Tunesië 

De presidentiële en parlementaire verkiezingen die plaatsvonden aan het einde van 2019 hebben een grote verandering teweeg gebracht in Tunesië. Normaal gesproken zouden de presidentsverkiezingen na de parlementsverkiezingen gehouden worden, maar door de plotselinge dood van President Beji Caid Essebsi werden deze vervroegd. Na twee rondes werd rechtenprofessor Kais Saied gekozen. Na de eerste ronde waarin meer dan twintig kandidaten meededen, moest Saied het in de tweede ronde alleen nog opnemen tegen mediamagnaat Nabil Karoui. Tijdens de verkiezingen had de Tunesische bevolking er geen vertrouwen in dat ook maar een van de meer dan twintig kandidaten hervormingen zou doorvoeren die het land uit de alsmaar verslechtende economische crisis zouden helpen.. Dit was niet alleen te merken aan de lage opkomst tijdens de parlements- en presidentsverkiezingen (rond de 50% in beide gevallen) maar ook aan de kandidaten die het in de laatste ronde tegen elkaar opnamen. Zowel Saied als Karoui waren politieke outsiders, maar Saied was in staat meer dan 72% van de stemmen te winnen door de jongere generatie aan zich te binden die zich in de steek gelaten voelde door de oude politieke garde.

De nasleep van parlementsverkiezingen bracht grote politieke instabiliteit met zich mee. De resultaten gaven weer dat geen één partij genoeg stemmen had gewonnen voor een absolute meerderheid, wat betekende dat er een coalitie gevormd moest worden. Hoewel Ennahda 17 zetels moest inleveren blijven zij de grootste partij met 52 zetels. De tweede grootste partij werd de nieuwe partij ‘Heart of Tunisia’ (Qalb Tounes), tevens de partij van presidentskandidaat Karoui, met 38 zetels. Karoui had met zijn TV zender Nessma een groot bereik onder vooral de lager opgeleide kiezers en maakte tijdens zijn campagne armoedebestrijding tot een van zijn belangrijkste prioriteiten. Democratic Current werd de 3e grootste partij met 22 zetels na een winst van 19 zetels. De vier partijen die daarop volgden wonnen elk ook een groot aantal zetels in vergelijking met de vorige verkiezingen. Het vormen van een coalitie tussen deze partijen was geen makkelijke taak en de gesprekken duurden uiteindelijk 4 maanden, met als gevolg dat Tunesië in een steeds diepere politieke crisis raakte.

foto 4 tunesie foto 3 tunesie

Premier Fakhfakh tijdens een campagnebijeenkomst in 2019

In eerste instantie werd Habib Jemli van Ennahda voorgesteld als premier. Jemli werd als taak opgelegd een nieuw kabinet te vormen wat hem meer dan twee maanden kostte. Hij stelde een kabinet voor dat samengesteld was uit onafhankelijke technocraten maar dit werd afgekeurd door het parlement eind januari 2020. Het was nu aan President Saied om een nieuwe premierskandidaat voor te dragen. Hij koos voor voormalig minister van Financiën Elyes Fakhfakh. Op 15 februari presenteerde Fakhfakh zijn nieuwe kabinet dat voor de helft bestond uit onafhankelijke politici en voor de helft uit politici van de gekozen partijen. Op 26 februari 2020 stemde 129 van de 217 leden van het parlement voor het nieuwe kabinet van Fakhfakh, wat het einde betekende van de vier maanden durende politieke crisis.

Meer weten over de politiek in Tunesië? Ga dan naar het European Forum for Democracy and Solidarity

Samenwerking FMS en Ettakatol

Sinds 2012 werken we samen met Ettakatol door middel van het organiseren van politieke trainingen. Deze trainingen zijn vraag gestuurd, dus op verzoek van de partij, en gaan vooral over praktische politieke vaardigheden. De laatste jaren hebben we vooral ingezet op capaciteitsopbouwtrainingen om Ettakatol te ondersteunen in haar groei. Daarnaast was afgelopen jaar een belangrijk verkiezingsjaar met zowel presidents- als ook parlementsverkiezingen. Als voorbereiding op deze verkiezingen hebben we in drie trainingen gefocust op politieke (online) communicatie, campagnevoeren en leiderschap. Deelnemers waren zowel (jonge) partijleden, als ook kandidaten voor de verkiezingen en campagnemanagers. Ondanks dat Ettakatol geen zetels wist te behalen blijven wij hen steunen. De partij is een van de weinigen met een sterk ontwikkeld en uitgewerkt partijprogramma, goede en gemotiveerde kandidaten en een landelijk netwerk van activisten. 

