2012 Rwanda: Grondstoffen

In 2012 heeft de FMS uitgebreid onderzoek gedaan naar mijnbouw in Rwanda en de handel in mineralen, en de rol van Europees grondstoffenbeleid hierbij. Het volledige onderzoeksrapport - 'The EU Raw Materials Policy and Mining in Rwanda: Policy Coherence for Development in Practice' - vind je hierHet rapport is gepresenteerd aan de Europese Commissie en Europarlementariërs in Brussel en tijdens een bijzondere hoorzitting aan leden van de Tweede Kamer in Den Haag. Hierbij was uitgenodigd speciale gast Augustin Bida, secretaris van FECOMIRWA, de Rwandese federatie van artisanale mijnbouw coöperatieven. 

Rwanda is vooral een doorvoerland van mineralen zoals coltan vanuit buurland Democratische Republiek Congo en zelf geen grote producent hiervan. Het land is sinds de invoer van Amerikaanse wetgeving ter bestrijding van conflictmineralen bezig om mineralensmokkel aan banden te leggen. In het rapport lees je hoe de Rwandese mijnbouwsector eruit ziet, over de rol van Rwanda in mineralensmokkel vanuit Congo, en misstanden in de artisanale mijnbouw (niet-industriële mijnbouw, zoals hieronder op de foto). De rol van de Europese Unie hierbij wordt specifiek uitgelicht. Hierbij blijkt dat Europees handelsbeleid Rwandese industrialisering en waardetoevoeging ondermijnt. Rwanda en andere ontwikkelingslanden blijven fungeren als uitvoerder van ruwe grondstoffen in plaats van hier waarde aan toe te voegen, zodat dit meer economische activiteit oplevert. Veel landen in Afrika zitten vol bodemschatten maar profiteren hier nog veel te weinig van. De Europese Unie kan hier een positieve bijdrage aan leveren, maar doet dit nog te weinig. 

Nieuwsgierig naar de belevenissen van Jasper van Teeffelen in Rwanda? Lees hier zijn blogs! Ook brachten twee jonge lokale filmmakers in Rwanda de Rwandese mijnbouw voor ons in beeld!