Servië

Sinds 2012 hebben er drie keer vervroegde presidentsverkiezingen plaatsgevonden in Servië. Ieder van die keren won voormalig premier en huidige president Aleksandar Vučić van de dominante Servische Progressieve Partij (SNS). In november 2018 begonnen er burgerprotesten gericht op het tegengaan van geweld tegen politici, het waardborgen van de vrije media en eerlijke verkiezingen. President Vučić had zich tegen die tijd ontpopt als een autoritair leider, ondanks dat hij door de EU als een belangrijke partner en goede hervormer wordt gezien. Critici benadrukken vaak dat de democratie en rechtstaat in Servië in gevaar zijn omdat de EU bereid is de andere kant op te kijken zolang Vučić voor stabiliteit zorgt in zowel Servië als de regio, vooral door de onderlinge relatie met Kosovo te verbeteren. Toch is de situatie zorgelijk. Recentelijk heeft Freedom House gesteld dat Servië niet langer een democratie genoemd kan worden, maar intussen een hybride regime geworden is.

De aankomende parlementsverkiezingen in Servië zijn een goed voorbeeld van de ondemocratische praktijken waar Vučić vaker van beschuldigd wordt. In het gevecht tegen COVID-19 heeft Vučić de noodtoestand uitgeroepen. Deze noodtoestand heeft hij schaamteloos gebruikt om zichzelf te promoten voor de aankomende verkiezingen terwijl de oppositie gedwongen was stil te blijven. Terwijl alle andere kandidaten gedwongen stopten met campagnevoeren, camoufleerde Vučić zijn propagandacampagne als één van zijn officiële taken als president.

foto2 foto 4

                                  President Vučić met Federica Mogherini (Credits: European Exertnal Action Service)

De oppositiebeweging, die bestaat uit politieke partijen, jongeren, vakbonden en maatschappelijke bewegingen, hoopt dat er een regering wordt gevormd die eerlijke en vrije verkiezingen zal waarborgen. Om dit te realiseren moeten er een paar dingen gebeuren. Allereerst moet de kieslijst en publieke omroep worden opgeschoond. In de aankomende verkiezingen hebben zich twee veroordeelde oorlogscriminelen, en een aantal mensen die gezocht worden door de rechtbank van de Verenigde Naties, zichzelf verkiesbaar gesteld. Hoewel de Europese Commissie de aanwezigheid van oorlogscriminelen in de Servische politiek sterk heeft bekritiseerd in hun rapport over de vooruitgang van Servië richting het doel van EU lidmaatschap mag dat niks baten. De oppositie is nu bezig toenadering tot elkaar te zoeken omdat ook zij weten dat dát een belangrijke voorwaarde is om een alternatief voor Vučić te kunnen vormen.

Meer weten over de politiek in Servië? Ga dan naar het European Forum for Democracy and Solidarity. 

Samenwerking FMS en Center of Modern Skills

De FMS werkt al een groot aantal jaren samen met het Center of Modern Skills. Deze NGO is gelieerd aan de Democratische Partij (DS) in Servië. Het is één van onze meeste professionele partners uit de EU buurlanden. Op bilateraal niveau organiseert CMV de trainingen voor de DS, bijvoorbeeld ter voorbereiding op de lokale en parlementaire verkiezingen. Tijdens deze trainingen wordt dan bijvoorbeeld ingegaan op strategie en campagne. In 2019 hebben we samen met CMV ook een gender training georganiseerd. Tijdens deze training werd er ingegaan op feminisme, gendergelijkheid op de Balkan en in sociaaldemocratische politieke partijen en nieuw leiderschap.

foto 1 lgbti

CMV beschikt ook over een eigen poule van trainers. Hierdoor organiseren zijn ook veel activiteiten zelf waarbij de FMS alleen administratief en financieel ondersteunt. Een voorbeeld hiervan is het regionale LGBTI trainingsproject. In dit project, waarbij vier politieke partijen uit Bosnië Herzegovina, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië is CMV verantwoordelijk voor de uitwerking en de uitvoering. Voorbeelden van activiteiten zijn trainingen voor LGBTI activisten en zogenaamde ‘fringe meetings’ die tijdens de pride marches in elk land georganiseerd worden. Ook heeft CMV een trainingshandleiding over dit onderwerp geschreven. 

Ook is CMV betrokken bij ons Deepening Democracy in the EU Neighbourhood project wat we samen met de Foundation for European Progressive Studies (FEPS) runnen. In juni 2019 hebben we in Belgrado een grote conferentie met al onze partners georganiseerd en gepraat hoe wij hen en zij elkaar kunnen versterken.  

Wil je CMV en ons steunen? Kijk dan hier.

Belangrijke feitjes

Hoofdstad: Belgrado
President: Aleksandar Vučić
Premier: Ana Brnabić
Inwonersaantal: 8.737.371 miljoen
Oppervlakte: 77.474 vierkante km
Talen: Servisch
Religie: Servisch-Orthodox
Valuta: Servische dinar
Fun fact: De Servische Dalibor Jablanovic houdt het record voor de meeste lepels op zijn gezicht balanceren, namelijk 31. Daarnaast heeft hij nog 8 bizarre records op zijn naam staan zoals het record voor het snelste uitrollen van een toiletrol (9.8 sec).

 


 

Center of Modern Skills (CMV)

Het Center of Modern Skills, in Servisch Centar Modernih Veština, (CMV) is opgericht in 1998. Sindsdien werkt CMV aan het veranderen van de maatschappij door te investeren in mensen die maatschappelijk geëngageerd zijn. Dit doen zij door middel van programma's voor niet-formeel onderwijs en publieke belangenbehartiging. Hierbij focussen zij communicatievaardigheden en sociaaldemocratische waarden en beleid.

Center of Modern Skills streeft ernaar om de meest invloedrijke organisatie zijn op het gebied van politieke educatie, door  in de praktijk burgerparticipatie en het bereiken van sociale rechtvaardigheid tot stand te brengen.

cmv logo

De organisatie bestaat uit een groep mensen die van mening zijn dat levenslang onderwijs en goede communicatie de veranderingen kunnen bewerkstelligen die nodig zijn om de democratie, de mensenrechten en de vooruitgang van onze samenleving als geheel te versterken. CMV onderschrijft de sociaaldemocratische waarden van vrijheid, rechtvaardigheid en gelijkheid.

Hun website bekijken? Klik dan hier! Of check de Facebook pagina!