foto 1 tunesie foto 2 tunesie

Campagnetrainingen ter voorbereiding op de parlementsverkiezingen van 2019

Daarnaast is Ettakatol ook betrokken bij een aantal van onze regionale activiteiten. Zo organiseren we al een aantal jaren,  in samenwerking met de UK Labour Party en het European Forum for Democracy and Solidarity, een regionale training voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika: Future Leaders. Daarnaast hebben we als FMS onlangs een nieuwe regionale academie opgericht: de MENA Academy. De tweede training hiervan zou mid-maart in Tunis plaatsvinden, maar kon helaas niet doorgaan vanwege de COVID-19 pandemie.

Wil je Ettakatol en ons steunen? Kijk dan hier.

Belangrijke feitjes

Hoofdstad: Tunis
President: Kais Saied
Premier: Elyes Fakhfakh
Inwonersaantal: 11,804,398 miljoen
Oppervlakte: 155,360 vierkante km
Talen: Tunesisch Arabisch, Berbers en Frans
Religie: Islam
Valuta: Tunesische dinar
Fun fact: Op 23 mei 2009 werd in de hoofdstad Tunis het grootste paar jeans ooit onthuld. De jeans zijn 50.10 meter lang en 36 meter breed en werd tentoongesteld in het Ariana stadion.

Ettakatol – Democratisch Forum voor Arbeid en Vrijheid

Onze partner in Tunesië is het Democratisch Forum voor Arbeid en Vrijheid, of in het kort Ettakatol. De partij werd in 1994, tijdens de dictatuur van Zine El Abidine Ben Ali, opgericht door democraten, academici en mensenrechtenverdedigers. Lange tijd was de partij illegaal. Grote veranderingen traden op na de Arabische Lente en de verkiezingen van oktober 2011, waarin Ettakatol 20 zetels wist te bemachtigen. Samen met twee andere partijen, waaronder de gematigd Islamitische Ennahda, vormden zij de eerste democratisch gekozen regering. Bij de volgende verkiezingen in 2014 werd Ettakatol hard afgestraft door de kiezer en wist zij geen zetels te behalen. De samenwerking met Ennahda werd niet als een succes gezien en een nieuwe seculiere electorale concurrent was op het toneel verschenen, Nidaa Tounes.

Sindsdien is Ettakatol weer langzaam aan het opbouwen. Bij de eerste lokale verkiezingen in 2018 wist zij in verschillende districten zetels te bemachtigen. Voor de presidentsverkiezingen van 2019 schoof ook Ettakatol een kandidaat naar voren: oud-minister Elyes Fakhfakh. Helaas wist hij niet de tweede ronde te bereiken. Tussen de eerste en tweede ronde van de presidentsverkiezingen vonden er ook verkiezingen plaats voor het parlement. Helaas leverde de verkiezing geen zetels op voor Ettakatol. Toch is er hoop binnen de partij. Het parlement is versplinterd en de premierskandidaat van de grootste partij, Ennahda, slaagde er niet een meerderheid te krijgen voor zijn regering. Daarop gaf de president de opdracht door aan Elyes Fakhfakh. Hij kreeg het wel voor elkaar een ministersploeg te vormen met voldoende parlementaire steun. En zo kan het zijn dat sinds februari 2020 Ettakatol de premier levert zonder dat zij parlementsleden heeft. 

ettakatol_hend.jpg

Een kijkje nemen op hun website? Klik dan hier. Of check de Ettakatol Facebook pagina!

Ettakatol is lid van de Progressive Alliance, het wereldwijde netwerk van sociaaldemocratische partijen en observer bij de Partij van de Europese Sociaaldemocraten, PES