2015 Kaapverdië: Migratie en ontwikkeling

In 2015 voerde FMS-onderzoeker Linde-Kee van Stokkum een onderzoek uit naar de impact van het EU Mobiliteitspartnerschap op de ontwikkeling van Kaapverdië. Het volledige onderzoeksrapport - 'More Mobility for Development! Policy Coherence for Development in practice: making the EU Mobility Partnership a tool for development in Cape Verde' - vind je hierHet onderzoek is gepresenteerd in Den Haag en Brussel, waar Tweede Kamerleden en Europarlementariërs met migratie-experts en de onderzoeker in discussie gingen. Ook organiseerde we een succesvolle conferentie rondom het onderzoek in de Kaapverdiaanse hoofdstad Praia. 

De belangrijkste conclusie van de studie klinkt al door in de titel: de ontwikkelingscomponent wordt te weinig belicht in het Mobiliteitspartnerschap. De nadruk ligt op het terugdringen van illegale migratie, door het versterken van grensbeheer en douanes in derde landen. Dit is een gemiste kans, aangezien reguliere migratie en arbeidsmigratie een daadwerkelijke triple win kunnen opleveren. Een triple win is een situatie waarin zowel de EU als herkomstlanden als migranten voordeel ervaren van beleid over migratie.

Naast uitgebreid literatuuronderzoek is Linde-Kee van Stokkum in februari 2015 vier weken afgereisd naar Kaapverdië, alwaar zij semi-gestructureerde interviews aflegde met diverse actoren. Zowel overheidsinstanties als NGO's en ervaringsexperts zijn meegenomen in het onderzoek. Zo is nagegaan welke impact het beleidsinstrument heeft on the ground. Nieuwsgierig naar de belevenissen van Linde-Kee van Stokkum in Kaapverdië? Lees haar blogs!