak van oorlog is het oosten van het land tussen Oekraïense strijdkrachten en separatisten uit de regio’s van Donetsk en Luhanks met hulp van Russische soldaten is de situatie ver van over. Het voortdurende conflict heeft niet alleen de relatie tussen Oekraïne en Rusland verslechterd maar ook tussen Rusland en het Westen. Daarnaast heeft het neerschieten van vlucht MH17 ervoor gezorgd dat deze relatie nog meer verslechterde en sinds 2014 hebben Rusland en het Westen elkaar over en weer verschillende boycots en embargo’s opgelegd. Tot nu toe heeft het conflict tot meer dan 10,000 doden geleid en tot meer dan 1.5 miljoen intern ontheemde mensen.

Meer weten over de politiek in Oekraïne? Ga dan naar het European Forum for Democracy and Solidarity.

Samenwerking FMS en SD Platform

De projecten van de FMS met het SD Platform zijn vraag gestuurd. Dit betekent dat ieder jaar het Platform aangeeft aan wat voor soort trainingen zij behoefte heeft, waarna er samen gekeken wordt hoe daar invulling aan gegeven kan worden. De afgelopen jaren hebben we per jaar ongeveer drie trainingen georganiseerd waarbij er voornamelijk gefocust werd op capaciteitsopbouw. Belangrijke vragen die in deze trainingen besproken worden zijn: Hoe start je een campagne en wat voor online en offline acties kan je verzinnen? Hoe organiseer je je eigen organisatie en je vrijwilligers? Aangezien het SD Platform uitgegroeid is tot een volwassen politieke organisatie, organiseren we tegenwoordig ook trainingen over hoe de organisatie zich kan transformeren in een echte politieke partij.

Naast onze zogenaamde ‘bilaterale’ projecten (FMS en SD Platform samen) is het SD Platform ook vaak een partner voor regionale activiteiten. Elk jaar organiseert de FMS, in samenwerking met de UK Labour Party, een regionale training met deelnemers uit vijf landen. Voor deze Summer Academy komen sociaaldemocratische activisten uit Armenië, Georgië, Moldavië en Wit-Rusland naar Oekraïne voor een intensieve training over campagne, communicatie, ideologie en beleid. Met dit project zetten we een informeel netwerk van jonge politici uit Oost-Europa en de Zuidelijke-Kaukasus op en geven we hen de mogelijkheid om van elkaars ervaringen te leren.

 progressive women s summit summer academy

Ook vond vorig jaar de eerste Progressive Women’s Summit plaats in Kiev. De aanleiding voor deze conferentie, voor progressieve vrouwen uit Armenië, Georgië, Oekraïne en Wit-Rusland, was het idee dat hoewel de vrouwen in deze landen vaak te kampen hebben met redelijk overeenkomstige uitdagingen, er weinig tot geen contact is tussen vrouworganisaties en activisten over de grenzen heen. De conferentie was bedoeld om deze aanname te testen, en als het waar blijkt, te kijken naar mogelijke samenwerkingsverbanden. We hopen hier een terugkerend evenement van te maken, om actieve, progressieve vrouwen in de regio de kans te geven ervaringen uit te wisselen en blijvende contacten en partnerschappen op te doen.

Wil je het SD Platform en ons steunen? Kijk dan hier

Belangrijke feitjes

Hoofdstad: Kiev
President: Volodymyr Zelensky
Premier: Denys Sjmyhal
Inwonersaantal: 44.9 miljoen
Oppervlakte: 603,700 vierkante km 
Talen: Oekraïens (officieel) en Russisch
Religie: Orthodox-Christendom
Valuta: Oekraïense grivna
Fun fact: De Oekraïnse Olga Liaschuk heeft in 2016 het wereldrecord verbroken voor het snelst 3 watermeloenen met je dijen te breken (14.65 sec).


 

SD Platform 

Onze partner in Oekraïne is het Social Democratic Platform (SD Platform), een zeer actieve jongerenbeweging. In een paar jaar tijd is het SD Platform flink gegroeid en de organisatie heeft inmiddels meer dan 1000 leden verspreid over heel Oekraïne. Ook worden er meer en meer lokale en regionale afdelingen opgericht. In 2019 hebben ze actief meegedaan aan de campagne voor de parlementsverkiezingen, met één onafhankelijke kandidaat, SD Platform coördinator Bohdan Ferens.

Tijdens de campagne focusten hij en zijn team vooral op sociale en milieuproblemen. Denk hierbij aan de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs, het ontbreken van een vangnet voor mensen met een lager inkomen en de systematische vervuiling van de rivier de Dnipro. Hoewel het hem niet gelukt is in het parlement te komen, was dit een goede leerschool voor het SD Platform en haar activisten. Voor velen smaakt het naar meer, en de organisatie is al bezig met plannen voor de lokale verkiezingen die in 2020 verwacht worden. Ook het beeld van het SD Platform in Oekraïne is veranderd. Niet langer staat de organisatie alleen maar bekend voor haar politieke educatie maar ze hebben nu ook echte politieke ervaring met verkiezingscampagnes.

bohdan ferens

Een kijkje nemen op hun website? Klik dan hier. Of check de SD Platform Facebook & Instagram pagina